Kan du kjenne kjærlighet?

Vi sitter i sofaen – jeg med barnet på fanget. Jeg stryker henne mykt over det dunete hodet. Håret lar vente på seg. Jeg stryker igjen, og sier: Kan du kjenne kjærlighet jenta mi?

Hun ligger på stellebordet. Jeg finner en stor, myk vaskeklut og stryker henne rolig over hele kroppen. Fra hodet og til tærne. Fra fingerspiss til fingerspiss. Hun  blir helt stille.  Strekker bena strake ut mens jeg stryker nedover dem. Kan du kjenne kjærlighet, sier jeg. Hun smiler et stille, frydefullt smil.  Jeg vet hun kan kjenne det.

Hun legger seg for å sove, men synes det heller er tid for å turne. Jeg legger henne ned fra stående stilling igjen  og igjen. Inni meg blir jeg tidvis utålmodig hvis turninga tar lang tid (og det gjør den gjerne nå som hun har lært seg å trekke seg opp i stående stilling etter sprinklene). Utenpå prøver jeg å være rolig. Stryker henne rolig over magen. Legger en stille, varm hånd der. Til slutt legger hun seg og snur seg på siden  eller på magen. Jeg klør henne rolig på ryggen. Kan du kjenne kjærlighet lille venn? spør jeg. Mamma elsker deg snusk. Så sovner hun til slutt.

Hun våkner og er varm. Jeg blåser henne i nakken. Jeg kan se at hun liker det.

Hver dag vil jeg at jenta mi skal ha gode sanseopplevelser fra kroppen sin. Jeg vil at hun skal erfare at hun har en fantasisk kropp – sitt eget tempel. Jeg vil hun skal trives der inne.  Jeg vil hun skal erfare at hver millimeter av kroppen  hennes er fin, god og fortjener kjærlighet. For tidsnok kommer skammen. Tidsnok kommer dagen da det er noe hun selv ikke lengre synes er fint. Dagen da det er noe hun kommer til å ønske å endre. Noe av det som er skapt helt perfekt. Det skjer for de fleste jenter i vår tid. Jeg tenker på den dagen med en blanding av skrekk og stille sorg.

I jobben min møter jeg så mange med sterk kroppsskam. De blir sine egne fanger, for de har ikke noe annet sted å gå. Vi må jo bo i kroppen vår.

Måtte hun aldri få det sånn.

Enda lever hun fritt i skammens forgård. Tida da hun uten å mukke kan fryde seg over kroppen sin uten å ofre hva andre måtte tenke om den en eneste tanke. Jeg vil at hun skal kjenne kjærligheten min til kroppen  hennes hver eneste dag – og håper at hun skal bevare den.

For en dag er det andre enn meg som skal gi henne opplevelser gjennom kroppen. La henne kjenne kjærlighet. Da håper jeg at hun uten å vite det har lært at hun fortjener å kjenne god og myk kjærlighet – fra snille hender. Jeg håper hun aldri skal godta noe annet.

Hun er ti måneder nå. Og jeg vet at hun kan kjenne kjærlighet. Det er en fin visshet. Jeg skal fortsette å gi henne så mye kjærlighet jeg bare kan, så lenge jeg lever.

 

På farten!

Hei du!

Lenge siden sist. Prinsessen og jeg har vært på farten hele denne siste uka, og stort sett unna skjerm og tastatur. Vi har ikke akkurat vært i syden altså, men på farten har vi vært. Turen har gått Bekkestua-Skien-Bekkestua-Hamar-Bekkestua. Fint å være opptatte på farten mens vi venter på våren, så slipper vi å tenke så mye på har i all verden den blir av. På Hamar var den i alle fall ikke, for å si det sånn…

Vi har hatt det så koselig på besøk. Kjempekoselig! Faring hit og dit ga oss samtidig muligheten til å innvie vår nyinnkjøpte reiseseng. Etter gode råd fra flere av dere endte vi med å kjøpe BabyBjörn Light reiseseng. Den var vi heldige å få kjøpt på halv pris hos Mimmis. Der finner man alltid de beste prisene, med deres 100% prisgaranti, så der handler vi ofte. Utrolig nok kom den i posten dagen etter av vi hadde bestilt. Det gikk fort!

De hadde både sort og grå. Vi valgte grå, eller sølv som den kalles, med tanke på at senga også skulle kunne fungere som en lekegrind på reise. Du vet, hvis mor for eksempel skal ta en superrask dusj på hotellet og trenger at mini er trygg de minuttene. Hun kryper nå med farten til en god yrkesmilitær, og må voktes med haukeblikk. For at det skule være mulig å beuke senga som lekegrind i blant ville jeg ikke velge den mørkeste senga. Kjenner at jeg er fornøyd med fargevalget.

Senga har ligget her hjemme noen uker, men nå har vi altså prøvd den, og jeg må bare si takk for tipset. Denne var super! Lett å ta med seg – bare 6 kg i en koffertlignende forpakning som fint fikk plass inni understellet til barnevogna.

Lett å slå opp, lett å legge sammen og sto stabilt og fint på gulvet. Mor er fornøyd! Og prinsessen? Jo, hun virker å være fornøyd med senga hun også.

Så tommel opp for både gode råd fra erfarne mammaer, Mimmis og BabyBjörn. Håper vi får brukt denne senga masse de neste to årene, for reising – det er stas. Det synes både liten og stor her i familien. Man trenger heldigvis ikke reise verken langt eller dyrt for å oppleve fine ting. Spania, Skien, Gjøvik, Hellas, Jeløya eller Hamar. Vi koser oss stort sett over alt – bare vi er sammen.

 

Du kan komme nå

Det er grytidlig fredag morgen. Utrolig nok sover  prinsessen mens jeg er lys våken. Er jo ikke vant til at hun finner roen i egen seng etter sånn kl 02-03, men i natt har hun vært i senga si hele natta – med litt stryk og kos. Kryss i taket!

Vi skal om noen små timer sette kursen mot koselig besøk på Hamar. Det gleder vi oss til! Der skal vi for første gang prøve vår splitter nye reiseseng også. Eller prinsessen altså. Jeg får nok ikke plass oppi der. Spent! Hvilken seng vi til slutt landet på og hvordan det går får du vite i neste innlegg.

Bilen er pakket om i rasende fart, for i går kveld kom vi tilbake til Bekkestua etter noen dager i Skien.  Der prøvde vi å gå lange turer med vogna i sola, for oooo – så deilig med litt sol.

Lange turer viste seg dog dødfødt. Både fortauer og veier var i stor grad ufremkommelige. Isholke, masse slaps vi bokstavelig talt måtte slepe vogna gjennom og dype vannhull – sånne der hele skoen forsvant nedi men der det ikke fantes alternative veier rundt. Flere steder måtte vi bare rygge tilbake og gi opp.

Så: Kjære våren, du kan komme nå. Vi gleder oss til lyse dager med fuglekvitter og bare veier. Tida der broddene under vinterskoa kan vike for joggesko. Der prinsessens vognpose kan tas ut av vogna, og vi kan trille mange og lange turer akkurat der vi vil – uten kuldekrem.

Kjære våren, akkurat i dag leser vi tidagersvarselet med litt tungt hjerte og lengter tilbake til Spania.

Kjære våren, det er ingenting å vente på. Du kan komme nå.

 

En epoke er over

Det har blitt lørdag kveld, og jeg har krøpet opp i sofaen med pledd og kveldsmat til Grand Prix. Dagens foredrag hos Ønskebarn er over. Det var meningsfylt og fint synes jeg. En gruppe bestående av både par og single som enda venter på barnet sitt.

Samtidig som foredraget er over er også en epoke over. Snart ti måneder har prinsessen sovet i sin Chicco Next2Me bedside crib. Vi har elsket det- begge to! Side ved side – bare en håndsrekning unna. Ikke noe skille mellom hennes lille seng og min litt større.

Hver morgen har vi våknet, sett hverandre rett inn i øynene og smilt. Vi elsker morgener! Dere som er på Instastory vet det. Vi pludrer, skravler, tøyser og koser oss i senga om morgenen. Frem til for bare et par ukers tid siden ble hun liggende i den lille senga si til jeg løftet henne over til meg. Men nå kryper hun rundt på gulvene i rasende fart, og hadde dermed også begynt å krype ut av senga si og over i min. Så lenge jeg selv ligger der er det uproblematisk, men før jeg legger meg er det jo farlig. Da kan hun falle ut.

Jeg prøvde å løse det med å dra opp den siste langsiden, som var av netting med en tøykant øverst. Det fungerte noen dager, men så fant hun ut hvordan hun kunne krabbe over kanten. Så i dag er det slutt. Bedsidecriben er fjernet og skal legges ut på Finn.no, gulvet nitidig vasket og sprinkelsenga har tatt plassen.

Det var med en klump i brystet jeg gjorde den endringen. Både fordi morgenene da vi våkner og ser hverandre rett i øynene uten noe mellom oss er over (i alle fall frem til hun blir stor nok til å kunne krype oppi senga mi og ligge der trygt en natt om hun vil), og fordi det var en bekreftelse på hvor fort hun vokser. Prinsessen begynner å bli en stor liten jente. Snart er hun barnehagejente. Hvor ble dette første året av?

Opp gjennom årene kommer jeg til å få denne følelsen av vemod mange ganger. Det vet jeg. Vemod over fine epoker som er over. Vemod over tida som løper. Vemod over at jenta mi vokser så fort, så fort. Vemod over at det ikke er mulig å nagle fast øyeblikket, hvor sterkt man enn ønsker det.

liv død foreldre barn timeglass uendelighet selvmord

Jeg skal øve meg på å feire det som kommer. Øve meg på å glede meg over at hun vokser og lærer. Je gjør jo det selvsagt, men akkurat i kveld kjenner jeg på det første vemodet. Og jeg er spent på natten. Vi har prøvd sprinkelseng noen netter hos mormor, og hun hatet det. Fingers crossed!

 

Jeg har bestemt meg for å dele

Det er bare noen dager til lørdag. Lørdag og foredrag hos Ønskebarn i Oslo.

Akkurat nå, etter at prinsessen har lagt seg, sitter jeg her hjemme og snekrer på en powerpointpresentasjon. De siste dagene har jeg tenkt på hva jeg vil dele i den forsamlingen. Det kommer ikke veldig mange – trolig under 20 personer tror jeg. Det gir rom for både en god samtale og mange spørsmål. Derfor har jeg bestemt meg for å dele litt mer – være litt mer privat enn det jeg er her på bloggen.

Det er jeg spent på, og det gleder jeg meg til.

Det er mange deler av historien jeg ikke deler i skrift her. Det er et valg. Det er fortsatt mye jeg ikke skal dele på lørdag, men litt mer av historien får de som kommer. Ikke fordi jeg er så innmari spennende, men fordi jeg tenker at det jeg vil velge å dele den dagen kanskje er det viktig for valgene de som kommer skal ta – både for seg selv og for deres fremtidige barn.

Derfor har jeg bestemt meg for å dele litt mer denne dagen.

Jeg får snekre videre, så jeg er i mål til lørdag. Det blir spennende.

 

Treffes vi på lørdag?

Er du i en prøverørsprosess, eller tenker du som singel eller dere som par på det? Vil du vite mer om moderne metoder og hormonbehandling i assistert befruktning? Lurer du på noe som handler om eggdonasjon? Da ville jeg satt av lørdag 10.mars.

Neste lørdag er det nemlig en fin foredragsdag hos Ønskebarn, som handler om akkurat dette. Gynekolog Liv Bente Romunstad skal snakke om moderne metoder i fertilitetsbeehandling, Mari Feevag Heger skal snakker om muligheten til å kunne leve godt i en hverdag med mange forsøk på vei mot ønskebarnet og Ønskemamma skal snakke om eggdonasjon. That would be me.

Prinsessen kommer også. Noen triller tur med henne mens jeg snakker.

Hele programmet kan du se her:

Bli med da vel! PS: Vi tar gjerne en kaffe etterpå om noen har lyst. Meld meg i tilfellet, så avtaler vi.

 

Så er det gjort!

Det er den 2.mars i dag. Den andre vårdagen heter det seg, selv om det ikke er noe som er i nærheten av å ligne på vår. Kjenner at jeg blir litt nedslått av å se på tidagersvarselet altså Prinsessen og jeg vil jo ut på lange, vårlige trilleturer. Sukk, sukk vintersukk!

Våren kommer vel til slutt får vi håpe. I går var det 1.mars, og fristen for barnehagesøknader gikk ut. Så nå er det gjort. Vi har søkt – med sommerfugler i magen og hjertet i halsen kjennes det som.

Jeg endte med å ta turen innom et par av barnehagene en gang til, og å ta en telefon til barnehagekontoret. Så søkte vi.  Etter gode innspill fra mange av dere bestemte jeg meg til slutt for å søke en barnehage her i nærmiljøet, og ikke på jobb.

Det ble ikke den nærmeste barnehagen, og ikke en som må busses til – men en midt mellom. Valget falt på en barnehage med trygg, stabil voksengruppe for de minste. Stemingen var god og rolig. Rutinene var innarbeidet. Lokalene var ikke de nyeste og hippeste, men oversiktlige og helt ok synes jeg. Uteområdene var fine.

Det som ble avgjørende for valget var stemningen og tilliten de voksne ga. Har var det erfaring i fleng, fin omsorg i det jeg kunne se og alle hadde gått COS-kurs. Det er Circle of security, som handler om barns tilknytning og hvordan man best kan møte barns følelser. Som både mamma og psykolog synes jeg trygghet og tilknytning er utrolig viktig. De første tusen dagene i et barns liv er i stor grad med på å forme hvor trygge de skal bli som voksne.

I bunn og grunn valgte jeg den barnehagen der jeg i størst grad kjente at her kan jeg levere det kjæreste jeg har, dra på jobb og føle meg trygg på at hun også er trygg og godt ivaretatt. Det er jo superviktig hvis man skal klare å jobbe.

Etter at søknadsfristen gikk ut har jeg lurt på hvor mange dager jeg vil angre på at jeg ikke valgte den barnehagen som er bare kanskje 4-500 meters trilling på flat vei oppi gata. Den virket også fin. Det var bare det at jeg fikk en skikkelig godfølelse for det å være et bitte lite menneske der jeg søkte. Så da ble det sånn. Den nærmeste barnehagen har vi satt opp som andrevalg, og så følger enda tre på lista.

I følge barnehagekontoret har barnehagen vi søkte også stort avgangskull i år, og stor sannsynlighet for at vi skulle få plass sa den hyggelige damen vi snakket med. Så da begynner den spennende ventetida.

Tenk at jeg snart er mamma til ei barnehagejente!  Dette første året går så alt for fort.

 

Fem år!

I dag dukket dette minnet opp i Facebookfeeden min.

Fem år. Tenk det. Det er rart å tenke på at det faktisk allerede er fem år siden jeg var i startgropen for IVF, eller prøverørsbehandling altså.

Det tok meg fire år å bli mamma. Det siste av de fem årene (eller rettere sagt de siste 9,5 månedene) har jeg hatt prinsessen i armene.

Jeg er så takknemlig for at jeg tok sjansen, for at jeg tok dette valget. Evig takknemlig.

Tida går sier vi. Eller tida flyr. Eller løper.

Tida kommer, sider indianerne. Jeg håper de har rett – jeg håper det kommer mye tid. Timer, dager, måneder og år. Med verdens beste unge.

Tida går, eller kommer, uavhengig av hvilke valg vi tar. Eller ikke tar. Å ikke ta et valg er jo også et valg. Dette var mitt livs vanskeligste valg – i sær når det kom til eggdonasjon. Det er mye utfordrende etikk i valget. Bare prinsesse  kan bestemme hva hun synes om valget jeg tok. Enn så lenge er vi begge strålende fornøyde, og nyter dagene sammen.

Mitt livs vanskeligste valg. Mitt livs beste valg. Uten snev av tvil. ❤️

 

Who will keep her spirit?

Who will keep her spirit? Hvem kan bevare gleden og lyset i dette skinnende barnet?

Hvem vil best bevare den hun er, og sørge for at hun vokser seg videre inn i seg selv? Til den hun selv vil være. Det har jeg tenkt mye på de siste dagene.

Prinsessen og jeg har besøkt mange barnehager. Søknadsfristen nærmer seg med stormskritt. Jeg kjenner meg usikker på hvordan jeg skal prioritere.

Å dra rundt på besøk har vært veldig nyttig. Og lærerikt. Barnehager har kanskje samme rammeplan å forholde seg til, men oooo – så ulike de er! Noen barnehager er store, andre er små. Noen har avdelinger, andre baser. Noen har nesten bare norske barn, andre en mye større kulturell blanding. Mange har bare kvinner ansatt, noen har mange menn. Noen ligger praktisk nær oss, andre lengre unna.

Noen barnehager er et eldorado for fantasien – som å tråkke rett inn i et fantastisk eventyr. En av barnehagene vi har besøkt var full av farger, kostymer, en scene, herlige oppheng – tilsynelatende et hus for massevis av liv og fantasi. De ansatte jeg så der var dog yngre enn jeg kunne ønske – i sær de som jobbet med de aller yngste barna. En annen barnehage var motsatsen. Her så det ut til at de godt voksne ansatte helt hadde mistet piffen. Kanskje har de aldri hatt den? Inne var det trist og grått på et vis, selv om det fantes noen leker der. Jeg så ikke leken, latteren og iveren. Andre barnehager var en slags mellomting.

Med få dager til søknadsfrist skulle jeg ønske jeg visste hvilken barnehage jeg vil sette øverst på prioriteringslista. Nå er det på ingen måte gitt at man får førstevalget, men det skal jo prioriteres. Akkurat nå slites mammahjertet mellom to alternativer.

En barnehage der det var erfarne voksne, flere menn ansatt, god struktur og en tydlig plan for dagen. Trygghet og erfaring. Samtidig lite farger. Jeg noe usikker på hvor godt rom det var for kreativitet og lekende, fargeglad fantasi. Men stemingen var god og trygg. Den barnehagen er blant dem som ligger såpass nærme at mormor kunne gått dit for å hente prinsessen, om hun kommer for å hjelpe til i blant.

Den andre barnehagen var fantasieldoradoet med nesten daglige, små teateroppsetninger inne. En barnehage der styreren virkelig har omfavnet kreativiteten. Det var den barnehagen jeg tenker at jeg selv ville elsket som barn. Den ligger dog så langt unna at mormor ville måtte ta bussen for å hente om hun skulle være her. Selv kjører jeg bil, så det blir ikke all verdens forskjell for meg.

Barnehagen er mange timer av barnets liv hver dag, gjennom mange uker, måneder og år. Årene der vil prege den personen prinsessen skal vokse seg inn i. Og akkurat nå slites mammahjertet i beslutningen kjenner jeg.

Aller helst vil jeg dra til begge de to barnehagene en gang til. Sitte der helt stille en time, helst under en unsynlighetskappe. Kjenne på stemningen. Høre hvordan de snakker med barna og med hverandre. Men det tror jeg ikke jeg får til.

Jenta mi er veldig blid, sosial og nyskjerrig. Hun er glad i musikk og i mennesker. Og jeg lurer veldig på hva som vil være det beste valget for henne. Hvem skal ta vare på henne, skape innhold i dagene hennes, trøste henne og hjelpe henne mens jeg er på jobb?  Jeg kjenner klumpen sitte i halsen ved tanken, selv om jeg egentlig tror hun vil elske barnehagen. Jeg regner med at flere foreldre kjenner på den samme usikkerheten i disse dager. Man vil jo det beste for barnet sitt. Innen den 1.mars må søknaden være sendt.

Foto: Hilde Brevig, www.fotografhilde.no

Who will keep her spirit? Who will let her shine?

 

Ni måneder!

Der er den 18.02.2018. Du er ni måneder i dag, min vakre lille venn. Siden du ble født noen uker før tida betyr det at jeg nå har båret deg lengre i armene enn under hjertet. Tenk det!

71 smilende centimeter menneske. Perfekt fra innerst til ytterst. Det aller, aller fineste mennesket jeg vet om.

Det har vært de ni mest krevende og givende månedene i livet. Tenk å få være vitne til en sånn rivende utvikling. Hver dag lærer du noe nytt. Hver dag lærer du meg noe nytt også. Hjertet mitt vokser med deg, dag for dag. Snart er det større enn kroppen. ❤️

Bildet nedenfor er fra i dag. Nedover mammas ansikt renner tårer av takknemlighet.

Ni fine måneder. Jeg gleder meg til de ni neste!