Ullevål, Maigaard og nye hverdager

Heisann!
Så har det jammen gått en hel uke til. Tenk det! Håper du har en fin helg – her eller der.
Hos Ønskemamma har hverdagen har sakte vendt tilbake, med jobb, pasienter, forelsninger, møter, nytt datasystem, hastverk, kjøring i mørket, nistepakker og alt hverdager fører med seg. Med unntak av kulda,  mørket og alt kløneriet med nytt datasystem liker jeg i grunn hverdager.

På mandag var Ønskemamma på Ullevål, for den siste kontrollen etter den uønskede aborten to uker tidligere. Der sa de at alt så bra ut, så da håper jeg at det stemmer. Nå skal det bare tas en siste kontroll av graviditetshormonet hCG via en enkel blodprøve. Det skal synke til under 5 når alt er ok. Nå lå det på 41, så det har virkelig stupt nedover.
Det er bra, når det først gikk galt.

Tirsdag snakket jeg med overlege John Kirk ved Maiggard. Det ble en halvtimes samtale, der vi gikk gjennom alle de 12 spørsmålene Ønskemamma hadde sendt Maigaard på mail. Det lønner seg å være vel forberedt dersom man ønsker seg gode svar.
Det ønsket jeg meg, og det fikk jeg.

Samtalen ble fin synes jeg. Oppleve at jeg ble tatt på alvor og fikk gode svar. Der gode svar finnes altså. For det viktigste svaret får jeg jo aldri, nemlig svaret på hva som gikk galt. Men jeg fikk en del svar rundt hva de tenker om veien videre nå. De tenker seg nøyaktig samme medisinregime som sist. Det tenkte jeg kanskje at de ville endre litt, ettersom bare 3 av 12 antrale folikler vokste seg store nok til eggutaket ved forrige forsøk. Så  jeg tenkte kanskje de ville øke sprøytene med Gonal-F fra 300 enheter per dag til 375 eller 450 enheter.

Det ville Kirk ikke, men hadde en god begrunnelse. Han tenkte som meg, og som en annen fertilitetslege jeg har snakket med, at en økning nok kunne gi 1-2 egg mer. Men mer enn 300 enheter Gonal-F per dag kan visst også gjøre eggkvaliteten dårligere, og gi festeproblematikk – altså gjøre det vanskeligere for et befruktet embryo å feste seg i livmoren. Det hjelper jo lite med 1-2 egg ekstra hvis kvaliteten er dårlig og det ikke kan feste seg sa han, og den argumentasjonen var jo enkel å forstå. Så da blir det helt likt som sist altså. Det gode med det er jo at jeg vet hvordan det er, og hva jeg skal gjøre. Det er fint.

Maigaard anbefaler å starte ut fra neste syklus, fordi det er økt forekomst av nye graviditeter rett etter aborter. Sånn vet de at det er, selv om de ikke vet hvorfor det er sånn. Når det er sånn må jeg bare prøve å få til det.
Ellers kommer jeg alltid til å tenke «Hva om…?»

Så nå føler jeg meg som er fjortis. For første gang i livet tripper jeg litt sånn spent rundt og venter på neste menstruasjon, slik at jeg kan få ny behandlingsplan fra Maigaard. Det kan bli lenge å vente, eller det kan gå fort.  Ullevål sa at ny menstruasjon vanligvis kommer 3-8 uker etter en abort, mens Maigaard anslår 4-6 uker. På mandag som kommer har det gått tre uker. Jeg håper det går fire uker, og ikke åtte før Grusomme tante Rød ankommer stasjonen. Men tiden får jeg jo ikke gjort noe med. Det blir som det blir.

For en gangs skyld skal jeg henge opp et velkomstskilt, for verdens verste tante.
Akkurat nå er hun hjertligst velkommen. Stig på, stig på, du Grusomme tante Rød.

19 kommentarer

 1. Anonymous

  Godt å høre fra deg , tenkt mye på deg. Nå krysser vi alt vi har for de neste ukene og ønsker deg virkelig alt godt og super lykke til ! Klem L

  1. Tusen takk for det. Lever i kryss som best jeg kan. :o)

 2. Anonymous

  Håller tummarna för dig! Kram från Sverige!

  1. Tusen takk! Blir det nytt forsøk så blir det en tur til Sverige først også – for å kjøpe medisiner. Søta bror har bede priser enn Norge på slikt.

 3. Så bra. Godt å se at du er oppe på hesten igjen.

  1. Takker! Om ikke på hesten så i det minste på en spinningsykkel :o)

 4. Anonymous

  Hei, håper så inderlig at du skal få dette til!! Kjør på med q-10 tabletter nå da. Jeg lurte også på om du vet om det er skadelig for en 29 åring å starte med disse q-10 tablettene nå? Det er vel bare bra å starte så tidlig som mulig, eller?

  1. Tusen takk!
   Q10 er going on her altså! Ubiquinol type.
   Kan ikke tenke meg at det skal være skadelig for en 29-åring heller, men det er mulig du kan klare deg med den billigere typen. Den som ikke er Ubiniqol altså. Det skal visst være noe med vakser med konvertering av type for eldre kvinner. Men det tror jeg jammen at du må spørre google-orakelet om.

 5. Anonymous

  Godt å høre fra deg igjen! Nei, det viktigste spørsmålet om hva som gikk feil er det vanskelig å få svar på, synes nok at man kunne gjort en lite mini-sjekk hver gang det skjerm meg hadde det iallegall hjulpet etter min MA om vi sammen hadde gått gjennom noen punkter, så hadde jeg fått litt hjelp med å bearbeide hva som gikk feil. Det eneste som ble sjekket var skjoldkjertelen, pass på så den blir sjekket hos deg også!

  1. Ja, her ble ingen ting sjekket i grunn. Med unntak av hCG og livmoren altså. Får høre om det er noen prøver som burde tas før en ny runde.

 6. Anonymous

  Hei – godt å høre du at du klarer å se framover. Jeg vil gjerne oppfordre deg til å ha dialog med din fastlege om å ta det med ro neste gang du blir gravid (for vi krysser jo fingre for en neste gang :-)). Jeg hadde store problemer med å ta imot sykemelding de første ukene av min graviditet – bare fordi jeg var gravid?det er jo ingen sykdom… Jeg mistet, og neste gang jeg ble gravid hadde vi samme diskusjon på legekontoret: Jeg: jeg kan vel ikke bli sykemeldt bare fordi jeg er gravid (og 40 år). Han: nei vel – jeg har endel erfaring med dette, men kan ikke du bare jobbe og stresse som før og komme tilbake hit igjen neste gang du mister da? (Sånn ca). Jeg bestemte meg for å følge hans råd, det skjer jo så mye de første ukene – hva har jeg igjen for å ikke prøve «alt»? Jeg håper du tar dette i god mening – du har ikke gjort noe galt (jeg har mistet som sykmeldt også, selv om det ikke er noen trøst – men jeg har også fått en flott datter). Jeg ønsker bare å råde deg til å ha god dialog med fastlegen og kjenn litt ekstra etter? :-). Lykke til – bidrag gitt. T.

  1. Ja, det er ikke godt å vite med det der altså. Fosteret skal jo tåle stress, men jeg kommer nokm til å høre bedre etter dersom jeg er heldig å bli gravid igjen. Rikshosptalet rådet meg jo til 50% sykemelding noen uker ute i graviditeten, men jeg valgte å ikke høre etter. Selv om det ikke er så sannsynlig at det gjorde utslaget, ble det jo en av faktorene jeg måtte tenke over etterpå. Så neste gang ville det være enklere å høre på legens råd fremfor samvittigheten. Det tror jeg.

 7. Anonymous

  Har bare lyst å kommentere at hvis tempo, mye å gjøre og stress skulle føre til abort, ja… da hadde det ikke vært mange mennesker i verden!

  1. Anonymous

   Ja, helt enig! Folk får barn under sultkatastrofer/krig osv., men jeg har hatt denne samtalen med min lege og han har erfaringer som tilsier at man gjør lurt i å ta det med ro de første ukene. Jeg ville bare videreformidle – dumt, ikke dumt – jeg vet ikke. T.

 8. Anonymous

  Godt å høre at du er tilbake i hverdagen. Håper tante Rød kommer snart da. Fins flere som tenker på deg rundtomkring! Elisabeth

  1. Takker Elisabeth!
   Grusomme Tante Rød har stukket av. Hun er intte sted å finne.
   Har du sett henne? Mistenker at hun kan ha kledd seg ut i nissekostyme for å maskere fargen…

 9. Tina, kan du inte köpa medicinerna i Västerås? Hoppa på bussen från Oslo och kom och hälsa på mig en helg! Liiiite längre än att bara åka över gränsen, men så mycket trevligare!!!! Jag bjuder på sushi!

  1. Kanskje det Anna? Hvilken buss er det tro?

  2. Swebus, linje 888 =)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *