Hvordan sover dere?

Det er mange måter å sove på. Samme rom, eget rom, sprinkelseng, juniorseng, liten seng, stor seng, køyeseng, hvit seng, rosa seng, alene, sammen…..

Hvordan sover dere?

Her i huset hadde vi de første åtte månedene en bedside crib. Jeg elsket den! Der var hun nær meg, samtidig som hun ikke var så nær at jeg måtte være redd for at dyna mi skulle komme over henne etc. Så vokste hun ut av den, og vi byttet den med en sprinkelseng, som jeg ganske enkelt stroppet fast i min egen seng. Der har hun det siste året sovet cirka halve natten. Resten av natten har hun sovet hos meg, med den faststroppede sprinkelsengen sin som fungerende sengehest. Det har fungert fint. Den siste uka har hun plutselig sagt takk og farvel til sprinkelsenga. Der vil hun absolutt ikke ligge lengre!

Jeg har få ambisjoner på vegne av barnet mitt. Det er ikke viktig for meg at hun blir så veldig flink, rask, pen….eller hva det måtte være. Men én ting er det veldig viktig for meg at hun blir: trygg. Trygg tilknytning og opplevd trygghet står aller øverst på min liste over det jeg gjerne vil gi barnet mitt. Det er en gave for livet.

Derfor synes jeg samsoving er fint. Unger kan selvsagt bli trygge uten samsoving også, men for meg føles det naturlig akkurat nå mens hun selv ønsker det. Hadde hun sovet hele natta i sprinkelsenga si hadde jeg latt henne fortsette med det, men det vil hun ikke. Akkurat nå er det i min, og ikke i sin, seng hun vil ligge. Det sier hun veldig klart fra om, både med ord og handling.

Om en måned eller et år er det kanskje annerledes. Det vet jeg ikke. Jeg vet bare hvordan det er akkurat nå, og navigerer ut fra det som best jeg kan. Siden vinper nå samsover, og jeg har tenkt lott på det de siste dagene, ville jeg dele denne:

Har flere av dere erfaring med hel eller delvis samsoving? Hvor lenge valgte dere i tilfellet det? Enn så lenge trives både stor og liten her i huset på den måten, så det tror jeg ganske sikkert vi fortsetter med en stund til. Det betyr at en større seng snart må i hus. Uten tvil! For skal man først samsove er det viktig å ha god nok plass.

Så akkurat nå ser jeg på senger som er bredere enn 120 cm. Det blir litt i smaleste laget synes mor. En seng skal vare i mange år, så jeg får tenke litt og prøve litt før vi forhåpentligvis ender opp med en større seng. Med god plass til en liten og en stor. Hvor stor seng har der valgt hjemme hos dere? Har du en god seng å anbefale tar vi gjerne i mot tips.

Sånn! Nå er det faktisk leggetid her i huset. God natt!

52 kommentarer

 1. Mor til 4

  Her soves det godt sammen med husets yngste på fire år. Det fungerer fint for oss, så da bli det nok slik en stund til. Hennes storesøsken var også å finne i min seng om de følte for det. Husker jeg fikk litt kommentarer på at jeg bare laga hodebry for meg selv ved å la dem komme opp i vår seng, men det kan jeg ikke si skapte særlig trøbbel. Attenåringen legger seg fint på rommet sitt hver kveld.

  1. onskemamma

   Trygge unger er sjelden hodebry. Sånn tenker jeg. Opplever at generasjonen over oss tenker ganske ennerled3s enn meg om samsoving, men det er ok. Jeg er mamma, jeg er voksen, jeg velger. Eller akkurat nå er det vel strengt tatt mini som velger. Trygge unger slutter naturlig med samsoving. Ofte i 5-7 års alder tror jeg, men det varierer nok mye. Vi koser oss i alle fall med det nå. Tida der de er små går så veldig, veldig fort. ❤️

 2. Her kommer mini på 1,5 år inn i vår seng hver kveld mellom 23-02. Han sovner på eget rom, men aldri natta gjennom. Så da ligger han mellom oss, med egen dyne og pute. Elsker å samsove og ha han nærme, selv om det noen ganger er litt slitsomt med bein som sparker deg i ansiktet midt på natten

  1. onskemamma

   Akkurat sånn var det her inntil for en uke siden. Da ville hun plutselig legges i min seng fra kvelden av. Så nå gjør vi det sånn, og så får gi ta det litt som det kommer fremover. ❤️

 3. Største sov best i egen seng fra hun var ganske liten. Mellomste kom til oss i løpet av natta fram til hun var ca tre år, og lillesøster meldte sin ankomst. Da ble det madrass på gulvet og ikke lite interessant lenger.. minstemor på 6,5 år derimot-hun kommer hver natt («forsovet» seg i egen seng 3 ganger trur jeg), og sover rolig og trygt der fra rundt midnatt. Hun sier selv at hun har «skumle drømmer». Mitt motto er at «flest mulig må få best mulig søvn», så styrer ikke med å ta noen kamp der hun sover i egen seng når hun er på besøk eller har overnattingsbesøk, så det vil etterhvert gå over. Som du sier, trygghet er viktig!

  1. onskemamma

   Godt motto! Trygghet trumfer stort sett alt i min verden.
   Knegg! Elsker setningen om at hun har forsovet seg i egen seng tre ganger. Her har det skjedd kun én gang.

 4. 180 cm blir akkurat plass nok for to små hunder og to voksne, så har du plass og penger så ville jeg invistert i minst det

  1. onskemamma

   Hmmmm, usikker på plassen. Nå er det verken mann eller hund her i huset, så vi får kanskje satse på at 160 cm vil duge. Får dra en tur i butikker og prøve litt tenker jeg.

 5. Hos oss har vi nå endt opp med å sove hele familien i samme seng. Koselig synes vi – om enn en smule trangt. 180 cm bredde deles av to voksne og tre barn under fem år. Vi trodde egentlig fire var maks, men jaggu fikk ikke minsten plass også!

  1. onskemamma

   Herlig! FEM stykker på 180 cm. Hmmm…det burde egentlig bety at vi kan klare oss med 160 cm.

 6. Marianne

  Spiller ingen rolle hvilken størrelse det er på senga. Hun kommer til å ligge inntil, oppå og rundt deg uansett. Hilsen klamrer meg fast til kanten selv om jeg har 180

  1. onskemamma

   Hahahahaa! Herlig! ❤️❤️❤️

 7. Christine

  Her i huset sover vi litt forskjellig,men er sjeldent jeg og mannen får en hel natt alene i samme seng. 3 åringen har dobbelseng på rommet,så en av oss havner ofte der,og 2 åringen havner halvparten av nettene i vår seng. Når det er behov for nærhet så får de det. Akkurat nå ligger jeg sammen med 3åringen som har en urolig natt og pappaen har 2 åringen i vår seng:) vi har forsåvidt en 180 seng,men med en mann på 2 meter som liker å sove som en sjøstjerne og to unger som har arvet akkurat den egenskapen så er det behov for det:)

 8. Vi har en 160-seng fra Svane. God for store (rygger) og små, de minste her i hus synes iallefall dette er den beste senga☺️

  1. onskemamma

   Så deilig! Vi så på en Wonderland i dag. Får se hva vi ender med. Seng er dyrt, men viktig.

 9. Inger-Lise

  Her i huset har lillemor sovet i egen seng fra dag en. Først i sprinkelseng ved siden av vår seng, så på eget rom fra hun var rundt året. Det hender hun kommer innom for litt kos midt på natten, det får hun, før hun som regel blir skysset tilbake til sin egen seng. Vi har 180 cm, som deles på meg og mannen, og innimellom kommer da lillemor innom. Når hun ligger i vår seng sover ingen av oss bra. Vi har begge jobber hvor vi må være litt opplagte og konsentrerte, mor fungerer max dårlig på lite søvn, og det gjør også jenta, så å ha henne mellom oss en hel natt fungerer så utrolig dårlig. Jeg har et barn som er kjempetrygt, som sover mest i egen seng, som får kos når hun måtte trenge det (også om natta) og vi er opplagte nok til å ha kvelitetstid sammen når vi er våkne. Jeg tenker at det er fint med samsoving for noen, og ikke fint i det heletatt for andre. Å ikke samsove betyr ikke at barnet blir utrygg. Jeg har en supertrygg fireåring.

  1. onskemamma

   Ja, det gjelder å finne det som passer best for hele familien. Hvis du leste innlegget mitt skikkelig vet du at jeg er enig med deg. Man må ikke samsove for å få trygge unger. Men funker det for alle er det en koselig opplevelse. ❤️

   1. Inger-Lise

    Jeg leste hele innlegget, og syntes bare det var greit å få frem min erfaring med å ikke samsove Vi vil alle det beste for våre barn, og for noen passer deg, for andre ikke. Syns bare det er viltig å få fram begge sider av en sak. Som mamma må man av og til jobbe mye med seg selv for å unngå dårlig samvittighet (feks var jeg lenge verdens værste mamma for at jeg mista melka og ikke kunne amme, det er jo bare amming som er bra). Viltig å få frem gode opplevelser med samsoving, men også viltig å få frem gode opplevelser med å ikke samsove det ene er ikke bedre enn det andre. Som du sier så er det viktigste at barna opplever trygghet og har det godt i livene sine

   2. onskemamma

    Ja, man må velge det som passer best for hele familien. Og det endrer seg gjerne også. Hadde mini sovet hele natta i sprinkelsenga si hos oss hadde jeg uten tvil latt henne fortsette med det. Per nå vil hun plutselig ikke ligge der, men hos meg. Da er det greit. Hvordan det blir videre vet jeg ikke. Barn endrer seg så fort at det er vanskelig å henge med i svingene synes jeg. Kanskje fortsetter hun å sove sammen med meg. Kanskje blir det snart juniorseng. Det vet jeg ikke, og det er helt ok tenker jeg. Det viktigste er at alle sover så godt som de kan. Og føler seg trygge der de er. ❤️

 10. Har erfart med mine to at størrelsen på senga ikke spiller noen rolle. Har ei frøken som nærme seg tre som sovner i sin seng om kvelden når ho og søstera legger seg. Men våkner mellom ti og 12 stort sett og om jeg har lagt meg prioriterer jeg egen søvn kontra kampen om å sove i sin seng. Vi har 1.80 seng og det spelle ingen rolle om vi har den alene eller ikke. Ho ligg likefullt klint inntil meg og det gjør at jeg ligger helt ytterst på kanten når jeg våkner. De netter søstera og kommer skjer akkurat det samme.

  1. onskemamma

   Herlig! Det ser ut til at mange netter på kanten av senga kan bli en realitet uavhengig av sengestørrlese altså.

 11. Silje K

  Hei Tina!
  Min er jo bare 8 måneder, så har ikke like lang fartstid som deg her, men det har blitt definitivt mest samsoving på oss hele veien. Hun godtok å ligge i bedside-crib’en (som vi brukte som sprinkelseng fordi senga vår ikke er helt kompatibel så det ble en hard kant mellom madrassene) under langsøvnen til hun var 4-5 måneder, men så ble det bråstopp på det. Det var egentlig bare når jeg klarte å bære henne opp sovende at det gikk – hvis hun sovnet oppe, gikk det sjelden å flytte henne fra vår seng. Har ammet henne i søvn om kvelden hele livet hennes, og nattammer til hun ikke vil mer. Orker ikke å aktivt nekte henne puppen – det føles helt feil selv om helsestasjonen snakker om å avvikle det etter 6 måneder. Sover hun gjennom natta uten, er det jo greit, men våkner hun, får hun.

  Vi sover sammen i vår 180-seng. IKEA Malm, er det vel. Ingen god seng for sengehester, så nå som hun begynner å bli mer mobil har jeg demmet opp med dyner så hun ikke skal rulle seg ut av senga, men skulle gjerne hatt sikrere løsninger på sikt. Har en sprinkelseng (en større en enn bedside-crib’en – den var liten) rett ved siden av senga, men har ikke fått henne til å sove mer enn én gang i den, og tenker at så lenge jeg kan ivareta sikkerheten, er ikke det noe stort poeng heller. Det er mer praktisk med tanke på nattamming å la henne sove hos meg, og det er helt tydelig at det er det hun helst vil.

  1. onskemamma

   Her fortsatte vi også med nattamming til mini selv sa stopp til det. Det gjorde hun helt plutselig en helg i august sist sommer. Da var hun 15 måneder gammel. Sånn har det vært med flere ting – helt plutselig er hun ferdig med det. Og sist uke, ja da var hun altså plutselig helt ferdig med sprinkelsenga si…. ❤️

 12. Hei. Koselig å lese bloggen din. Her kommer både mellomste jenta på 7 og minste på 5 inn hver natt. Vi har 2 dobbelt senger inne på vårt soverom, slik at nattesøvnen ikke blir ødelagt for noen. Samsoving er jo bare kos og trygt for ungene.

  1. onskemamma

   Så heldige dere er som har plass til to hele dobbeltsenger. Luksus! Vi er jo bare ro, så her står debatten (mellom meg og meg) på om vi skal gå for 160 eller 180 cm.

 13. Veronica

  Vi har en 180 cm-seng og Mini (19 mnd) samsover mellom mannen og meg. Vurderer å skjøte på med en ekstra 80 cm-seng som festes til 180 cm-sengen siden Mini elsker å ligge på tvers i sengen for å kjenne at både pappaen og jeg er der uten at det blir altfor varmt. Han veksler på hvem av oss som ligger nærmest hodet hans, og hvem som ligger nærmest føttene :)
  Planlegger å samsove frem til Mini selv ønsker å sove i egen seng. De går så fort disse årene!

  1. onskemamma

   Ja, disse årene går kjempefort Victoria. Det gjelder å ta vare på tida. Å skjøte på er sikkert bra. Gi bar vært ute og sett på senger i dag. ❤️

 14. Interessant lesing. Har to små barn og de sover på samme rom og tenker at det gjør ting tryggere i seg selv. Men vi har aldri samsovet i stor grad da vi voksne sover dårligere da og trenger å være opplagt for aktive dager. På den andre siden sover begge ungene som de ligger i koma. Vi har på babycall og skjelden vi hører et knyst i løpet av natta og selv ikke brannalarmen eller skriking ved eventuell sykdom hos den andre klarer å vekke de… Mange løsninger :-)
  Og kanskje er vi også snart over i en ny fase

 15. Her har vi 180 seng, og den er igrunnen bare stor nok til mannen alene… Så her sover jeg på kanten og mini sov i vogge og senere sprinkelseng tett inntil meg. Nå har hun flyttet ut på eget rom, litt trist syns mor ❤️

 16. Hei! Er samsoving her og. Ikke noe jeg planla, da jeg så for meg at det ville gå ut over søvnen min. Poden ville ikke en gang sove i bedside criben og i hvert fall ikke i sprinkelsenga fra Ikea. Ikke reisesenga heller. Han er veldig glad i å ligge tett inntil meg. Så gikk til slutt til innkjøp av 1.60. Holder for oss som er vant til 90. Jeg kjøpte på Ikea. Fortsatt ikke helt vant til den. Det er koselig men det er så som så med den gode, lange søvnen, men tror jeg får mer enn om han hadde ligget og skreket i egen seng. Snakket forresten med fastlege om det og hun samsov med sine barn og anbefalte å kjøpe større seng. Helsestasjonens policy er å oppfordre til
  sove i to forskjellige senger og helst eget rom. Det ser jeg langt etter.

 17. Kjersti

  Vi har seng på 260 til 2 voksne og 1 barn! Den ene langsiden står inntil veggen slik at ikke mini skal trille ut. Veldig fornøyd med Jensen First rammemadrass på lave ben.

  1. onskemamma

   WOW! 260 cm! Kanskje jeg skal vurdere 180 likevel da.

   1. Kjersti

    He he, mini ligger i armkroken til pappan og de ligger begge inntil veggen, så MYE ledig plass, så meg… Så kanskje 160 cm hvis den kan stå med langsiden inntil vegg, ellers 180 cm? Er også et ypperlig sted for turning… Da er det jo greit med stor plass

   2. onskemamma

    Turning er topp! Å hoppe i senga er jo kjempegøy.

 18. Vi samsover også selv om det ikke var planen, men her er mini bare tre måneder (stopp tiden!) så får ta det litt som det kommer. Poenget er at vi kjøpte nettopp en wonderlandseng på skeidar og det er den beste investeringen jeg/vi har gjort på lang tid. Ja det koster, men følger du ned så kan du få de på gode tilbud (vår 180seng kostet 20k i stedet for 38k på januarsalget) En tilbringer jo en tredel av «livet» der så
  etter å hatt en rimeligere seng før er jeg helt lykkelig for den nye gode sengen! Det beste var at da vi betalte for å få levert den hjem (3.etg) så bar de den opp og så tok de med seg den gamle også! Lurt å sjekke om det er mulig!

  1. onskemamma

   Gratulerer med den lille, så koselig! ❤️
   Kan jeg spørre om det var sengen PIANO dere kjøpte da?

 19. Jeg har en seng som er 160cm bredd. Det er helt perfekt for du kan være to voksne eller en voksen og to barn.

  1. onskemamma

   Takk, det høres bra ut. Kanskje det holder? Det gir jo bedre plass på soverommet.

 20. Har femåringen og sjuåringen i senga kvar natt, og synes det er veldig koselig! Plutselig ein dag er dei store, så eg nyt kvart sekund dei vil vere saman med meg :)

  1. onskemamma

   Definitivt Lita! Tida går så veldig fort. ❤️

 21. Marianne

  Jeg hadde ingen spesielle tanker om hvordan ting skulle være når jeg skulle bli mamma.Tenkte jeg tar det litt som det kommer,men èn ting var jeg sikker på IKKE barn i senga.Tenkte at da blir det dårlig søvn for både mor og barn he he,men hvordan ble det? Joda, barnet lå i en kort periode i egen seng…og DET ble dårlig søvn for oss begge he he så da ble det samsoving og det blir det nok en stund fremover også. Barnet er nå 18 måneder.Jeg har også fått litt kommentarer fra foreldre generasjonen, men bryr meg ikke. Mannen min kommer dessuten fra en kultur hvor samsoving praktiseres til barnet vil sove i egen seng.Og ser man på dyreriket hvilket dyr er det som ikke sover sammen med avkommet sitt til det klarer seg selv???Jeg mener oppriktig at samsoving er til det gode for barnet så lenge man tar sine forhåndsregeler med tanke på sikkerhet.Vi har 180 cm seng. Mener den heter Venus, hard madrass.Kjøpt på nett «Bedre netter»( dansk) Nydelig seng, mannen min med både prolaps i nakke og korsrygg våknet etter første natt og sa hmm det er første gang jeg har våknet uten vondt. Så det har vært en god investering. Følg med de pleier å ha tilbud. Lykke til med videre samsoving og sengekjøp!

  1. onskemamma

   Herlig Marianne! Ja, mennesket er et flokkdyr. Samsoving er fint tenker jeg – hvis man selv opplever at det er godt. Jeg hadde ikke samsoving som opprinnelig plan, men nå kjennes det som et helt naturlig valg. Så får jeg børste av meg innvendinger fra den eldre garde. De var foreldre på det viset de mente det var best. Nå gjør vi det vi tror er best for våre barn. ❤️

   1. Marianne

    ………..å sant så sant Tina! Hver generasjon gjør sitt beste.

 22. Karianne

  Let them be little.
  Because they are only that way a little while. Give them hope, hive them praise, give them love every day.
  Let them cry, let them giggle, let them sleep in the middle. Oh, just let them be little <3

  Invester i stor seng og kos i vei :)

  1. onskemamma

   Karianne! ❤️
   HER tror jeg avgjørelsen falt gitt.

   1. Karianne

    Ja, var ikke den fin? Jeg går for den! Om noen år så ligger der lenger og for mye kos kan de bare ikke få ❤️

 23. Karianne

  *ligger de ikke der lenger*

 24. Cecilie

  Jeg er alenemor, og datteren min er litt over to år. Vi har sovet sammen siden dag 1, selv da vi bodde med pappaen hennes fram til for et år siden :-) Når hun var liten hadde vi bedsidecrib, men da hun vokste ut fra den har hun vel egentlig mer eller mindre vært fastlåst til min seng! Har heldigvis 1.80 seng, og veldig god plass (noe som kommer godt med når du deler seng med en liten apekatt!). Hun legger seg i sin egen seng hver eneste kveld uten problemer, og kommer alltid inn til meg mellom 22.30-05.00 tiden en gang, alt etter når hu roper på mamma. Det funker fint, og jeg har ingen behov for å slutte med det heller :-) Samsoving er kjempe koselig!

 25. Hei!
  Jeg har veldig god erfaring med bedside crib! Vi skaffet oss dette til lillebror og han har sovet godt natten igjennom i den nesten helt siden fødsel! Det gjorde ikke storebror, men han hadde heller ikke en slik sengemuligehet! Han lå i sprinkelseng ved siden av sengen vår og ville søler helst ligge inntil meg for å sove natten igjennom, så når søvnmangelen kom fikk han jo det! Jeg også brukte da sprinkelsenga ved siden av som sengehest! Jeg husker at vi introduserte storebror for eget rom det jeg vil tro var for tidlig for han, for jeg husker at vi brukte myyye tid på å få han til å sove! Jeg mener han var rundt litt under et år da vi begynte. Så med lillebror tenker jeg at vi lar han sove i bedside criben så lenge den passer! Den er ganske stor og romslig, så ser vi det an! Han er fem måneder nå og elsker tydeligvis å samsove, men i sin egen bedside seng☺️ Takk for herlige innlegg på bloggen! Du inspirerer!

  Hilsen Karoline

  1. onskemamma

   Vi elsket også vår bedside crib. Den brukte vi frem til 8 måneders alder. Den er jo bare normert opp til et visst antall kilo, som faktisk ikke er så mange, og plutselig reiser de seg, klatrer og krabber. Da er det slutt, men den var fantastisk. Nå fungerer sprinkelsengen som sengehest. Om noen uker har vi ny seng. Det blir spennende!

 26. Vi har forresten 180 seng, og jeg synes den blir trang når to voksne, en liten på 5 måneder og en 4 åring ligger der Jeg skulle gjerne hatt enda bredere seng!

 27. Her fungerte samsoving ikke. Han var urolig, våknet av den minste ting og vekket meg utallige ganger i løpet av natten. Sånn holdt vi på helt til jeg la han i egen seng på eget rom da han var 6 uker. Først da fant han roen og sov hele natten igjennom Nå er han snart 1 1/2 og vi har et hyggelig kveldsrituale på rommet hans hvor han sitter på fanget, vi leser bok også legger jeg han i senga si.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *