Valgets kval.

Så er den her, helt plutselig, måneden da jeg må søke om barnehageplass. Barnehage! Jeg kjenner at det velter seg i magen ved tanken. Hun er jo så liten. Nå skal hun jo ikke starte akkurat i morgen selvsagt, men likevel…

I barnehagen skal hun tilbringe mange timer, dager, uker, måneder og år. Det blir et viktig sted for henne – og for meg. Hun skal være der lengre enn jeg er på jobben. En absurd tanke, men det er realiteten. Det er enormt viktig at hun skal ha det bra der, og være trygg og ivaretatt – på så mange måter.

Nå forsøker jeg å finne ut hvor jeg skal søke, og er mildt sagt forvirret. Skal jeg søke nær hjemmet eller nær jobb – altså sykehusbarnehagen til sykehuset je jobber på? Det siste ville gi henne kortere dager. Det er fint. Samtidig ville det også bety trøtt og sliten unge i bilen i kø og rush hver dag. Turen hjem kan ta en time i den verste Oslotrafikken.

Og det ville bety en lang runde for levering om jeg selv skulle være syk mens hun er frisk. Men det ville gi henne kortere dager – det ville det.

Velger vi å søke her i nærmiljøet er det et lass av barnehager å velge mellom. Nå er det selvsagt ikke gitt at man får førstevalget, så det bør helst være flere barnehager man har god magefølelse for på den søknadslista. Men hva skal man prioritere?

Pedagogtetthet? Filosofi? Uteområde? Antall barn? Matservering? Kjønnsfordeling blant ansatte? Base eller avdeling? Så mange ting å tenke på.

I dag har vi besøkt to barnehager her på Bekkestua – Kanvas og Huskestua. Den første er en fresh og ganske ny basenarnehage med ca 160 barn. Ingen avdelinger der. Den andre barnehagen var også stor, med cirka 100 barn. Litt mer slitne lokaler, avdelingsdelt og veldig fine uteområder.

I morgen prøver vi å besøke to til. Og så kanskje enda to litt senere?

Dagen i dag gjorde egentlig bare at jeg fikk flere spørsmål enn svar kjente jeg. Forhåpentligvis kjennes det klarere når vi har besøkt noen barnehager til.

Hva har vært det viktigste for deg og ditt/dine barn ved valg av barnehage?

50 kommentarer

 1. Jeg som pedagog vil anbefale deg å gå for magefølelsen når du ankommer barnehagen. Veldig ofte gir denne en god indikasjon på om dette er en barnehagen for deg og prinsesse A :) Så neste gang dere er på besøk hos en ny barnehage, stopp opp og kjenn litt etter hva du føler og tenker :)

  1. Ja, magefølelsen er definitivt med Cathrine. I dag var den litt bedre det ene stedet enn de andre. Så får vi se hva dem sier når besøksrunden er over. Samtidig tenker jeg at prinsessens tilknytningspersoner blir viktige – og de treffer man ikke på en rask omvisning.

 2. Den beste barnehagen jeg har hatt mine barn i, var bygd på 60-tallet og var veldig sliten! MEN de som jobbet der var fantastiske
  Jeg har senere pga flytting opplevd at en veldig dårlig barnehage, ungene fikk velge om de ville være inne eller ute, max 5 turer utenfor barnehageporten på ett år og dette var en fresh og ganske ny B-hage!
  Kjenn på magefølelsen og ikke tenk over om det er en gammel eller ny B-hage.
  Spør om de har mye fravær og sykemeldinger (på de som jobber det) spør hvilke faste rutiner de har!

  1. Ja, magefølelse er viktig Kjersti. Nå har vi vært i fem barnehager, med en lang rekke spørsmål og magefølelsen…den begynner å ta form. Helt i mål er vi dog ikke.

 3. Det viktigste for oss var å finne en relativt liten barnehage (absolutt ikke basebarnehager, de er etter min mening økonomisk gunstige for kommunen, men ikke det beste for barna) med høy voksentetthet og stabilt personale. Vi fant den perfekte lille barnehage som barna våre har stortrives i. Nå har yngstemann bare ett år igjen i barnehagen og det føles litt vemodig. Disse fantastiske menneskene som har tatt så godt vare på det kjæreste jeg har og som jeg har snakket med hver eneste dag i årevis, og så skal vi bare skille våre veier helt plutselig. Vi er så glade for valget vårt. Det har vært trygt for dem i et lite miljø. Ikke for mange barn, men ikke for få. Trygge, dyktige, stabile voksne som har jobbet der i mange år i stedet for gjennomtrekk av ansatte og utstrakt bruk av vikarer. Dobbelt så mye inneplass som snittet (= lavere sykdomsforekomst) og fine uteområder og skog i umiddelbar nærhet. Jeg tror vi kommer til å savne dem litt, ikke så rart når de har vært en så stor del av våre liv i alle disse år. :-)

  1. Så veldig enig!!!
   Liten barnehage, «søskengruppe» der små og store er sammen og lærer av hverandre og trygge voksne som alltid har et fang, en hånd og en klem.
   Vi har valgt bort sanserom og fancy fjas og fått nærhet, varme og ektefølt kjærlighet i gamle lokaler med et herlig snev av 70-tallet.
   Det som gjør meg trygg når jeg haster til jobb om morgenen er menneskene. Og hvor viktige de vet at de er for meg og mine!

 4. Jeg har jobbet mye i barnehage og i mange forskjellige barnehager. Alt fra montessorri, friluft og «vanlig» med avdelinger.
  Personlig er jeg fan av små barnehager med faste avdelinger. Små barn liker ofte faste rutiner, fast plass og de samme menneskene rundt seg.
  Den fineste barnehagen jeg vet om, er en barnehage med kun 24 barn. Den er bitteliten, ikke så mye område, men tryggheten til barna er fullstendig. Alle barna kjenner hverandre, alle de voksne kjenner og jobber godt sammen. De har ansatte som har jobbet i 20, 15 og 13 år samme sted. Med andre ord, de virkelig trives i jobben sin! Da blir barna sett på en helt annen måte enn i en bhg med nesten 150 barn. Selvsagt blir de der også sett, men da gjerne kun av de ansatte på «sin» avdeling.

  For min lille tass, som kommer i mai (håper han holder seg inni der til da), skal starte i bhg august til neste år. Da håper jeg å finne en barnehage som har mannlige ansatte, fordi jeg jo ikke kan gi han en fast mannlig rollemodell (utenom fettre og onkler som bor andre steder i landet, og kompiser). Her jeg bor har de en friluftsbarnehage med 18 plasser fra 1-5 år. Det tror jeg er ønskedrømmen.
  Men jeg planlegger å høre med andre småbarnsmødre, hva deres opplevelser er, ang disse barnehagene. Og som du, ta turen innom flere steder. Da gjerne spørre om hvor mange voksne det er, hvor lenge de har arbeidet der og hva som skjer om noen er syke. Bruker de da faste vikarer, eller bruker de vikarbyrå (som gjerne betyr nye vikarer hver gang).

  Vanskelig valg og jeg kjenner jeg gruer meg til jeg kommer dit..

 5. Jeg vil anbefale en barnehage nær der dere bor. Det å bli kjent i nærmiljøet hvor dere bor, og bli kjent med andre barn og foreldre er veldig hyggelig selv om barnet er liten. Tiden går fort og barn knyttes fort til sted og mennesker. Å bygge et nettverk rundt dere bor, vil gi mye til dere begge. Lykke til med valg av barnehage.

 6. Vi har datteren vår i en basebarnehage med 200 barn og er kjempefornøyd! De er bare sammen med sin base eller en til i perioder med få barn. Lokalene er ålreit med lukkede avdelinger til hver base. Men siden det er så stor barnehage har de fine fellesrom som brukes på omgang, som stor gymsal, baderom, kjøkken osv. Det skal sies at vi ikke søkte den barnehagen, og hadde bare små barnehager på lista. Men vi er strålende fornøyd.

  Uten at jeg kan sette meg helt inn i din situasjon, siden jeg blant annet ikke er alene med barna og at vi er så heldige å bo i gangavstand til både barnehage og jobb, så er jeg ganske sikker på at jeg ville valgt barnehage nær hjemmet. Vi har feks fått gode venner i nabolaget gjennom barnehagen. Og jeg kjenner folk som sier at selv om barnehagedagen blir kortere, og de får mer tid med barnet på reiseveien, så er den tiden veldig slitsom. En annen ting er jo også om du skulle bytte jobb i løpet av de 5 neste årene.

  Lykke til ❤

 7. Det viktigste for meg er menneskene som jobber i bhg. Jeg bryr meg ikke så mye om slitne ute/inneområder osv, barn er ikke så opptatt av sånt. Det som er viktig for meg er at datteren min stråler når vi skal i bhg, og de ansatte møter henne på en god og trygg måte hver eneste dag. Det er så tydelig for meg at de SER henne, og de er opptatt av at hun skal få utvikle seg og vise hele følelsesspekteret- på godt og vondt. Som spesialpedagog er dette utrolig viktig for meg. Hadde en kjempegod magefølelse etter vi besøke bhg- og da pedagogen kom hjem for og hilse på oss før bhg start var jeg solgt!

  1. Så enig Elisabeth. Det er bare det at vi jo ikke får møte de som skal jobbe tett på prinsessen før etter at hun starter. Dessverre.

 8. Det skrives jo en del om disse «stakkars små» som får så høyt stressnivå av å være i bhg, og at kortisolnivået holder seg høyt over tid, noe man jo vet ikke er så bra. Dette er selvfølgelig undersøkt hos 1-åringer i enkelte bhg’er. Det jeg alltid har reagert på i disse «testene» er at de er gjennomført i basebarnehager med ca 45 barn fra 1-6 år springende rundt på basen! Da kan jo noen og enhver få litt vel høyt kortisolnivå! Men det er, dessverre, en strålende måte å skremme foreldre fra å ha 1-åringen sin i bhg, og en svært god kilde til å gi foreldre dårlig samvittighet!
  Heldigvis har jeg langt bedre erfaring med bhg for de minste, både som mor og som ansatt! Men jeg ville valgt avdeling, uten tvil! Aldersinndelt, gjerne med bare 9 barn under 3 år. Der Gladprinsen går er det 14 småbarn og 4,5 voksne, og de er flinke til å dele gruppa. Han stortrives. For meg og oss, så er personalets omsorg, trygghet, evnen de har for tilknytning mm det som teller aller mest når de er så små. Han er lykkelig når han kommer dit og lykkelig når han hentes, og det føles godt!
  Stemningen når man kommer uanmeldt på besøk er viktig å føle på, den kan si en del om åssen både personalet og kulturen i barnehagen er. Lokalene er egentlig mindre viktige, selv om nye lokaler selvfølgelig er flott! Sikkerhet er et must, og at det skal være funksjonelle lokaler som ikke er for små. Bakdelen i nye bhg’er er at personalet som oftest er ferske, ofte uerfarne og nyutdanna, og har jobbet lite eller ikke noe sammen fra tidligere. Lurt å høre om det er de samme voksne som skal fortsette når Prinsessa begynner til høsten(?). I eldre bhg’er, spesielt der personalet er ganske voksne, så har de ofte jobbet sammen lenge, kjenner hverandre godt, og samarbeider på en helt annen måte enn der flere er nye. Hos Gladprinsen har alle jobbet sammen over lengre tid, og det kjennes på en måte på hvor sikre de er i den jobben de gjør.
  Menn er bra, det er som oftest positivt for både voksne og barn.
  De to ped.lederne hos Gladprinsen er førskolelærere, og for meg betyr det mye at de har pedagogisk høyskole, ikke like viktig at de er førskolelærere, men helt greit. De har tanker og mål bak det de gjør, og det er fint, selv om jeg tenker at det blir enda viktigere når barna blir litt eldre.
  Jeg hadde vår bhg som alternativ nr 4, altså nest nederst, men vet nå at bortsett fra at den ligger litt upraktisk til, så er den så perfekt som jeg tror kan gå an!
  Det som er aller viktigst for meg nå som han er 1 år, er at MITT barn blir sett og ivaretatt, og at han får sitte på trygge fang og at gode armer holder rundt han!

 9. Pri nr 1: avdelingsbhg. Har ikke noen tro på at basebhg vil gi barna nok oppflging. Nr 2: liten avdeling på småbarn i alle fall. Men det viktigste er stabil personalgruppe som trives sammen. Lite fravær og lite bruk av vikarer. Utetid er jo også viktig, uteområdene er kanskje viktigere på storbarn. Vi er veldig fornøyd med friluftsbarnehage. Ang. plassering ville jeg klart valgt bhg nære hjemmet. Å kjøre bil lenge etter bhg med slitent barn er ikke noe kvalitetstid her i gården, det fører bare til sutring og trolig soving – som igjen ødelegger søvnen på kvelden. Lykke til med valget

  1. Tusen takk for gode innspill Ragnhild. Magefølelsen min sier også avdelingsbarnehage.

 10. Vil anbefale deg avdelingsbhg på det sterkeste. Nyere forskning er ikke veldig positive til store base bhger, som nevnt tidligere her er det lurt å bygge stort, men ikke til fordel for barna dessverre. Hørt mye fint om huskestua, også Nadderudskogen som ligger siden av. Vil anbefale deg og sjekke oppover mot jar også, der har de ett par mindre bhger også. Lurt som en annen sier før meg, bhg i nærheten av hjemmet betyr større nettverk for dere begge :-) Klem

  1. Glitrende Frida! Ja, planen var å besøke Nadderudskogen i dag også, men det rakk vi ikke. Har du noen konkrete barnehager det kan være lurt å ta turen innnom oppover mot Jar?

   1. Jeg har hørt positivt om Ruglandveien og Søråsen fra medstudenter ihvertfall. Det ene huset til Grav bhg ligger vel også i nærheten av deg? (litt usikker akkurat hvor du bor, men ihvertfall i området tror jeg..) Det er ihvertfall avdbhger, men jeg har ingen kjennskap til Grav. Det kan jo være en idè å finne ut hvilken barneskole hun vil sogne til – i forhold til om hun vil miste eller beholde lekekameratene sine (hvis dere blir boende i samme området). Lykke til :-)

   2. onskemamma

    Takker. Søråsen har vi faktisk besøkt. De tar ikke inn noen ettåringer som ikke er søsken av harn de allerede har der til høsten, så de utgår. Jo, den ene avdelingen til Grav er vår aller nærmeste barnehage. Liom. Den har vi også besøkt, og enda tre til. Så langt.

 11. Mitt beste råd er å snakke med folk din kjenner som har eller nylig har hatt barn i de aktuelle barnehagene. Hva de er fornøyd med, hva de ikke er fornøyd med.

  Angående sted – vanskelig. Jeg heller vel mot å si at det er bedre å tilbringe tid i barnehagen enn i bilen. Men sikker er jeg ikke… du leier leilighet, gjør du ikke? Er det et alternativ å flytte nærmere jobben?

  1. Ja, jeg har hørt litt rundt. Synes det som går igjen er folk er greit fornøyde der de er. Det er jo bra. Å flytte nærmere jobben er ikke et alternativ, for da måtte vi bosatt oss sentralt i Oslo.

 12. Nu skal ikke jeg komme å prøve å fortelle hva som er best for deg og din lille pike, men jeg har jobbet i de siste årene som vikar i flere barnehager her oppe i Tromsø å kan si at er det en type barnehage som jeg ikke blir å putte eventuelle framtidige unger i så er det basebarnehager. Det blir fort litt uoversiktelig når det kommer til barna og hvem som er hvor. Basebarnehager er veldig åpne å det er mye bråk i de jeg har vært i så både ungene og ansatte er sliten og litt sutrete på enden av dagen.
  Er det noe jeg ser på som positive sider så er det store oversiktelige uteområder, utflukts mulighetene barnehagen tilbyr og selfølgelig de ansatte- Da dette er personer som blir å tilbringe mye tid med din datter i årene framover så er det viktig at dette er personer som du kan stole på og som du kan ha ett godt samarbeid med.

 13. Linda og twinsa

  Nærhet til hjemme, definitivt! Du vil ikke ha en sliten unge en time i kø i bilen. Ungen sovner, leggerutinene blir bare tull. Pluss, at har du bhg nærme hjemme, vil du på sikt nyte godt av at hun blir med andre barn hjem. Å kunne gå hjem fra bhg sammen er gull! Jeg er SÅ glad for at vår bhg er nærme hjemme. Hadde jeg hatt en nærme jobb, hadde det bare ikke funket. Kortere dag betyr ikke så mye for henne hvis hun trives og har det bra. Mine vil jo ikke hjem når jeg kommer. De elsker bhg! Jeg ville prioritert nærhet til hjemmet, godt uteareal og magefølelse med tanke på personalet og velkomsten jeg fikk. Lykke til!

  1. Gode innspill Linda.
   Det blir nok mest sannsynlig en søknad til bar ehager nær hjemmet da. Skal ut for å besøke en eller to barnehager til i dag.

 14. Jeg har hatt barn i barnehage, og jeg har jobbet i barnehage. Derfor gir jeg deg min mening ;) Pedagogisk tetthet og kjønnsfordeling forandrer seg. Personale slutter/bytter barnehage. De unge ønsker å jobbe i nye, freste barnehager, med nye møbler/leker etc. Det jeg tror de glemmer, er at i en barnehage med mange barn/store baser/ingen baser, så blir alt veldig fort slitt. Selv om det ser fint ut de første 2 årene. Min erfaring er at det også er mer sykemeldinger i store, flotte barnehager, fordi det blir for lite rom for ro. Det er for eksempel ikke så enkelt å få til en lesestund i en krok med 7 unger, for plutselig dukker det opp 10 til, og da må alle 17 roe seg før noe mer kan skje. Og da går pedagogtettheten ned, selv om det ikke vises i ansattlisten. I mindre basebarnehager hvor man deler inn barna etter alder får man mer roen. Både barna og de voksne. Men det du må være klar over, er at barnehagen har like store krav til dokumentasjon på utvikling som skolene, slik at ped.lederne ofte er opptatt med dette, og ikke å være sammen med barna. I en av barnehagene jeg jobbet, så hilste jeg kun på ped.lederne på pauserommet, eller når de skulle avlaste for at ansatte kunne ta pause. Når resten da blir overlatt til en barnehagelærer, 2 vikarer/ufaglærte, så hjelper det jo ikke så mye. En annen ting er at yngre fortere sykemelder seg enn eldre ansatte. De blir også gravide. Så hvis du vil ha en barnehage hvor det er stabil arbeidskraft, så se etter en hvor hovedvekten av de ansatte er 38+. Og også en barnehage hvor den øverste lederen er godt voksen. Da har de sett nok av unger vokse opp, de vet at unger er forskjellige, og de roper ikke ADHD bare det er en aktiv unge. Og så har de en annen ro over seg enn 23 åringene som skal sette alt de har lært på skolen ut i livet. Det er også enklere å forholde seg til de andre foreldrene når det er små baser. Barna knytter raskere vennskap, for det er færre å bli kjent med. De blir også raskere trygge på omgivelsene. Mine unger har gått i 3 ulike barnehager pga studier og flytting, og den desidert beste var den mest nedslitte. Det var helt på slutten mange voksne som sluttet, for de hadde søkt seg til en ny, stor barnehage, men frem til det, så var personalet stabilt, de hadde tid til hvert barn og de «så» alle barna. Noe som er utrolig viktig. I den siste barnehagen ble ungene mine satt på ulike avdelinger pga alderen, men det så barnehagepersonalet fort at ble feil, slik at hun eldste fikk være mye inne på han yngstes avdeling. Han hadde problemer med språket og fikk senere en autismediagnose, så hun fungerte som tolk for at han skulle ha en best mulig dag. Ikke en ønskesituasjon å sette et barn inn som tolk, men samtidig så hjalp det jo han enormt frustrasjonsmessig. Og da han havnet på stor avdeling sammen med henne året etter, så klarte han seg egentlig veldig bra, fordi han da hadde tryggheten i forhold til at hun var der hele tiden, passet på hvem han var med til enhver tid, og kunne fortelle meg alt som de voksne ikke alltid så. Så velg gjerne en slik barnehage hvor barna selv om det er baser og avdelinger, får oppholde seg på samme avdeling som yngre søsken, dersom det er behov for det. A har ikke søsken, men hvis det er slike trygge rammer rundt de andre, så vil hun også føle seg tryggere. For da er det et gjennomgående tema i barnehagen.

  1. Veldig gode innspill Cecilie. Takk!

 15. Heivi kunne ikke velge barnehage, men måtte bare ta den vi fikk siden vi trengte plass midt i året. Det ble en stor ny barnehage og det har fungert veldig fint. Vår toåring stortrives. En ting vi ikke tenkte på, men som er veldig positivt, er at de får varm mat hver dag. Det er en Læringsverkstedet-barnehage og det er de ansatte som lager maten – fantastisk. Det er sunn og god mat. Min datter har f.eks. lært å elske brokkoli:). Det blir ofte litt sent før middagen er på bordet hjemme. Da spiser hun litt med oss, men er sliten og orker ofte bare litt pasta, litt ris eller en annen favorittingrediens. Men siden hun da har spist et godt måltid i barnehagen, i tillegg til matpakka, kan jeg slappe av med det. Det er veldig deilig og noe jeg ikke reflekterte over i forkant. Hun er ikke skrubbsulten og ettermiddagen blir ikke så stressende. Tenker på at du også kanskje kommer til å komme litt sent hjem. Lykke til!

  1. Ja, akkurat det med mat har jeg faktisk tenkt mye på Marianne. Det gjorde at de første to barnehagene jeg besøkte var de to Bærumsbarnehagene som jeg vet har kokk. Det hadde vært gull! Nå blir det nok likevel ikke de jeg søker øverst på lista, for den beste magefølelsen kom andre steder – men skikkelig varmmat hadde vært et stort pluss.

 16. Da vi skulle velge barnehage, fikk jeg et godt (og innstendig) råd av ei venninne med eldre barn: Ikke undervurder det praktiske i hverdagen! Det som gjør livet enkelt, teller mer enn flotte lokaler og uteområder, «riktig» formulerte pedagogiske visjoner og prinsipper. Hvis du bruker mye tid til/fra jobb, og er avhengig av å være der til faste tider, er det kanskje mer praktisk med en barnehage nær der du jobber. Da slipper du være redd for å ikke rekke frem hvis noe uforutsett skjer i trafikken, hvis dere må bruke kollektivt en dag, har kort vei om snuppa blir syk mens du er på jobb. Ja, det kan være stress med slitne/utålmodige barn i bil, men etter hvert som hun blir større, kan det også bli fine stunder sammen. Har du veldig fleksibel arbeidstid eller jobber redusert trenger du kanskje ikke ta hensyn til slike ting. Da er det kanskje andre momenter som gjør det mer praktisk med en barnehage nær der dere bor. En nærbarnehager *kan* være en fin mulighet til å bli kjent kjent med barn i området og barn hun skal begynne på skole med, men i nærbarnehagen vi har valgt, er det barn fra hele byen, så vi har ikke blitt kjent med spesielt mange fra nærområdet vårt (barna i vår gate går i andre barnehager, og noen av de vårt barn har best kontakt med i barnehagen, bor langt fra oss). Det er først nå når barnet vårt er litt større at vi har fått mer kontakt med andre barn/foreldre, men barna i nabolaget kan man like godt bli kjent med ved å gå til lekeplass, begynne på gymlek eller lignende. Og så forutsetter det jo at man blir boende i samme område. Plutselig ender man opp med en barnehage som ikke er nær verken jobb eller barnehage (men det samme dilemmaet oppstår jo om man bytter jobb.) Har du kolleger med barn i sykehusbarnehagen? Da er det jo kanskje like verdifullt å bli kjent med dem?
  Enig med rådene om ikke å se for mye på ansattsammensetning. Vi valgte vår barnehage blant annet fordi de hadde flere mannlige ansatte, mange faglærte. Da sønnen vår begynte var det bare én mann igjen. En periode nå har det vært null. (har aldri vært noen mannlige på avdelingene der vårt barn har vært). Pedagogisk leder ble langtidssykemeldt rett før vi begynte, andre forsvant i foreldrepermisjon osv. Ansatt-situasjonen endrer seg med andre ord raskt. Men nå er jo nettopp foreldreundersøkelsen kommet. Så søk gjerne opp den og ta en titt på hva foreldrene synes om barnehagene du vurderer (gjerne også over flere år). Jeg ville også spurt/sjekket hvordan de informerer om barnehagedagen til hverdags. Er det tavler/bøker i garderoben hvor de ansatte skriver hva som har skjedd i løpet av dagen (og står det faktisk noe der …). Legges det ut info jevnlig på barnhagesiden osv. Har kjent på akkurat de samme følelsene som deg. Mitt inntrykk er at det er vi voksne som lar oss begeistre av fancy omgivelser og flotte barnehageslagord. Barna kommer langt med en sølepytt og et godt og trygt fang. Og det som gir minst stress i hverdagen, gjør livet bedre for dere begge.

 17. Jeg ville lagt mest vekt på kontinuitet. Dvs. at jeg først ville spurt meg selv: Hvor er det størst sjanse for at jeg blir lengst værende: på samme arbeidsplass eller i samme leilighet/nærområde? Dernst sier hønemoren i meg: Den barnehagen som ligger nærmest arbeidsplassen min, slik at jeg kan komme styrtende til med en gang dersom det skjer noe med gullungen (sykdom eller liten ulykke/skade) og jeg ev. må ta henne med til lege. Hvor er det sosiale knutepunktet ditt eller hvor vil du helst at det skal være framover: på jobben eller der du bor nå? Jeg tenker bare at dersom du fremdeles vurderer å flytte hjem til Skien, kan prinsessen like gjerne gå i barnehage med barna til kollegene dine. Det går jo an å finne på ting sammen rett etter jobb og barnehage i Oslo også før dere drar hjem for kvelden. Har du venner med barn utenom jobben som bor i nærheten av arbeidsplassen, som det kunne være aktuelt å møte på en vanlig hverdag? Eller bor vennene dine nærmere der du bor nå? Så for øvrig at noen ovenfor mente det var negativt at barna selv kunne velge om de ville være ute eller inne. Jeg ville sett på akkurat det som positvt. Mislikte nemlig tvungen utetid i barnehagen selv som barn og blir fremdeles lei meg når jeg tenker på hvor kjipt jeg syntes det var. Antall utflukter tror jeg heller ikke er så viktig før barna fyller tre. Da ville jeg lagt mye mer vekt på voksentetthet og igjen kontinuitet – både blant barn og voksne. Ellers var min store drøm som barn å få lov å gå i musikkbarnehage – fins de fremdeles? :-)

 18. Meg igjen. Ser at alle bannlyser basebarnehager. Vil bare si at ikke alle basebarnehager er like. Jeg skjønner ikke hva som kjør at min går på base og ikke avdeling. Men de er altså sjelden flere barn sammen enn de tolv som er på hennes base. Og de er inne i sitt eget lokale. Viktigste grunnen til at vi er så fornøyd, som de fleste andre sier, er jo det fantastiske personalet, som også er veldig stabilt. Forøvrig er nesten alle jeg kjenner veldig fornøyd med sine barnehager rundt omkring

  1. Så bra Ida Emilie. Ja, mitt inntrykk er også at de fleste er fornøyde rundt om, og det synes jeg er kjempefint.

 19. Utifra erfaring med bhg langt unna hjem og nærme hjem, velger jeg utvilsomt det siste. Den halvtimen på slutten i bhg er mindre stress enn den halvtimen på reisen etter barnehagen. Reiseveien slet på både meg og ungen. Og de dagene man selv er syk og ungen frisk… de kommer. Og da kan man takke seg stort for barnehage nærme hjem.

  1. Så fint med innspill fra noen som har prøvd barnehage ved jobb Nina. Takk!

 20. Tenker at du må følge magefølelsen din. Håper ikke du blir mer forvirret etter alle innspillene her :-)
  Fikk dessverre ikke plass i noen av barnehagene på listen da jenten min måtte begynne midt i året. Så fikk plass i en annen barnehage. Den er liten men kunne ikke vært mer fornøyd!
  Er bare ca. 17 barn der og de ansatte har jobbet der evig så er helt supert miljø. Føler virkelig at hun blir sett og fulgt godt opp.
  Siden hun bare var 11 mnd da hun begynte synes jeg det var helt supert med en liten barnehage med trygge rammer.
  Hun får sove 2 ganger om hun trenger det (vet enkelte barnehager vil at de kun skal sove 1 gang). De tilpasser seg barnet og det synes jeg er bra!

  Barnehagen nærme hjemme tror jeg er bra dersom f.eks du skulle være syk en dag. I tillegg kan det være greit å bli kjent med andre barn i nærmiljøet med tanke på at prinsesse A gjerne begynner på skolen i området. Da kjenner hun gjerne noen som begynner i samme klasse :-)
  Hehe langt frem i tid ennå men det går fort! Plutselig begynner hun på skolen:-)

  Lykke til videre med valget ditt :-)

  1. Neida, jeg blir ikke mer forvirret av alle innspill. Jeg har levd for lenge til det troe jeg. Innspill er bre fint.

   Vi heller nok mot en barnehage vær hjemmet tror jeg, og etter å ha besøkt fem stykker begynner magefølelsen å ta form. Takk for gode tanker Malin.

 21. Jeg ville helt klart valgt en barnehage i nærheten av der du bor. Før du vet ordet av det har jenta di fått venner som hun vil treffe utenfor barnehagetid, og det kan bli vanskelig langt hjemmefra. Barnet blir også kjent i nærområdet til barnehagen pga turer etc, veldig kjekt at barnet er trygg i nærområdet til hjemmet. Ikke minst er det veldig fint selv å bli kjent med familier i nabolaget! Vår sønn begynte i barnehage i august og vi har blitt kjent med så mange i nærheten, virkelig trivelig Ved vanskeligheter i trafikk/pendling kan også disse menneskene ofte bli en god hjelp til f.eks å ta med barnet hjem hvis du blir 15-20 min forsinket. Om ikke det første året, så etterhvert.

  Ellers vil jeg råde deg til å følge magefølelsen i forhold til hvordan personalet møter deg når du er på besøk. Blir de stresset og/eller virker uinteressert er det et varseltegn tenker jeg. I en barnehage skjer det mye uforutsett, det er viktig at de ansatte kan takle sånt på en god måte! Samtidig skal ikke ditt besøk gå på bekostning av barna, så det er også noe å merke seg. Det viktigste for barna er omsorg. Det er mye god læring i god omsorg :)

  Ellers, spør om sykefravær, hvor lenge de ansatte har jobbet der, hvorfor folk har sluttet. Det sier noe om trivselen til personalgruppa.

  Av andre goder syns vi personlig det har vært veldig fint at barnehagen serverer varm lunsj. Gutten vår har i perioder spist lite hjemme, og da er det fint å vite at han får god og sunn man i barnehagen (der spiser han alltid mer sammen med andre barn). De hektiske dagene vi ikke rekker middag og det bare blir servert kveldsmat hjemme er det også godt for samvittigheten at han har spist et varmt måltid til lunsj.

  Lykke til!

  1. Ja, å bli kjent med flere i nærmiljøet tenker jeg er veldig fint – både dor stor og for liten. Nå har vi besøkt fem barnehager, og magefølelsen begynner å ta form. Dessverre har ikke de jeg har best følelse for varm mat. To barnehager her i området har kokk. Det er jo gull, men av andre årsaker kommer de nok litt ned på søknadslista.

   1. Varm mat er definitivt ikke det viktigste, bare et ekstra gode vi har satt pris på :) Ofte er det jo mulighet for å påvirke i den barnehagen man starter i, så om flere savner varm mat der kan det absolutt være mulig å få til i fremtiden.

 22. Ville definitivt valgt en barnehage nær hjemmet.
  Hvis du velger sykehusbarnehagen tror jeg at prinsessa garantert kommer til å sovne i bilen på vei hjem, og at du når du kommer hjem da har en overtrøtt jente som ikke klarer å sovne, og som derfor blir vekt neste morning og ikke har sover nok ( min erfaring er at barn som sover om ettermiddagen blir overtrøtte duracellkaniner på kvelden, sovingen i bilen hjem tror jeg ikke kommer til å gi dere gode ettermiddager/kvelder).
  For meg er det i hvert fall viktig å ha rutiner på leggingen. Det innebærer at junior legger seg tidlig slik at han sover til han våkner av seg selv om morningen. Min teori er at barn som man må vekke om morningen ikke har sovet lenge nok, og at de burde vært lagt tidligere for å få nok søvn.
  Og for den voksne er det gull å ha kveldene fri og få ta seg litt inn igjen.

  Det vil også være verdifullt å ha bhg nær hjemmet den dagen du er syk og jenta di er frisk som en fisk og full av lopper og energi. Det er slitsomt!

  1. Ja, kjenner at jeg heller mot barnehage nær hjemmet altså. Takk for fint innspill.

 23. Ny eller gammal barnehage speler lita rolle….det er personalet som betyr noko! Hør med naboer, venner og bekjente kva dei anbefaler. Ville valgt en bhg i nærmiljøet :)

  1. Ja, folk er viktigst. Ikke mange å jøre med her i området dessverre. De jeg kjenner her med barn hr også barn som skal begynne i barnehage. Av det jeg har hørt litt rundt forbi virker det som om de fleste er fornøyde med sine barnehager, og det er jo bra.

 24. Hei.
  En spennende tid i møte med ny hverdag om en (god) stund.
  Jeg er selv pedagog og har to barn. Jeg gjorde en «bommert» med nr1 og søkte barnehage i kommunen vi bor, men et godt stykke unna området vi bor i. Jeg valgte etterhvert og bytte barnehage selv om vi var veldig fornøyde der fordi jeg ønsker at henne skulle komme til sin skolekrets. Jeg er uendelig glad for dette i dag, hun er nå 4 år og har stadig med seg venner hjem og halve nabolaget går i samme barnehage. Det er så viktig med relasjonsbygging tidlig da dette dannet et solid grunnlag når barna engang skal begynne på skolen. Bare et lite råd om du ikke har tenkt og bytte barnehage senere :) Lykke til med valget!

  1. Ja, det er et godt råd Adele.
   Venner i nærmiljøet er gull tenker jeg.

 25. Jeg har mine to i en barnehage som er over 40 år gammel og verken ute elle inne-områder er helt på topp. Husker jeg ble litt betenkt da jeg fikk en barnehage jeg ikke engang hadde på lista. MEN, de ansatte har jobbet der i mange mange år. På småbarnsavdelingen har de tre ansatte som har ansvaret for de ni små en samlet fartstid (i den samme barnehagen) på ca 70 år. Det betyr så mye mer å ha et stabilt personale som trives på jobb enn å ha fancy mat og lokaler. Jeg ser heller ikke for meg at basebarnehage er det beste for en 1-åring, de minste har mer enn nok med å forholde seg til de nye voksne og barna i avdelingen i starten tror jeg. I vår by har de lagt ut resultat av foreldreundersøkelsen nå nylig. Kanskje du får noen tips derfra? :) lykke til :)

 26. Det som er verdt å tenke på er at typiske populære barnehager så som kanvas stort sett tar inn nye barn om du har det som ønske nummer 1 :) vi var heldig å få plass for noen år siden og frøkna trives godt! De har aldersbestemte grupper, varm mat hver dag. I matpenger inngår også bleier, så det eneste du trenger å ha med i barnehagen er barnet ditt og litt klær :)

  Barnehagen er riktig nok stor, og kan oppleves som litt uoversiktlig til tider. Iallfall om du har en treåring. De aller minste har eget rom med mer skjerming :)

  Ellers skal gjønnesskogen barnehage være topp! Sjekk Bærum kommunes sider og se trivesundersøkelsene som foreldrene har svart på :) lykke til!

 27. Jeg forhørte meg med andre foreldre som haddd barn i de aktuelle barnehagene. Avdelingsbarnehage var et kriterium(det finnes en del artikler og dokumentarer om basebarnehage og små barn). En stor fordel at barna får alle måltider i barnehagen(ofte får de varmmåltider også, samt mye bålkos ute, hvertfall i vår barnehage)… Jeg var ikke i tvil om at jeg ønsker barnehage i nærheten av bostedet vårt, nå går han i klasse med mange av de han kjenner fra barnehagen.

 28. Send meg gjerne en PM om du har spørsmål om Kanvasbarnehagen, vi har nemlig barn som går der og kunne ikke ha vært mer fornøyde :)

 29. Vil anbefale å ta en trilletur forbi de barnehagene man er interessert i på dagtid utenom besøksdag. Titte litt på samspillet mellom ansatte og barn når de er ute å leker. Personlig synes jeg det er hyggelig med personale som leker med, ikke bare står og ser på.

  1. Så enig. Akkurat det har vi på planen til uka…rett før fristen går ut.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *