Endelig! Nytt bilsete

Endelig! Endelig er vårt nye bilsete på plass. Nei vent, våre nye bilseter, for det ble nemlig to på en gang.

Prinsessen er nå snart 11 måneder gammel, sånn ca 9,5 kilo, og syntes selv at babysetet var både trangt og kjedelig. Det ser du ganske tydelig ut fra ansiktsuttrykket hennes på en av de siste turene i det setet.

Stakkars! Det hun ikke visste her var at det nye setet var på vei. Etter å ha vært på safari i bilstoljungelen hadde jeg i alle fall lært bitte litt om bilseter. Med en kranglete rygg hadde jeg bestemt meg for et vendbart sete – altså et som kunne snus mot døra for å sette barnet inn/ta barnet ut. For meg og min  var det et must med den typen sete til barnet selv kan klatre inn og ut, fordi det sparer ryggen fra å måtte vri seg og lene seg fremover samtidig når man skal sette inn barnet. Det er til stor hjelp. For mange andre ikke det så viktig.

Etter å ha prøvd alle mulige seter falt valget på Britax.

Britax har høyt fokus på sikkerhet, produserer setene sine i Europa og har bygget en egen krasjtestbane. I 2017 lanserte de faktisk et av de mest moderne og teknisk avanserte kræsjtestsentrene for bilstoler i hele verden. Det var bra syntes jeg.

Valget falt på nye BRITAX SWINGFIX I-SIZE. Det er  i grunn samme stol som BRITAX DUALFIX I-SIZE, med et unntak. DUALFIX kan vendes hele veien rundt, altså 180 grader fra bakover til fremover, mens SWINGFIX kun kan vendes 90 grader. Det kan dermed vendes fra posisjonen bakover og ut mot døren (uansett hvilken side det monteres på), men det kan ikke vendes fremover. Det er en slags sikring mot at forvildre ikke skal la seg friste til å la barna sitte fremovervendt for tidlig. Med unntak av det er altså SWINGFIX og DUALFIX identiske seter. Så tenker du at dette kan være setet for deg ville jeg gått for den av de to modellene du finner det beste tilbudet på.

Vi gikk for fargen Blue marble, som ligner på jeansstoff. Den syntes jeg var både fin og praktisk. Det blir vel fort litt smuler, søle fra parkdressen og annet gris i et småbarnssete tenkte jeg.

Nå har vi testkjørt setet, helt til utlandet, for på søndag tok vi oss en Sverigetur. Og Prinsessen, ja hun var ganske enkelt superfornøyd:

Jammen var det på tide å bytte. Nå sitter hun bedre og ser mer. Både turen frem og tilbake til Sverige gikk som en drøm (….og der lønte det seg jammen å kjøpe både babygrøt og barnemat på glass, som sto øverst på gårsdagens handeliste.)

Plusset med dette setet er jo både sittecomforeten og at det er dreibart. For meg er det hurra og hallelujah samtidig. Minuset, om du ser det sånn, med alle isofix-seter er jo at de har kortere varighet enn beltemonterte seter. Dette er et av de større isofix-setene. Det har en varighet opp til 18 kg (isofix-begrensning) eller 105 cm om det er en høyde som nås før barnet veier 18 kg. (setets egen størrelsebegrensning). Det betyr at når jeg valgte dette setet visste jeg at vi vil måtte ha et bakovervendt sete til. I tillegg er isofixsetene tunge, og ikke seter man vil flytte mellom ulike biler hver dag. De egner seg heller ikke på tur med tog, fly etc. For meg er ryggbesparelse så viktig at jeg tenkte det er greit, og nå var vi så heldige å få en avtale som gjorde det økonomisk mulig med flere seter også. Men man kan altså fint klare seg med kun et beltemontert sete som varer hele småbarnstiden. De beste beltemonterte setene har høy sikkerhet.

Vi gikk faktisk for et ekstrasete med en gang – et vi både kan ta med på tur og sende med barnevakten (hvis vi noen gang har en barnevakt altså – hvem vet?). Da falt valget på Britax Max-Way. Det er et belemontert sete med varighet opp til 25 kilo. Setet er kompakt og greit å flytte på, men har samtidig en del finesser, som justerbar nakkestøtte og flere hvileposisjoner. Setet er ikke så veldig dyrt heller.

Her klinte vi til med en farge som kanskje er mer upraktisk, men som jeg likte så godt. Det ble det røde:

Så nå har vi forhåpentligvis bilseter for de neste fem årene i alle fall. Så må vi nok ha et sete til før prinsessen er stor nok til å sitte uten sete, men det tar vi noen år frem i tid. Og setene, de kom selvsagt fra Mimmis, der vi handler det meste vi trenger.  (Forrige uke handlet vi blant annet blendingsplater  med superenkel sugekoppmontering til soveromsvinduene – de var geniale!)

Britax er forresten selektive på hvilke aktører de samarbeider med. De ønsker kun å samarbeide med aktører der de vet at sikkerhet blir tatt på alvor. Det er en fin tanke. Dermed får man ikke kjøpt Britax over alt, men på steder der barns sikkerhet står i høysetet,

Og jeg, jeg liker at Mimmis skriver om sikkerhet under alle sine bilseter på nettsiden. Under Dualfix har de f.eks skrevet dette:

Tommel opp! Følger du med i de neste innleggene har Mimmis lovet å komme med en rabattkode på bilsete(r) fra selveste Britax også. Hva det blir vet jeg ikke selv enda, men den som følger med får se….

2 kommentarer

  1. Så fint:-) Vår datter på fire skal snart få nytt sete. Det vi har nå er med isofix og opp til 18 kg, men det har gått helt fint. Hun er ganske liten, så har ikke trengt å bekymre for vekten. Men er det ikke litt rart at dem lager seter som ikke tåler mer enn 18 kg hvis en må bytte sete underveis?

    1. Setene i seg tåler veldig mye mer enn 18 kilo, men isofixfestene i bilen er ikke garantert å holde for mer enn 18 kg barn pluss sete i en kollisjon. Tror den grensen gjelder for alle isofixseter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *