Hvorfor ble forsøket avbrutt?

Heisann!

Jeg får en del mail fra noen av dere på mailadressen onskemamma@gmail.com. Det er koselig. Jeg leser alle mail, selv om det noen ganger hender det tar tid før jeg får svart. Beklager det altså. Nylig fikk jeg følgende mail, med spørsmål om hvorfor dette forsøket ble kansellert:

Cancelled

Kjære ønskemamma!

Jeg leste med tristhet at etter behandling hadde ikke mer enn en folikkel vokst, og at det betyr at det ikke blir noe forsøk. Hvorfor er det slik? Jeg mener – etter dyr behandling – burde man ikke bare forsøke uansett (eller koster forsøket uforholdsmessig mye i forhold til behandling i forkant?). Du ble jo gravid på forsøket sist, kanskje det holder med ett? Dette har jeg ikke nok kunnskap om, så om du har tid til å skrive litt om det på bloggen din ville jeg vært takknemlig. Ønsker deg alt godt og krysser fingrene for deg!!

Veldig koselig mail – tusen takk. Ja, det er et godt spørsmål. Jeg er ingen fertilitetslege, men kan prøve meg på en forklaring.

Dagen medisineringen skal starte teller gynekologen såkalte antrale folikler for meg. Klinikken ønsker minimum 3-4 stykker for å starte opp medisineringen – helst flere. På dette stadiet i forsøket har de såkalte hvilefoliklene vokst seg til en viss størrelse antrale folikler, som du kan se på bildet her:

folikkel antral prøverør eggleder eggstokk ønskebarn donorbarn ønskemamma

I mitt første prøverørsforsøk hadde jeg 12 slike antrale folikler som utgangspunkt. Det var mer enn vi forventet ut fra alderen og eggreservene. Dessverre vokste bare tre stykker seg store nok til at man kunne stikke hull på dem og støvsuger dem for egg. Jeg er litt usikker på hvilken størrelse de «høster» foliklene på, men tror det er noen slikt som 18-20 mm.

ønskemamma ønskebarn egg prøverør håp folikler antrale IVF ønskebarn donorbarn

Inne i foliklene er det væske, og forhåpentligvis et egg. Men det er ikke helt sikkert at det er egg der. Det finnes folikler som bare har væske, og intet egg. Av de eggene man får ut i et prøverørsforsøk blir sjelden alle korrekt befruktet – og av dem som blir det dør oftes et eller flere før innsett.

Sist hadde jeg altså 12 folikler. Bare tre av dem vokste som de skulle. Av de tre foliklene fikk de ut tre egg – so far so good. Men av de tre eggene ble et ikke befruktet, et ble feilbefruktet og bare et korrekt befruktet. Så av 12 antrale folikler ble det altså bare et embryo. Men det ble jeg til gjengjeld gravid med.

Denne gangen hadde jeg færre folikler som  utgangspunkt. Bare åtte, mot 12 sist. Det varierer fra syklus til syklus, og vil trolig være synkende for meg – som ikke kan skryte på meg å være særlig ung lengre. Så valgte klinikken akkurat samme medisinering ved andre forsøk som ved første. Jeg var skeptisk til det, ettersom bare 3 av 12 folikler vokste sist. Det er en lav prosentandel, og med åtte som utgangspunkt var jeg ensgtelig for at bare 1-2 folikler skulle vokse. Og for at forsøket skulle bli avbrutt. Det bar je redd for hele veien. Men Ønskemamma er ikke fertilitetslege, og må stole på dem som er det. Selv om jeg selvsagt spurte både en og to ganger om de ikke enten ville justere opp dosen av medisner, eller endre medisinene til noen andre. De ville ikke det. Som resultat vokste dessverre bare en av åtte folikler denne gangen. En eneste en.

gullegg prøverør folikkel antral IVF ønskebarn donorbarn ønskemamma

Hvis forsøket hadde vært i offentlig regi tror jeg kanskje man hadde gått videre i forsøket, selv med en follikel, for det kunne jo vært gullegget. Og som du som sendte mailen skrive – det trengs bare et. Det ene gullegget. Men folikkelen kunne altså også vært tom. Det skjedde nylig med en annen ønskemamma som dro til Danmark. Hun hadde en enslig folikkel – som var tom. Det ble en trist og tung tur for henne.

Maigaard tok avgjørelsen i mitt tilfellet, og bestemte at forsøket skulle avbrytes. Det var selvsagt utrolig leit etter at all medisineringen var gjennomført. Så langt hadde jeg brukt cirka 18-20 000 på medisinser, kosttilskudd og akupunktur for dette forsøket- som endte med avbrudd. Sukk!

kostnad utgift svinedyrt IVF prøverør ønskemamma ønskebarn donorbarn

Så spør du Som sendte denne mailen om det er store kostnader ut over medisinene. Det er det. Ønskemamma har kjøpt en pakke på tre forsøk. Den pakken kostet 45 000 danske kroner , som er 56 000 norske.  Hvis jeg hadde dratt til Danmark med denne en folikkelen hadde jeg brukt opp 1/3 av det, altså 18500,-. Med reise og opphold ville det blitt noe sånt som 18 500 for forsøket, 1500 for båt tur retur og så bensinutgifter, hotellutgifter og utgifter til mat og drikke i tillegg. Da er vi fort oppe i 24-25 000 i tillegg til medisinutgiftene. Så hvis dette ikke var gullegget var det en økonomisk rett beslutning å avbryte forsøket. Og om det var det ja, det får vi aldri vite.

ønskemamma ønskebarn egg IVF prøverør gullegget ønskebarn donorbarn

Sånn….det ble er langt blogginnlegg, men forhåpentligvis litt oppklarende. Det var urolig leit at det ble avbrudd. Ganske enkelt skikkelig leit. Men det er realiteten – sånn er livet.

Nå ser jeg frem mot helgen. Da skal Ønskeamma bli kjent med flere av bloggerne til United Bloggers. Det er alltid stas å treffe nye mennesker, så det gleder jeg meg til! Ønsker deg en finfin helg – for snart er den her.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *