Bilsikkerhet – dette visste jeg ikke

 I jakten på den neste bilstolen, som snart skal på plass, lærer jeg stadig nye ting. Nå har jeg forsøkt å lære litt om helning på bilstoler. Det visste jeg fint lite om. Fordi jeg tenker denne kunnskapen kan være både nyttig og viktig for flere har jeg spurt de som driver bloggen Bilstoler om jeg kan dele innlegget de har skrevet om det. Det sa de ja til, så her er det (det følgende har jeg altså ikke skrevet selv, men det finnes en mailadresse nederst dersom du har spørsmål): 

HELNING PÅ BILSTOLEN

Riktig helning på bilstolen er svært viktig, men også lite kjent.
Heldigvis er det ikke så vanskelig, bare man vet hva man skal gjøre.

Mange får beskjed fra forhandler eller produsent om at så lenge bilstolen passer i bilen, så er det greit å bruke den. Så enkelt er det ikke, for helningen på bilstolen er også viktig for barents sikkerhet.

For lite helning
For lite helning kan føre til at barnet blir sittende med haka mot brystet. For barn under 6 måneder kan dette være farlig, og det er viktig at det unngås.
For normalt friske barn over 6 måneder er det ikke farlig om de blir sittende med haka mot brystet. Det er heller ikke vanlig at dette er ubehagelig for barn.

For mye helning
Bilstolprodusenten Akta Graco gjorde for noen år siden noen tester rundt dette med helning på bilstolen og barnets sikkerhet. De kom frem til at jo mer bilstolen heller, des større blir belastningen på barents nakke. Belastning på barnets nakke er noe man ikke ønsker.

Resultatet viste at:
* 0-25 graders helning – ingen forskjell
* 25-30 graders helning – 3-4% mindre sikkerhet
* 30-35 graders helning – 7% mindre sikkerhet
* 40 grader helning – 50% mindre sikkerhet

Det vil si at frem til 35 graders helning er tapet av sikkerhet akseptabelt. Fra 35 grader og utover er tapet av sikkerhet stort.
Man anbefaler at bilstolen ikke har mer enn 30 graders helning. Dette fordi det er vanskelig å få til helt nøyaktige målinger, og da har man litt feilmargin å gå på.

Babystoler
Babystoler er unntaket fra regelen om maks 30 graders helning.
Det er som skrevet over svært viktig at barnet ikke blir sittende med haken mot brystet de første 6 månedene, og derfor anbefaler man at babystolen skal ha rundt 45 graders helning. (Og siden babystolen skal ha så mye helning, anbefaler man å bytte til en større stol med mindre helning så fort barnet er klar for det, slik at barnet beskyttes bedre.)

Babyer i større stoler
Mange bytter fra babystol til bakovervendt stol allerede ved 5-6 måneders alder. Da er det viktig at man får nok helning til at babyen ikke synker sammen eller blir sittende med haka mot brystet. Etter hvert som babyen blir sterkere i kroppen har man mindre helning, og når babyen er rundt året bør man ligge på ca 30 grader.

Hvordan måle helningen
Helningen på bilstolen kan man enkelt måle med mobiltelefonen.
Har du iPhone, bruk kompassappen og sveip en gang til siden.
Har du Androidtelefon må appen Clinometer lastes ned.
Legg telefonens side inn mot bilstolens rygg, mellom skulderselene.
Les av målingen.


Slik måler du helningen. Her på en Axkid Minikid, med en iPhone
OBS
Husk å måle helningen på bilstolen når bilen står på flatt underlag.
Tallene Akta Graco, NTF og denne bloggen opererer med sier at 0 er horisontalt og 90 er vertikalt. Besafe opererer med motsatte tall.
Barn på rundt 1 år bør ha ca 30 graders helning.
Barn på rundt 3 år bør ha ca 15 graders helning.

Dagens oppfordring
Mål helningen på bilstolen(e) din(e). Har du en beltemontert stol med for mye helning monterer du om stolen. Har du en isofixstol setter du stolen i en annen posisjon. Om dette ikke er mulig bør du på det sterkeste vurdere å kjøpe en ny stol.

Og neste gang du skal kjøpe ny stol: husk å måle helningen på bilstolen i bilen din før du kjøper den – da slipper du kanskje et bomkjøp!

PS
Visste du at helningen på stolen også er viktig for oss voksne?
Såkalt «submarining» er en vanlig konsekvens i bilulykker. «Submarining» vil si at personen sklir fremover i setet, og at hoftebelte, som skal ligge stramt over hoftene(!), sklir opp over magen. Dette fører til at de indre organene får store skader. En viktig faktor for å unngå dette hos voksne er at seteryggen må ha lite nok helning. Mange, spesielt mannfolk, foretrekker å sitte med seteryggen godt tilbakelent. Dette kan altså gi store konsekvenser. Forsetene skal ha maks 10-12 graders helning. Mål øverst på setet (rett under nakkestøtten.)

QuX9nd-UwBc
Klikk  på bildet for å se en film (YouTube) som illustrerer «subarmining»

Kilder

NTF

Ergonomics Simplified

Les mer
Bilstoler med magepute
Bilsyke barn
En kort introduksjon til bilstoljungelen

Spørsål?
Still spørsmålet ditt i gruppa Bilstoler på Facebook
Send mail til bilstoler@gmail.com

Nyttig kunnskap. Så her har jeg nå vært ute for å prøve og å måle setet vi tror vi ender opp med.

Hva det blir får du snart vite…men måling av helning – nei, det hadde de ikke hørt noe om i butikken jeg var innom.

2 kommentarer

  1. Vi skal snart ha stol nr 2, og vil da gjerne ha med base på den også. Åssen gjør man hvis man vil teste ut forskjellige bilstoler i bilen da ? Kan vel ikke akkurat be dem
    Montere flere forskjellige baser i bilen min for at vi skal se Åssen helningen er ? Eller kan man det ? Gjør du det ?

    1. Vår neste stol er med base. Mer om det senere. Man kan absolutt be butikk montere fliser sete med baser i bilen. Vi har vært i butikk med bilen og prøvd både Recaro, Cybex og Britax. De ansatte som jobber i butikk får jo lønn, og bilsikkerhet er viktig. Veldig glad jeg prøvde alle, for det jeg trodde var favoritten ut fra det jeg hadde lest på nett fungerte ikke godt for oss. Så dra ut for å prøve tnker nå jeg.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *