Juli! Snart barnehage. Har du tips?

Det er den aller siste kvelden i juni. I morgen viser kalenderen juli, og for en sommer vi har hatt til nå. I alle fall her i Oslotraktene. Sola skinner fra skyfri himmel, og gradestokken viser sydentemperaturer. Jeg elsker det!

Livet er så mye lettere om sommeren synes jeg, på mange måter. Varmen er bra for kroppen. Lyset gjør godt for psyken. Det er så mye enklere for et lite menneske å ha på seg en tynn bukse og t-skjorte enn lag på lag med ull – for deretter å skulle stappes ned i en dunpose. Og det er mye enklere for en mamma å kle på lille sommerklær.

Prinsesse A har de siste ukene lært seg å gå, og jeg tenker at hun var heldig med at det utviklinstrinnet kom på sommeren. For det er vanskelig nok å lære å gå, om man ikke skal stolpre av sted med vinterstøvler i en diger parkdress samtidig.

Apropos parkdress…. Til tross for at det er sommer nå kommer jo både høst og vinter ubønnhørlig etter hvert. De to der kommer snikende et par måneder etter vårt første møte med barnehagen. Mens vi satt og koste oss ved Bogstadvannet i dag (les: mens mor løp etter en superivrig og uredd 1-åring som gikk så fort hun bare kunne mot enhver leke eller hund hun kunne se på stranda, og ville ha alt som slettes ikke var vårt men alle andre sitt) kom jeg til å tenke på det: Hva trenger man egentlig i barnehagen? Det vet jeg faktisk ikke, og nå er det bare en måned til oppstart.

Vi har fått både Berganssekk, matboks og vannflaske i gave. Navnelapper har vi kjøpt, Bleier må med og et par overgangsobjekter. Tøfler, regndress og noen skift.

Men hva mer? Hva trenger en halvannetåring i barnehagen når høsten kommer egentlig – både ute og inne?

Kort sagt: Hva er dine aller beste barnehagetips?

Vi tar i mot gode tips med takk, og gjetter at andre lesere som snart skal sende barnet sitt til barnehagen for aller første gang (klump i halsen) også blir glade for tips.

36 kommentarer

 1. Juliane

  Jeg hadde hørt med barnehagen :)
  Her har vi fått liste med alt de anbefaler at en har med. Veldig greit.

  1. onskemamma

   Vi har fått en liste, men den var kort og uspesifikk så vi blir glade for å høre litt om andres erfaringer.

 2. Åsa Johansen

  Tipsene jeg kommer med er fra en førskolelærers synspunkt og erfaringer.
  -Skaff heller Dockboots enn regnstøvler.
  -Noen barnehager har slikt som salver, noen har det ikke. Lurt å forhøre seg om det ganske kjapt om personalet ikke selv sier noe om det.
  -lurt å ha liggende i barnehagen akkurat det hun trenger, hverken mer eller mindre. I de fleste tilfeller betyr det et par klesskift, regndress, en smokk og kos dersom hun bruker det (gjerne som kan ligge i barnehagen hele tiden). I august er det fortsatt såpass greit vær at hun nok ikke trenger så mye mer. Barnas plasser er stort sett så små at det fort blir rotete og kaos med særlig mer enn dette. Så fyller du på og bytter ut etterhvert som behovene forandres. Bleiene er jo en selvfølge så klart.

  1. onskemamma

   Takk for tips Åsa. Dockboots noteres.

 3. Ingvild

  Jeg jobber i barnehage(i nord så kan være litt ulikt hva barna trenger ut fra vær og vind) hvert år sender vi ut skriv med hva barna trenger i bhgn sammen med velkomstbrev. På vår liste står det:
  Sovevogn, skinn, vognpose, pledd, myggnett, regntrekk, bleier, våtservietter/ tørre engangkluter, salve, solkrem, 2 av hvert til skiftetøy(body, strømpebukse, bukse, genser,sokker), tynn lue til bruk i vogn, lue til bruk ute, parkdress, regntøy, vinterdress, støvler, vintersko, overgangssko, cerrox/docboots, ulldress/geser/bukse, fleecedress/bukse/genser, tøffler/gymsokk til bruk inne, hals/buff, lester(gjerne 2 par), 2 par regnvotter med for/regnvotter uten for/ tynne ullvotter til bruk på tur eller i regnvotter, vintervotter, tynne hansker, (tilpass klær etter sesong) smokk, koseklut/bamse dersom barna bruker det. Ha gjerne ekstra navnelapper/merkepenn i kurven/sekken og ekstra strikk til dress/regnbukse

  1. onskemamma

   Glitrende! Det var en mye mer spesifikk liste enn den vi fikk. Og for så vidt mye lengre. Takk for tips.

 4. Kristine

  En god skalldress til høsten. Kan anbefale de fra Namw it

  1. onskemamma

   Takk for tips!

 5. Ragnhild

  Parkdress, jeg anbefaler Reimatec. Og balaclavalue med vindtett over ørene. Tynnere til høst, tykkere til vinter. egnvotter med for, vintervotter i goretex – anbfeler hestra el. Reima – med glidlås ned til håndleddet. Fleecesett og tykkere ullsett. Og myyyye tynt ullundertøy, puster godt og holder på varmen både ute og inne. Lykke til med bhg.start

  1. onskemamma

   De vottene hørtes smarte ut. En tykk og god balaclave fra Kivat kjøpte vi nylig på salg, og noen tynne har vi arvet mener jeg. Alt annet river hun av hodet på tre sekunder. Og ja, ull er gull!

 6. Ragnhild

  Og goretexsko, lave til sommer/tidl høst, høyere til senere på høsten. Og gode vinterstøvler. Samt støvler og cherrox. Jeg er soleklart mest fornøyd med viking

  1. onskemamma

   Takk for gode tips Ragnhild. Vi får ta noen runder å se oss litt om i skobutikker etter hvert.

 7. Kjøp ting på salg nå! Parkdress fra Reima er vi veldig fornøyd med. Regntøy med bukse og jakke. Vindfleece fra Polarn O. Pyret. Det eneste jeg venter med er sko, for de vokser ofte litt ujevnt. Blir veldig dyrt hvis man må kjøpe alt når høst og vinter kommer. Selv om det er fjernt nå. Har hun sandaler nå kan de vaskes og brukes som innesko i starten. Noen barnehager ønsker ikke skinntøfler, men mer ordentlig såle. Vi liker ullfilttøfler fra Superfit.

  1. onskemamma

   Takk for tips Ellen! Å få på mini tøfler eller sko er fortsatt….kremt…klin umulig her. Nå godtar hun (nesten) et par skinntøfler. Alt annet blånekter hun å ha på. Så der har v8 en jobb å gjøre, men mye kan skje på en måned tenker jeg.

   1. Det ordner seg når hun ser at alle de andre barna har sko. alt går enklere i bhg, bare her hjemme vi krangler er min erfaring ;)

 8. Ikke kjøp altfor store størrelser! De små har det vanskelig nok fra før av med å bevege seg når de akkurat har lært å gå. Let etter tynn lett og ledig dress og ta heller den kostnaden det er å kjøpe nye støvler til våren hvis de du kjøper til høsten blir for små. De små er ikke like aktive ute som de store er, og de er heller ikke like lenge ute. Så sånn sett så trenger de ikke siste skrik av utetøy, passform er mye viktigere enn vannsøylen☺️ Dock boots er gode for større barn, men veldig tunge for de aller minste. Det er kommet mange lette varianter i butikkene, så ta deg en runde før du kjøper

  1. onskemamma

   Gode innspill Lise. Tusen takk!

 9. Hvis A bruker smokk er det lurt å bestille smokk med navnet hennes på. Jeg tror jeg bestilte fra barnevognskilt.no
  Sønnen min hadde til enhver tid et par smokker liggende på hyllen sin, fordi de forsvinner så lett.
  Praktisk at barnas smokker ikke blandes, slik at man unngår det man kan av smittespredning.
  Han hadde også en kosekanin som bodde i bhg, fordi det hadde vært krise å glemme den igjen (både til og fra bhg).

  1. Morbær

   Funker også veldig bra å navnelappe smokken, og smokkebytting blir det uansett navning:)

 10. Annette

  Ser du har fått mange gode tips, så mitt tips er til oppbevaring av alle tingene Istedet for å ha alt skiftetøy etc. i hylla eller i boks anbefaler jeg deg smartpack! http://smartpack.no/
  Selv har jeg til begge mine, en på skolen og en i bhg. Koster litt, men du (og de ansatte) kommer til å eeeeelske den!!
  Finnes også lignende på barnehagebag.no
  Lykke til med oppstart

 11. Mariell

  Vil anbefale at Parkdresser, regntøy og vinterdresser du kommer til å kjøpe i fremtiden har en vannsøyle på minimum 10.000mm. Da er de helt vanntett, alt under det har lettere for å bli vått igjennom.
  Vi bor i Bergen og jeg kjøper alltid minimum 10.000mm i vannsøyle og han har enda tilgode å bli våt igjennom.
  Og dockboots som en over her skriver. Innsiden av de er som en våtdrakt, så om det kommer vann oppi så blir ikke barna kalde :)
  Lykke til med barnehage start! Det er både skummelt, spennende og gøy! De har det så kjekt og lærer utrolig mye, nå begynner min sitt andre år i barnehagen og snakker som en foss:)

 12. Vi er veldig fornøyd med støvler fra crocs. Veldig lette på foten og bare å spyle både innvendig og utvendig om de blir slitne. Tørker fort om de blir våte inni, siden det er samme materiale utenpå som inni.
  Spesielt tynne ullbukser/stillongser går det mye av, siden de blir så slitte på knærne. Ullstillongser, trøyer og sokker (til å ha innerst i vinterhalvåret) er det bare å kjøpe mye av om du kommer over det på salg.
  Vi har i liten grad hatt bruk for høst- og vårdresser, men vi bor i en ganske våt del av landet. Har greid oss med vinterdress når det er snø og kaldt, og regnsett ellers. Men kanskje greit med den tynne dressen i Oslo altså.
  Ribbukser fra Lanullva og Nøstebarn er også helt genialt. Våre barn har slitt ut mange slike. Se opp for salg ull og slitesterke barnehageklær, og godt skotøy koster mye.

 13. Mange gode tips her. Men må bare skryte og anbefale å sjekke ut dressene fra Tiny trolls of norway. Den tynne parkdressen og vinterdressen har super passform for bevegelighet i bhg. Har høy vannsøyle. De ansatte i bhg her har kommet med mye skryt av de dressene. Som: eneste tørre i dag var din sønn, så vi kunne dessverre ikke ut på ettermiddagen. De dressene skulle alle hatt. Og de har dobbel glidelås foran så bleieskift kan gjøres uten å måtte kle av sko og alt. Anbefales virkelig Lykke til med ny barnehagehverdag

 14. Hei

  De minste krabber og sitter mye ute i barnehagen, på bakken og i sandkassen. Selv i august og september når været er bra, er det godt med en bra utebukse. Vi brukte denne fra Wheat første året i barnehagen, og var veldig fornøyd med denne. Alltid godt å ha som ekstra i tillegg til vår/høstdress også. https://wheat.no/collections/yttertoy/products/outdoor-overall-robin-trousers-1?variant=6924877496369

  Og av sko, er Ecco bra for de minste.

  Lykke til i barnehagen

  Hilde

 15. Mamma til tre

  Min erfaring er at man trenger mindre enn man kanskje tror, og at kjøpepresset på småbarnsfamilier kan bli høyt.
  – Navnelapper er koselig og tipp topp når barnet selv skal kjenne igjen sine egne ting. Det aller meste merker jeg likevel med en tekstiltusj.
  – Hør med barnehagen om barnet trenger egen vogn til soving. Vår barnehage har alt, men vi har sendt med en kos.
  – Til utelek har vi en dress med avtagbart for. Den er i bruk nesten hele året, og så varierer vi hvor mye som er under. Har også ett sett med regntøy. Vi syns det har vært kjekt å ha en tynn reservedress hjemme, men det ser du jo om du trenger.
  -Støvler (vår blir klam i dockboots), tøfler, høstsko og vintersko. Største post i budsjettet ;)
  – Tynne ullvotter og litt tykkere, vanntette votter. Blir de våte fungerer et par ullsokker like bra resten av den dagen.
  – Tynn ull og mellomlag i ullfleece eller hjemmestrikk. Et ekstra skift eller to liggende i barnehagen er lurt og nødvendig. Ekstratøyet kan godt være de bodyene med tranflekker, eller bomull. Kan ikke ha ulltøy for 1000,- kr liggende bare for sikkerhets skyld, spør du meg.
  – Stellesaker som passer barnet ditt, dersom barnehagen ikke holder dette.
  – Mine har også fått med et lite, slitesterkt album med bilder av oss her hjemme. Det har vært flittig i bruk!

  1. onskemamma

   Album! For en koselig idé.
   Hos oss trenger barna sovevogn, og det har vi vært heldige å arve.
   Takk for alle gode tips.

 16. Inger-Lise

  Vi har smrtpack som vi eeeelsker til skiftetøy, men vent med å kjøpe til du ser om det er mulig å ha den i prinsessas bhg. De koster en del, så dumt å gjøre bomkjøp der.
  Ellers har vi hatt en kos (mi jente har denne diiinglisarkaninen som favorittkos) liggende i bhg og en hjemme, så vi har sluppet å ringe bhg-personalet etter stengetid for at vi har glemt kosen i bhg.
  Parkdress er kjekt. Jeg er veldig glad i wheat (som har vannsøyle på 10000, og er vanntett). Hadde softshelldress i starten. Fornøyd med det også.
  Vi har valgt å ha skallvotter på høst/vår, og votter med glidelås på vinter. Jeg syns didrikson er et godt og ikke så dyrt alternativ (blir fort noen kr om man kjøper det dyreste av alt). Samme med sko. Friends fra obs er et godt merke (vi har også hatt viking).
  Lanullva har vi hatt mye av, både tynn og tykk. Kan ikke få uttrykt nok hvor mye jeg elsker de klærne. Heldress frem til bleieslutt (hun var 2,5 år), og todelt etter det.

 17. Karianne

  Et par tre skift har vi og så lue/solhatt et regnsett og en dress. Name it sine dresser har vi vært glitrende fornøyd med i sommerhalvåret (ikke så dyre heller) og så har det vært reima eller didriksons på vinteren. Xxl har ofte salg på vinterdress når den tid kommer. Tøfler tok jeg med i bhg og de ble nesten aldri brukt fordi de likte seg best på sokkelesten så det var et bomkjøp for oss. Ull har jeg kjøpt på salg og så brukt bomull utenpå så man slipper å vaske det så ofte, da blir det ikke så fort hull og man trenger ikke så mange sett. Det er lurt å se det litt an og ikke handle for mye før man vet hva man trenger, barnehager er så forskjellige :) lykke til med barnehagestart! De første ukene er det litt tøft for både liten og stor men det går seg alltid til :)

 18. Sjekk ut barnehagepakken hos http://www.tinytrollsofnorway.com for alt du trenger av yttertøy til poden i barnehagen. De har også til de minste på skolen. Vi har en gutt på 3 og en jente på 5 som har alt de trenger av yttertøy til barnehagen fra Tiny Trolls of Norway

 19. Alistair

  Sjekk ut barnehagepakken hos http://www.tinytrollsofnorway.com for alt du trenger av yttertøy til poden i barnehagen. De har også til de minste på skolen. Vi har en gutt på 3 og en jente på 5 som har alt de trenger av yttertøy til barnehagen fra Tiny Trolls of Norway

 20. Anniken

  Name it-softshelldress til høst/vår! I bsrnehagen til mine skryter de av den. Ofte får jeg høre at min (og de andre med samme type dress) er de eneste som er helt tørre. De blir ikke fort slitt, og funker hvertfal to sesonger (flere har jeg ikke fått prøvd da de er blitt utvokst). Ofte får man de på tilbud nå før sesongen også. Kjøpt mine til 350,- typ :)

 21. Merete Nilssen

  I starten to skift etter vær. Men når høsten og vinteren kommer kan jeg ikke få fullrost Reima. De harmyke, gode dresser som er lette å bevege seg i. Superundertøy eller ullundertøy, alt ut fra hva ungen tåler. Smokk og bamse. Helseteppe til vogna på varme dager, dyne frem til posen trengs.

 22. Gode regnvotter med fór. Jeg har alltid lagt inn ullsåler i støvler (regnvær og vann er kaldt og klamt for små tær). Sydvest kan være greit, slipper å få vann rett i ansiktet.

 23. Også greit å ha klart papirbilder med hyggelige portretter av familie, slekt eller andre betydningsfulle for barnet, til å lage «barnets hus» som henges opp på veggen i barnehagen og brukes flittig gjennom årene. Barnet ser på huset når det savner og når det vil fortelle andre om sine viktige personer. Sjøl liker jeg også å make/klippe/lime litt fin bakgrunn.

 24. fant ved en tilfeldighet disse, og mini på nå 2 år er på sitt tredje par. ( de vokser fort disse små føttene)
  Supre å bruke som tøffel, sitter godt, enkle å vaske og gir god støtte på en liten fot ❤️
  http://www.attipaskids.com/natural-pink-stripe/

 25. Ser du har fått masse gode tips!
  Jeg har likevel lyst til å komme med et par kommentarer. Ser flere skriver tøfler til å ha inne i b.hagen. Jeg ble anbefalt å ikke ha tøfler fordi barna blir så svette på beina. Jeg pleide å bruke sandaler m borrelås til mine jenter da de gikk i b.hage.
  Jeg sverga også til reima som flere andre her som vinterdress. Jeg syns det var greit med en tynn dress med høy vannsøyle på vår og høst. Da er det lett å tilpasse temp med mer eller mindre klær under dressen.
  Jeg har også et tips om å merke klær med et stempel. Veldig kjapt og enkelt! Kjøpte mitt da yngste gikk i barnehagen. Nå går hun på skolen men jeg bruker det fremdeles, så det varer i mange år. Kjøpte på nettet – navnestempel.no Bruker navnelapper på matbokser, drikkeflaske osv.
  Vil også si det er forskjell på barn når det gjelder ull. Min eldste kunne ikke bruke ull i b.hagen fordi hun rett og slett ble alt for varm. Yngste derimot har brukt masse ullklær.
  Ellers er det bare å spørre de ansatte. Er helt sikker på at de har gode tips. De har nok vært borti mange forskjellige dresser, støvler, ull osv og vet hva som fungerer bra i en b.hage-hverdag.
  Lykke til med barnehagebarn:)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *