Ferietips

Mor, eller jeg da,  hadde pakket for tur. Pakket, pakket og pakket. I ettertid er jeg jammen glad jeg brukte tid på å forberede meg. Det meste ville jeg gjort likt om jeg reiste om igjen. En ting ville jeg gjort annerledes, og et par ekstra ting ville jeg tatt med.

Vi fløy med Norwegian, som heldigvis har romslige bagasjeregler. På en reise alene med barn kunne jeg ha 25 kg i kofferten, 25 kg i prampacken og 10 kg i håndbagasjen. Og et bilsete om man ville. Foruten håndbagasjen maxet vi vekten på alt.

Mitt første reisetips på tur med baby er: beregn god tid til sikkerhetskontrollen på Gardermoen. I håndbagasjen hadde jeg både smoothieposer, grøtpulver, MME, kokt varmt vann og kaldt vann. Ikke noe problem å ha med, men alt sjekkes. Heldigvis! Så det er greit å beregne ekstra tid til det. Husk skift til flyet forresten – det er typisk akkurat den dagen ungen tisser gjennom hele antrekket halvveis i flyturen (snakker av erfaring – hadde heldigvis skift.)

Hva jeg hadde med? Det aller meste. Hehe!

Klær til mor, klær til prinsessen – både til 25 varmegrader midt på dagen og 10-15 ikke så varme grader morgen og kveld.   Solhatt og solbriller til prinsessen – et must. Solbrillene var vi heldige å få i gave av Marna etter fødselen. De er av merket Izipizi, og til min store overraskelse dro ikke prinsessen dem av seg. Jeg tror hun likte å ha dem på.

Et par pakker bleier tok jeg med. Ikke et must, men veldig greit. Bleier er dyrt utenfor Norges grenser, og det var greit å ha med de vi visste at passet.

Morsmelkerstatning og grøt hadde jeg pakket med – heldigvis – for å finne melkefrie produkter for baby i Arguinegin viste seg umulig…i alle fall på de fire apotekene jeg var innom.

Sterilisatoren fra Avent var med. Yepp, en hel sterilisator. Eller nesten en hel – toppdelen sto igjen hjemme. En av mine frykter på tur var at prinsessen skulle bli syk av bakterier fra vann, så jeg valgte å pakke sterilisatoren – og på den brukte vi (som til alt annet) bare kjøpevann. Vi brukte den masse, så jeg pakker den på neste reise også.  Flasker, ekstra flaskesmokker, skjeer og begre var med. Og fresh food feederen i silikon. Den var det smart å ha med, for da kunne prinsessen spise frisk frukt på egenhånd. Det viste seg at hun (som meg) eeeelsket persimon, som hun aldri hadde smakt før.

Brystpumpen var med, og i bruk hver dag, men det er vel for spesielt interesserte. Prinsessen er dessverre helt uinteressert i brystet nå, men vil fortsatt gjerne ha melken. Nå går det med mye pumpetid for lite resultat, så jeg har stadig en debatt med meg selv med tanke på om jeg orker fortsette å pumpe, men i Spania gjorde jeg det i alle fall.

Et vattert krabbeteppe var med, og det var jeg glad for, så prinsessen alltid hadde et ok sted å ligge på gulvet eller på terrassen. Lette, myke leker hadde vi også med. Et stort, tynt teppe i «gulpeklutkvalitet» på 120 x 120 cm brukte vi masse. Det skjermet bare ben for stekende sol i vogna på dagtid, og var fint å brette dobbelt og pakke rundt seg når vinden kom om kvelden.

UV-telt var med, og selvsagt solkrem med høy faktor. Noe av det jeg er aller gladest for at jeg tok med var Stokkevogna. Planen var først å ta med en mindre vogn, men så ombestemte jeg meg, og trykket hele den store vogna ned i prampacken. Det er viktig med god vogn på tur – enda viktigere enn hjemme ble det for oss. Nå var vi jo så mye mer ute. Vi gikk på lange trilleturer, og prinsessen sov formiddagsluren sin i vogna hver dag. Ofte ettermiddagsluren også. Så drar du på tur med lite menneske: ta med en skikkelig god vogn selv om det er mye drass. Vi kjøpte solskjerm til vogna før avreise, og den var et must på vår vogn. Andre vogner har kanskje lengre kalesje.

Det jeg burde hatt på vogna, som jeg ikke hadde, var et par sånne snorer man fester leker og smokk i. Prinsessen bruker bare Wubbanub har hun bestemt seg for, og en av dem gikk tapt på turen fordi vi ikke hadde sånne stropper. Og den elskede lekeapen havnet på bakken lassevis av ganger. Så nå er stropper montert. Det burde vi definitivt gjort før ferien.

I tillegg glemte jeg koppholderen til vogna i Norge – en tabbe.

Jeg hadde forresten en lang debatt med meg selv rundt hvorvidt det var smart eller idiotisk å ha med lammeskinnet til vogna på sydentur. Jeg tok det med, og var veldig glad for det. Hun satt godt på det både med bare ben på dagtid og med fleecedress på kveldstid. Ikke klam, ikke for varm, ikke for kald. Tommel opp for lammeskinn! En liten fleecedress brukte vi forresten hver eneste kveld, så det var det smart å pakke.

Det jeg, på linje med vogna er veldig glad jeg tok med, som jeg slettes ikke skulle ha med sa jeg på forhånd – det er bilstolen. Noen uker før jeg skulle reise sa Mari, som er en av dem som driver Facebookgruppen Bilstoler, at jeg burde ta med egen bilstol.  No way, sa jeg, det er helt uaktuelt! Jeg er én person, med to armer. Jeg skal ha med Prampack, koffert, sekk og barn alene, så en bilstol i tillegg – nei, det går bare ikke. Jeg visste at kjøreturen fra flyplassen og til Arguinegin skulle være på 40-50 minutter. Jeg hadde forhåndsbestilt taxi med barnesete. Ringte ned en gang til for å si at baby var bare syv måneder, og at det måtte være bakovervendt. Det kunne de slettes ikke love. Det luktet av ugreit bilsete. Jeg kjente at det knøyt seg i magen. Lille prinsesse kan jo ikke sitte selv enda. Hun kunne ikke sitte å henge i et fororvervendt sete for en 5-6-åring.

Så dagen før avreise ble det klart – bilstolen måtte med. Det er jeg glad jeg gjorde, av tre årsaker. Det ga oss en trygg taxitur til og fra flyplassen (ja, det setet de kom med var et utslitt, forovervendt sete jeg ikke hadde vært komfortabel med å bruke), det ga oss frihet til å kjøre hvor som helst sammen med Vibeke – som hadde leiebil. Og flyturen, oooh den flyturen! Altså: på vei ned hadde jeg ikke en gang tenkt på at et barn under to år kunne ha sitt eget flysete. Prinsessen skulle sitte på fanget tenkte jeg, og det gjorde hun. Det gikk fint, men altså….seks timer med et lite barn på, det er lenge. Inne i flyet så jeg andre med små barn som hadde eget sete, med bilstol i. Aha! Sånn kan det også gjøres altså! Så sånn ble det på vei hjem, og for en forskjell! Hun måtte jo være en del på fanget da også. Små barn må sitte på fanget under take-off og landing, og hun gidder jo ikke sitte alt for lenge i den bilstolen. Men det å ha et sted hun kunne sitte å ta luren sin, et sted å sitte mens jeg blandet en flaske, ga henne mat etc….hallelujah! Egen bilstol på fly og ferie vil fra nå av være er av mine aller heteste ferietips. Det er verdt noen ekstra kroner.

Jeg hadde ellers en liten lue på prinsessen under begge flyturene, og et varmt ullpledd tilgjengelig, for den airconditionen blåser sånn. For å forsøke å hindre vonde ører fikk hun  Rhinox nesedråper for barn før avgang, og flaske under både take-off og landing.

En godt planlagt ferie ble en fin ferie. Jeg tror ikke vi hadde med oss noe særlig vi ikke brukte. Jo, reiseapoteket med Paracet, termometer etc fikk vi heldigvis ikke bruk for, men det må man jo ha med seg uansett tenker jeg.

Dette er noen av mine ferietips. Jeg glemte sikkert å skrive ned noe, og kanskje glemte jeg noe på tur også, som det kunne vært smart å ha med? Mange av dere har reist mye mer enn meg, med små og store barn. Hva er dine beste ferietips?

23 kommentarer

 1. Fine tips, men jeg ser at reisetips er like individuelt som alt annet. Som trebarnsmor og med mange ferieturer med barn bak meg synes jeg nok en del av «behovene» er litt overdrevet og en del ting helt unødvendig å ta med, men jeg innser også at man som førstegangsmor nok er litt overbekymret i forhold til mer erfarne mødre. Vi har jo alle vært der, det er bare sånn det er. :-) Uansett høres det ut som en herlig ferie i litt sommervarme. Må ha vært et sjokk å komme hit til all snøen og kulden, men heldigvis blir dagene gradvis lysere og vi beveger oss mot nok en herlig vår og sommer vi også. :-)

  1. Ja, hva skal vi med all denne snøen spør vi oss? Neste år, når vi kan ake, da blir snø bra. I år derimot er den mest til bry.

   Helt unødvendig for deg var ikke helt unødvendig for oss. Er godt fornøyd med det vi valgte å ta med. Jeg har et barn med foreløpig melkeallergi. Det ga litt ekstra pakking. Vi hadde ikke med noe vi ikke hadde bruk for, og kommer til å pakke cirka det samme på neste tur – med erfaringen vi gjorde oss nå. Med unntak av brystpumpa, for da er det nok slutt på den tid.

   Men du som har mye erfaring og ville gjort ting annerledes Karen, hva er dine beste ferietips? Lærer gjerne.

  2. Innser at man som førstegangsmor er litt overbeskyttende, vi har alle vært der… Det synes jeg var en litt dømmende setning. Som førstegangsmor var jeg nesten aldri noen steder. Ikke som andre- eller tredjegangsmor heller! Så kudos til ønskemamma bare for det! Det er en kjempejobb å pakke for å få til å dekke de behovene et lite barn normalt får dekket hjemme, der alt er tilrettelagt og rutinestyrt. Min erfaring er at når man har tatt seg tid til å tenke gjennom alle eventualiteter og pakker for det, så får man også en bedre reise. Små barn har jo ikke akkurat en velutviklet omstillingskompetanse, så det er alltid en fordel å være føre var. Selv om jeg ikke har reist på så veldig mange lange ferier med mine, så pakker jeg alltid med meg masse greier når vi skal ut i skogen i helgene. Da blir det best og vi kan være ute lenge uten å bli forhindret av våte votter, kalde tær og kjedsomhet. Vi kan ake, stå på ski, henge opp en hengekøye mellom trærne eller tenne bål. Utstyr gjør en mer fleksibel synes jeg. Så sant man faktisk får greiene med seg rent fysisk foretrekker hvertfall denne erfarne mammaen å være pakkesel på tur!

 2. Hva heter snorene du har kjøpt til vogna for å ha leker/smokk i? De hørtes geniale ut!:) Synes forresten du er skikkelig modig som drar alene, men blir stadig imponert hva vi mødre fikser ;)

  1. Ja, de er geniale Sol. Søk på «toy saver strap» på ebay, så finner du mange ulike.

 3. Tusen takk for gode tips! Skal selv på tur til varmere strøk i vinterferien. Baby er da 8 måneder, og jeg snakket litt med helsesøster på forrige kontroll. Hun sa at vi ikke måtte bruke solkrem sålenge baby var under ett år!? Jeg vet at han ikke må være i direkte sol, men er alikevel litt redd for å ikke bruke solkrem. Hva gjorde du? Og hvilken solkrem brukte du evt på prinsessen?

  1. Jeg brukte testvinneren Mustela solfaktor 50 for barn på prinsessen, og dekket til bena med det tynne hvite teppet på bildet. Det gikk kjempefint. Seks måneder sa de hos oss. Hadde ikke turt å la være å smøre henne. Håper dere får en like fin tur som vi hadde.

 4. Hei :) høres ut som dere har hatt en herlig ferie! Og mange fine ferietips til reise med baby Har også ei lita ei på 9 mnd her …som også har mulig melkeallergi. Hvordan symptomer på det har vesla di?

  1. Nydelig ferie!
   Prinsessen ble veldig dårlig første gang hun fikk morsmelkerstatning, og hadde diaré i flere uker etterpå. Får også elveblest i ansiktet. Det var ikke mye å tvile på. Nå har vi vært hos barnelege, og sendt søknad om melkefri MME på blå resept. Det er jo veldig dyrt. Heldigvis vokser de aller fleste det av seg før skolealder. Ville kontaktet barnelege.

 5. Hvor fikk du kjøpt rinox nesedråper? Her sier de at den er ute av produksjon, og det er bare spray å få kjøpt. Syns det var mer praktisk med dråper. Ikke at de blir så mye brukt egentlig, men i de tilfellene man har bruk for

  1. De kjøpte jeg på Apotek1 på Bekkestua. Praktisk forpakning og enkle å bruke.
   https://www.apotek1.no/produkter/rhinox-01mg-ml-nesedraaper-endosebeholder-20x03ml-542068p

 6. Mamma til tre

  Jeg har reist mye med mine tre, både med og uten pappaen, og mitt beste reisetips er å ha med sele eller aller helst sjal til de minste. Én mamma, to armer? Null stress! (Eller, fortsatt litt stress. Men det er magisk hvor hjelpsomme folk blir når man står der med en knert på magen og to tonn bagasje).

  Sjal kan bli til en sval hengekøye på stranden, et kjent krabbeteppe, trygghet når leggetiden er passert for lengst men mor vil ha dessert på restaurant.

  1. Godt tips Mamma til tre.
   Vi hadde med bæresele, og brukte den både på flyplassen og på resten av turen.

 7. Alltid bra med tips fra andre, for plutselig er det noe du selv ikke har tenkt på som er super lurt! Jeg lurer litt på om du er fornøyd med vogna deres? Venter fjerdemann i sommer og er litt gira på å prøve ny vogn siden dette blir siste gang med baby og sånt, og akkurat nå er Stokke en favoritt!

  1. Jeg er superfornøyd med vogna. God å trille, god plass inni, god plass under. Liker veldig godt at baby sitter høyt, slik at kontakten med baby blir god. Sportsdelen kan vendes begge veier – et pluss. Minuset med vogna, slik jeg ser det, er kalesjen. Den er definitivt for kort i sola. Det løste jeg ved å kjøpe Tinkafu sin løse kalesje, men akkurat det håper jeg Stokke forbereder til neste utgave av vogna kommer.

 8. Så bra at dere hadde en vellykket ferie! Jeg har reist to ganger til Spania, til København, til Tromsø og til Vestlandet med min ettåring – og min erfaring er at man trenger mindre enn man tror! Jeg er også flaskemamma og så litt mørkt på å reise fra sterilisator og flaskedepoet mitt første gang, men jammen gikk det bra å koke flaska i gryte og den kunne vaskes flere ganger om dagen også! Mitt beste tips på tur er bæresele, og ellers pakke minst mulig. Da blir det enklere på flyplassen også

  1. Ja, bor man et sted der man vet det er kjele og kokeplate tilgjengelig er koking av flaske absolutt et alternativ. På ferie bor man ikke alltid med et kjøkken der det er mulig. Jeg har valkt kjele på flere innenlandsturer (prinsessen og jeg har jo vært mye på farten), men synes ganske enkelt det er mye mindre pes å ta med sterilisatoren enn å koke. Elsker sterilisatoren min, og har en hjemme og en i Skien.

 9. Takk for supre tips, skjønner det blir bilstol på minsten ved første flytur jeg kan komme med ett lite tips til deg ift. sterilisator på tur, man får kjøpt poser til reise. De brukes i mikrobølgeovnen. Geniale og tar liten plass

  1. Godt tips Stine! Vi hadde dog ikke mikrobølgeovn, så akkurat denne gangen ville det ikke fungert. Men hvor selges det, sånn til en annen gang? Og ja, eget sete og bilstol er tingen!

   1. Selges på barnas hus og apotek ihvertfall. Er Avent sine jeg har brukt. Men mikrobølgeovn må til da.

 10. Det ser ut som om du har noen glidelåser på kalesjen din også – sikker på at den ikke blir lengre?

  1. Helt sikker. Under glidelåsen er myggnett8ng, slik at man kan ha åpen luke i varmen. Den har vi brukt her nede. Det er det store minutt med Stokke Trailz – aaaaawlt for kort kalesje. Neste gang blir det nok Babyjogger city mini GT. Den har god kalesje.

 11. Hei.
  Så mange bra tips. Da det gjelder bilstol, må man avtale dette med flyselvsakapet først? Bestille eget sete?
  Vi reiser til Mallorca i slutten av Mai, og har med ei snuppe på 7 mnd.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *