En liten stjerne i magen!

Dagen er her! I alle fall en av mange spennende dager!
Våknet allerede klokka 05:00. Lys våken! Umulig å få sove igjen. Dette var en følelse jeg ikke hadde tenkt på at kunne oppstå før denne behandlingen startet. Det kjennes nemlig veldig rart å potensielt ha et av sine egne, levende embryoer liggende på en klinikk halvannen kilometer unna. Jeg vil beskytte det – passe på det. Søgre for at det har det bra og at det overlever. Men det kunne jeg ikke. Jeg måtte bare vente og se om det selv valgte å overleve – utenfor kroppen.  En veldig merkelig følelse. Jeg tenkte ikke at man kan få morsfølelse for et egg, og et embryo. Det kan man.

Den ene, lille, gjenværende stjernen av et egg. Et emryo. Et menneske…? Et håp.

Klokken 08:30 skulle jeg ringe Maigaard, for å høre om et bitte lite anlegg til et menneske hadde overlevd natten. En like nervøs telefon som gårsdagens. En hyggelig laborant sa blidt, at «Vi skal ses i dag!» Egget hadde heldigvis overlevd, og i løpet av natten hadde det utviklet seg til det Maigaard kalte et perfekt embryo på fire celler. Disse bildene har Maigaard tatt av egget, så embryeot mitt, fra i går til i dag. Fascinerende, er det ikke?

Så klokken 11:00 ble bitte lille embryo satt på plass der det hører hjemme – inne i livmoren. De slet litt med å få det til, og laboranten måtte dermed løpe tilbake til embryoskopet med egget mitt en stund. Litt dramatikk i rommet, men det gikk heldigvis bra til slutt. Etterpå hadde jeg bestilt akupunktur på Maigaard, og lå og koste meg på en benk med nåler i kroppen og smil om munnen. Og gode, positive tanker i hodet.

Akkurat nå har jeg en bitte liten funklende stjerne i magen. Psycho!
Nå er vi to, i alle fall noen timer. Så lenge lille embryo klarer seg er vi to. Jeg håper det skal vare for resten av livet. The terrible two week wait has started – TTWW!

Jeg har putret tilbake til leiligheten. Mat er på plass i kjøleskapet, og jeg er tilbake på sofaen. Dagen i dag skal bli en helt rolig dag. Dagen i morgen også. Har lest øynene store og våte om «do’s and don’ts in the TTWW». Det er lassevis av råd om hva man bør og ikke bør gjøre. Dette er et av de rådene jeg har tenkt å følge:

«The IVF embryo transfer occurs on the third or fifth day after retrieval.  (For meg ble det dog på dag to, noe som er det vanligste i Danmark.) This day is to be spent in bed (after the transfer) except for going to the bathroom.  The day after the embryo transfer, you can be up and about more, gradually resuming activities.»

Så i dag blir en rolig dag. Ikke fullt så rolig som i teksten over, men henslengt på sofaen. I dag og i morgen ba Maigaard med om å ta livet veldig med ro, også med tanke på at smertene fra det litt trøblete egguttaket kunne komme tilbake – og det har de gjort.
Så ta det med ro skal jeg gjøre. Har tatt med meg boka «Et helt halvt år» og tenker å flytte inn i bøkenes verden nå i dag. Og i stor grad bli der i TTWW.

Ellers har jeg en venninne som er gravid, og snart mamma, etter prøverørsbehandling i Hellas. Der er de flinke med fertilitetsbehandling. Kanskje lengre fremme enn mange andre land. Fertilitetslegene der er mye klarere på råd til  kvinner om hvordan de bør forholde seg i TTWW enn de er i Norden. Så jeg tar med meg noen gode råd fra min venninne, og skal gjøre det jeg kan for at det skal gå bra disse to ukene. Går det galt tror jeg det er bra for meg å vite etterpå, at jeg i alle fall prøvde alt jeg kunne.

Så her slapper jeg av, som best jeg kan. Bok, noen paranøtter, vann med Fructus femina og grapefruktjuice på bordet. Mot i brystet og håp i hjertet.
Let the terrible two week wait begin!


22 kommentarer

 1. WOW!!! Dette er jo fantastisk!!! Nå får du bare høre på rådene, slenge bena på bordet og ta livet med ro den nærmeste tiden! Du har virkelig en spennende tid foran deg! Klemmer :-)

  1. Veldig spennende! Håper det kommer en krabat som du kan lære å sykle litt sånn bratt og fort.

 2. Åh, så bra – nå ble jeg glad på dine vegne! Ta det med ro de første dagene så det får en mulighet til å feste seg, men etter det tror jeg på at det er bra å være litt i bevegelse og holde sirkulasjonen i livmora og i kroppen i gang. Og prøv å sett din lit til at kroppen din gjør det den er laget til å gjøre :-)
  Masse lykke til med ruginga, måtte det bli to blå om to uker!

  1. Ja, sirkulasjon har jeg stor tro på. Så nå blir det rolig i dag og i morgen, og så blir det mer aktivitet. Suuuuuuperspennende! Glad følelse i dag. :o)

 3. Helt sprøtt å tenke på at det går an å lage mennesker i en liten glassskål! Nå er h*n i alle fall inne i magen, kjønnet er allerede bestemt ved unnfangelsen, så nå gjenstår bare de forferdelige 14 dagene i dpop-land. Lurt å hvile de første dagene, men så bør du opp og røre litt på deg for å få perfekt gjennomstrømning til livmor så embryoet fester seg ånkli. Masse-masse-masssssse lykk til og alle gode tanker fra Alva og meg :)

  1. Åja, nå så jeg at Mammahjerte hadde skrevet nøyaktig det samme som meg over her. Blogspot viser ikke alle kommentarene til meg, serru…

  2. Hehe! Ja, jeg jobbet jo som fysioterapeut tidligere, så sirkulasjon er et must tenker jeg. Men først litt ro for kropp og sinn. Kjenner at det skal bli godt.
   Så får vi krysse alle fingre for at h*n der inne virkelig vil leve!

 4. Anonymous

  Fy fader, nå ble jeg glad på dine vegne. Og veldig stolt over magefølelsen min ;)

  Nå er den resterende prosessen helt utenfor din kontroll. At du har kommet så langt er i seg selv et lite under. La oss håpe på flere :) Ønsker deg GOD TÅLMODIGHET de neste to ukene… ;) Huff, stakkars deg ;)

  1. Ja, nå har jeg gjort alt jeg kunne. Nå er det å følge opp rett medisinering de neste ukene, og håpe på det aller beste. Og synge «en bitte liten funklende stjerne» igjen og igjen :o)

 5. Åh herregud så utrolig fantastisk! Nå ble jeg så glad for deg. Krysser alt jeg har for at lille frø skal klamre seg fast og gro seg stor inne i magen din!

  1. To uker med aftenbønn og vuggesang for lille frø!

 6. Anonymous

  Så herlig! Du er god hvis du klarer å ikke teste før det har gått to uker :)

  1. Hehe! Det klarer jeg nok ikke. Men medisinene vil jo gi falsk positiv test en stund, så jeg får vente så lenge jeg klarer.

 7. Underbart, stort lycka till!

 8. Åh vad fantastiskt kul! Väx nu lilla pyre och fäst!

  1. Håper spiren finner seg vel tilrette og blir boende i ni måneder.

 9. Nå må jeg kommentere også etter at jeg leste en artikkel om deg og fant ut at jeg faktisk kjenner deg såvidt fra The-real-life, har fulgt deg en stund og de siste dagene har vært så spennende at jeg har kikket inn på siden din flere ganger i timen:-) og nå ble jeg glad!!! Lykke til videre:-)

  1. Hei Mari!
   Ja, nå er det suuuuperspennende!
   Jeg kjenner flere som heter Mari. Hvor kjenner vi hverandre fra i det virkelige livet? Koselig med folk som følger med. :o)

 10. Anonymous

  … og èn liten stjerne var vel akkurat det du behøvde, ikke sant!? Fantastisk gode nyheter. Krysser fingrene!

  Mvh HildeSu

  1. Ja, dette kan være alt jeg trenger – hvis denne lille stjernen bestemmer seg for å fortsette å skinne klart :o)

 11. Skal krysse alt jeg har for at dette skal gå bra !! Jeg unner deg virkelig å få dette barnet !! Selv er jeg født uten livmor, jeg har egg men ingen sted de kan gro. Så jeg kjenner til hvor vondt det kan være.. Lykke til på ferden, jeg kommer til å følge med fremover !!

  Ta gjerne en titt på innlegget mitt «Den knuste Mamma drømmen» http://bloggnoia.blogg.no/1408601153_den_knuste_mamma_drmm.html

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *