Kristin Halvorsen mener jeg ikke er bra nok

Det er natt. Ønskemamma er våken, og tankefull. I går skulle Bioteknologirådet konkludere i hvor vidt de ville anbefale at sæddonasjon blir tillatt for single kvinner i Norge. 

Det er tillatt i Danmark, og har vært det lenge. Det er tillatt i Finland, Spania, Hellas, på Island og i en rekke andre land. I Sverige gikk man i mai 2014 inn for at sæddonasjon skal bli tillatt for single kvinner der fra 1.juli 2015. Sannsynligvis er dermed snart Sverige synkronisert med Europa for øvrig. 

Så var det Norge. I Norge var Bioteknologirådet var faktisk positive i 2003. Elleve år senere var det dermed grunn til å håpe at Norge følger etter resten av verden. Men nei. Kristin Halvorsen og henns råd mener at jeg – Ønskemamma – og andre ønskemammer som meg slettes ikke er bra nok. Vi er ikke nok, ganske enkelt. Vi er en for lite til å kunne være fullverdige foreldre. 


«Da Bioteknologirådet (den gang Bioteknologinemnda) stemte over spørsmålet i 2003, samme år bioteknologiloven kom på plass, var de for assistert befruktning for single. I dag er rådets medlemmer nye, og holdningene andre.

Halvorsen vedgår at hun har vært uenig med seg selv underveis, men har endt opp med hovedargumentet at alle barn bør ha to foreldre.
– Single kan adoptere barn. Hvordan står det i samsvar med at single kvinner ikke kan få assistert befruktning?
– Når man gjennomgår en adopsjonsprosess, er det en veldig nøye vurdering av adopsjonsforeldrene. Man har ikke en tilsvarende nøye vurdering av egnethet hos voksne som får tilbud om assistert befruktning, svarer Halvorsen.»
Nedslående. Ønskemamma minner Kristin Halvorsen forsiktig på at det ikke skjer vurdering av par som får barn i Norge – faktisk ganske uavhengig av hvor egnet eller uegnet paret er i forhold til omsorgen for barn. Med mindre noen har meldt sterk bekymring til landets barnevern kan altså helt uegende par få så mange barn de bare vil. De trenger ikke en gang ha noen plan for hva som skal skje med barnet eller barna dersom begge foreldrene skulle dø, eksempelvis i en bilulykke. 

Mon tro hva Kristin Halvorsen og hennes råd mener single kvinner som blir gravide alle andre steder enn i ulovlige Danmark bør gjøre?

I dag sender Ønskemamma en varm takk til kloke Sarah Natashe Melbye, som har vokst opp med en enestående forelder, og i dag har denne kronikken i Aftenposten:
«Kristin Halvorsen – I have got news for you.»

Takk Sarah! 

3 kommentarer

 1. Anonymous

  Jeg syns at Bioteknologinemnda med dette viser liten tillit til norske innbyggere sin egen dømmekraft. Dette er barn som er høyt ønsket, og de aller fleste foretar nøye vurderinger før de med vilje blir gravide som enslige. Jeg syns det er helt utrolig at norske myndigheter kan opphøye seg over befolkningen på en arrogant måte som dette.

  Faktisk gjennomgår dermed mange norske kvinner en befruktningsprosess styrt av helsepersonell som man ikke har fysisk tilgang til i Norge. Man bruker mengder av ekstra økonomiske midler som man kunne brukt til barneutstyr om man er så heldig å bli gravid. For faktum er, at vil man bli gravid, så lar man seg ikke stoppe. Kristin Halvorsen eller ei.

 2. Blir så oppgitt av argumentasjon som baserer seg på frykt. «HVIS mor skulle fra…» Ja, det kan selvfølgelig skje, men å utestenge ei hel samfunnsgruppe som single kvinner fra å få mulighet til å få assistert befruktning er helt håpløst. Og når det påstås at singeladopsjon er mulig beviser det bare at Kristin Halvorsen ikke har satt seg godt nok inn i sakene. Jeg digger at SV-leder Audun Lysbakken er for at vi er gode nok!

 3. Det blir debat om dette på NrK radio P1 i kveld klokken 17:30.
  Vi får høre på den. Det skal i alle fall jeg.
  Lever i håpet om at et råd er et råd, og ikke en beslutning.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *