Den utenkelige sannheten

Jeg sitter med deg på fanget, etter å ha ammet en zillion ganger det siste døgnet. Bæsjingen er plutselig redusert fra cirka 12 til to ganger i døgnet, og du har tydelig vondt i den lille magen din. Panna krøller seg som et lite trekkpapir mens du skriker som et brekende lite lam. Det er ikke mye jeg kan gjøre, annet enn å holde, bysse. lulle, mate, massere magen lett, prøve alle stillinger…ja, vi må ganske enkelt prøve oss frem.

Det er fælt, og det er fint. Det er utmattende og fantastisk. Synes denne kommentaren Cecilie la igjen i går oppsummerer dette nye mammalivet så fint:

Deilig beskrivelse. Sånn er det.

Etter at du hadde grått, grått, kavet og grått i dag smeltet du til slutt utslitt på brytstet mitt. Så ble vi sittende. Mor var sulten, tørst og tissatrengt men hadde ikke hjerte til å flytte seg. Jeg så ned på det perfekte ansiktet ditt, med den silkemyke huden, den lille nesa som enda har litt gulskjær, de nydelige blå øynene. Forsiktig kysset jeg nesa di, og tårene kom strømmende.

Så lang veien har vært, lille menneskebarn. Så lang, og så bratt. Og enda er vi bare midt i bakken. Kanskje går vi opp, ned, til høyre eller til vensre. Jeg vet ikke. Men jeg vet at vi er sammen. Og jeg vet at dersom det første eller det andre svangerskapet ikke hadde tatt slutt hadde du ikke vært her. Du hadde ikke vært. Det er en umulig tanke der du ligger som en liten, levende varmovn på brystet mitt.

Den utenkelige sannheten.

Jeg vet også at mange mener du ikke burde vært. At barn som deg slettes ikke burde skapes. Og jeg vet at det kan gi deg en brattere veg gjennom livet. En annerledes veg. Men jeg håper du finner en god vei. Din vei.

Jeg håper du velger de gode stiene jenta mi. Stiene med grønne trær og sol som skinner gjennom løvverket. Jeg håper du hinker glad og fornøyd på et bein forbi dem som mener du ikke skulle hatt livets rett. For bare nå, bare her, kunne du få et liv.

På torsdag blir du tre uker gammel. Samme dag fyller mammaen din år. Tenk det! Det blir en spesiell dag – i alle fall for mor. Selv er du nok mest opptatt av mat inn, mat ut, kjærlighet. Og akkurat sånn skal det være lenge enda.

Men til mor kommer blant andre  denne flotte dama på bursdagsbesøk:

Selveste Fødselsfotografen, Eva Rose. Har du enda ikke sett bildene hennes på Facebook eller Instagram ville jeg gjort det. Hun tar helt fantastiske bilder! Og vi – ja, vi var så heldige å ha henne med på fødselen. Bildene har jeg enda ikke sett. Bortsett fra dette over, som  venninna mi tok av Eva Rose på Rikshospitalet da vi var der. Resten av bildene får vi se på torsdag. Kjempespennende (….og litt skummelt)!

Og etter det kommer fødselshistorien her på bloggen også. Stykkevis og delt blir det nok, innimellom tårer, bæsj og gulp – men den kommer.

19 kommentarer

 1. Heldigvis kan ikke babyer som kun får morsmelk bli forstoppet :) det kan til og med gå to uker mellom hver gang, uten at det er et problem.

  1. Det kan det, men magesmerter er nok like fullt vondt for dem.

  2. Dette er helt feil og skal man komme med råd og informasjon til andre bør man ha sjekket fakta selv først. Babyer som er morsmelkernærte får _sjelden_ forstoppelse, men det kan absolutt skje for dem også.

 2. Ååå… Gledestårene triller for dere! Endelig har du henne der <3 Ikke ha fokus på å nyt dagene (slik som alle forteller deg at du skal), for det er ikke nødvendigvis masse nytelse de første ukene. Bare vær der nå, stå i øyeblikkene og vit at det blir litt lettere etterhvert. Ha fokus på å huske dagene, legg deg på minne alle de små tingene, luktene, opplevelsene. Så kan du ta dem frem igjen og nyte dem når kroppen er litt mer uthvilt – og da skal jeg love deg at tårene triller enda en gang :-)

 3. Alt man må gjennom for å bli stor. Og alt ho må gjennom, ho mor :-) Var vel økedøgnet/dagene som skal gjennom systemet :-)

 4. Du skriver så fint, så ærlig og så sant ❤ Å du, prøv minifom dråper mot mageknipen – gjorde STOR forskjell her i huset!!! Lykke til videre og kos deg med lillejenta ❤

 5. Jeg anbefaler også minifom dråper for magevondt . Det hjalp så godt etter noen dager på vesla som fikk magevondt ettermiddag/kveld fra 3 ukers alderen. Ble det riktig ille så laget vi sukkervann som vi også gav etter råd fra helsesøster. Husker jeg fant en YouTube video med en kiropraktor som bøyer vekselsvis bein mot mage og så begge to lot mahe. Da fikk hun mye luft ut . Stå på:-)

 6. Minifoam in my ass…det er bare bull shit at det hjelper. Det eneste som faktisk funker er at du kutter ut gassdannende mat som løk, hvitløk, kål, bønner og går til kiropraktor noen ganger. Om dette ikke hjelper kan det være hun ikke tåler melekprotein og da bør man henvises videre til spesialist.

  1. Det er en seiglivende myte at gassdannende mat gir babyen vondt i magen. Fra sunnstart: «De mest utskjelte matvarene har typisk vært kål, løk, bønner, og drikker med kullsyre.» «Disse matvarene gir deg luft i din mage, men morsmelken lages av de næringsstoffene som tas opp i blodet ditt – ikke det som fortsetter nedover i tarmene dine! Det beste eksempelet på dette er kanskje kullsyre, som jo kan føre til at du får litt luft i magen din. Dette er det luftboblene i kullsyren som gjør. Disse luftboblene kan ikke tas opp i tarmen din, men går videre ned til tykktarmen og gir etterhvert luft i form av promp. Dersom disse luftboblene skulle gått over i morsmelken, måtte de først ha diffundert over i blodbanen din. Luft i blodbanen – det dør man av. Så dette er ikke fysiologisk mulig. Når det kommer til matvarer som gir luft i magen, gir disse luft i magen din fordi de ikke kan absorberes som næring i tarmen, men følger videre ned til tykktarmen din og gir næring til tarmbakteriene der. Disse skaper da luft i tarmen din, men kan heller ikke gå over i morsmelken.»

 7. Så fint og rørende skrevet – gratulerer så mye med lille nurket <3
  Jeg kjenner meg veldig igjen i situasjon du er i nå – vi hadde mange søvnløse netter og urolige kvelder. Det kan ha vært magevondt, men ofte er det jo også tilpasning til verden utenfor livmoren som gjør de små urolige. Har du prøvd å bruke hvit støy når hun ikke lar seg trøste? Anbefaler denne artikkelen om du ikke har testet det ut :) https://www.preciouslittlesleep.com/why-babies-love-white-noise/
  Det var nesten litt som magi på min datter altså, hun stoppet å gråte og sovnet i samme øyeblikk! Lyden skal være høy for å etterligne lyden i livmoren, ( som visstnok er like høy som en gressklipper-lyd :-o )
  Vi sov med white noise hver natt etter dette og ting ble mye bedre. Ikke alle som klarer å sove med en slik lyd på, det skjønner jeg – men for meg og min datter var det så verdt det ;)
  Masse lykke til videre med din skjønne jente!

 8. Stakkar lille prinsesse! Mine to har begge slitt med magen de første månedene. Et strengt kostregime hjalp, men vi klokket likevel inn noen timer med gråt til dagen. Mitt beste råd er å kjøpe en vippestol med vibrering, og gjerne med lyd og lys i tillegg. Vibreringen hjalp dem ofte med å få ut luft, og når ikke det var nok kunne lysene og lydene gjerne få dem til å glemme mageondten i noen minutter. (De gikk vel i sjokk ) Det er kanskje ikke helt etter boken, men etter timer med byssing og bæring så er det gjerne de få minuttene man trenger for å hente seg inn igjen for å igjen være klar til strid. :-)

 9. Gikk til en erfaren kiropraktor og hennes erfaring var i hvertfall at det kunne hjelpe å kutte enkelte matvarer så det er nok ikke bare en myte. Det mor spiser går over i melken. Det merket jeg selv i hvertfall veldig tydelig. Det eneste som hjelper er å kutte gassdannende matvarer samt kiropraktor.

 10. Du skriver så vakkert. Med dine refleksjoner og dine holdninger er jeg sikker på at hun får den aller beste bagasjen til å håndtere livets utfordringer.

  Når det gjelder mageknip er dette så utrolig vanskelig og jeg ser du får veldig mye ulik informasjon. Min første hylte fra uke 4 og til hun var tre måneder. Det ble bedre etter at jeg kutta melk, sjokolade, løk og kullsyre. Jeg ser at en skriver at det med mat er bare tull, javel, men det funka for oss. Det og amme te (fenikkel, anis og karve avkok) med litt sukker i. Jeg drakk 2-3 kommer om dag og hun fikk en tesje før kveldsmåltidene. Det var helt magisk hvordan det funka. Nå leste jeg at dette ikke har dokumentert virkning og at fenikkel nå i ettertid er blitt farlig i større mengder og ikke skal gies til de små. Jeg kan derfor ikke råde deg til dette. Men det virket for oss, til tross for manglende dokumentert virkning. Det eneste rådet jeg kan gi deg er og prøve deg frem på det som er trygt og fin ut hva som funker for dere. Det er tøft mens det står på, spesielt alene, men det går over. Håper du har noen som kan bære litt mens du hviler innimellom. Selv sover jeg endelig hele netter etter 2,5 år. Storesøster måtte ha dren og jammen måtte ikke lillesøster ha dren hun også. Omdiskutert det også men ørelegen var heldigvis helt enig og 4 netter etter innlagt dren sov hun hele natta, og har fortsatt med det. Utrolig deilig og søvnløse netter er nesten glemt. Lykke til med amminga, håper dere får det til sånn at det blir bare kos etterhvert Siste slutta av seg selv da hun var 7 mnd for da ble flaska bedre enn puppen. Jeg var ikke helt klar men vi slapp nå den grusomme avvenninga i det minste.

 11. Google «I love you» massasje. Kort og godt skal man alltid massere med klokka på magen og mot klokka på ryggen. Tegn en I fra under barnets ribben på babyens venstre side og mot venstre hofte. Deretter en L, men begynn under høyre ribben og tegne over til venstre side også ned mot venstre hofte. Så U – start over høyre hofte og ende ved venstre – alltid med klokka rundt barnets navle.
  Dette hjelper på å få ut fis og annet med min nyfødte. Og av og til kommer litt gulp.

  Vi bruker dette ved hvert bleieskift et par minutter «tørt» og med olje på fingrene hver gang jeg har babyen helt naken eller han har magetrøbbel. Deilig med oljemassasje, og deilig ned en som hjelper på magen. Og om det ikke hjelper, så er all kos koselig!

 12. Smelter av hver av dine bloggoppdateringene for tiden ❤
  Satser på at du vil finne gode måter å hjelpe babyen med hennes mage. Min eldste hadde masse luft i mage etter kveldsammingen og kunne ikke sove. Husker jeg bærte ham over skulderen eller på armen min, og etterhvert i bæresjalen, i ganske lange sesjoner. Og etter lufta kom ut, la jeg meg på rygg og ham på magen på min mage, med smokk i munnen, vugget side til side og sang til han sovnet. Litt av trim var det. Ser at andre kommentatorer kommer med sine forskjellige oppskrifter. Det må da være individuelt.
  Håper prinsessa har det bedre i dag. Og du er bare så tøff som står på.

 13. Et tips til, dette er min andre baby. De helt nyfødte ser ikke ut til å bry seg så mye, men etter to måneder og til over året så har mine likt å være nakne. Jeg melket dette ved å kle av dem og la den ligge nakne på mykt håndkle mens jeg selv dusjet. Har du varmekabler i gulvet så kan det lindre en vond mage også om du skrur litt opp varmen. (bare pass på at de små ikke blir liggende lenge og blir for varme). Til eldre de blir til mer leker får de. Når de kan krype kommer de fort inn i dusjen til deg :p

 14. Jeg tenker også ofte sånn om mine barn, at de like gjerne ikke kunne vært der. Det kunne vært noen andre. Med en sånn nærhet til prosessen med å skape liv blir det synliggjort på en ganske svimlende måte hvor hårfint det er at man eksisterer. Men i realiteten er det jo enda mer svimlende enn det lille man har oversikt over selv. Hele menneskehetens historie måtte være akkurat sånn for at akkurat du skulle se dagens lys, og det er likt for alle, enten man ble til på den ene eller den andre måten. Folk måtte leve og dø før deg på nøyaktig den måten de gjorde for at du kunne bli deg. Ikke bare fostre før deg, men en uendelig rekke av mennesker. Da blir det så stort at man like gjerne kunne tenke at «det lå i sakens natur fra start at det måtte bli deg, det var bare jeg som ikke hadde oversikt over alle faktorer i den kjeden av hendelser som førte til akkurat deg». Jeg mener ikke å si skjebnen, men mer en tro på at alt som skjer er mer betinget av alt som har skjedd enn det vi, med våre begrensede muligheter til å se «hele bildet», liker å tro.

 15. Litt frynsete og sliten på jobb i dag, og kommer over dette. Tårene renner.
  Jeg vet lille A vil få et godt liv med deg som mamma, men det gjør meg vondt å vite at mange mener hun ikke burde være til.
  Forsøk å bry deg lite om det. Hun er her – endelig, og det er deg så vel unt!

  1. For en koselig melding Jannicke. Takk!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *