I dag diskuterer de

Heisann!

I dag er en spennende dag. I alle fall en litt spennende dag. I dag diskuterer nemlig Bioteknologirådet om det igjen skal åpnes for bruk av anonyme donorer ved fertilitetsbehandling i Norge.

donorbarn ønskebarn etikk Bioteknologirådet

En anonym sæddonor er en donor barnet aldri skal kunne få vite hvem er. En som donerer – men aldri skal treffe dem han er biologisk opphav til. En åpen donor er en donor som har anonym identitet frem til barnet er 18 år. Så kan barnet, som da er en ung voksen, få navn og kontaktopplysninger på donor hvis det ønsker det – og selv velge om det ønsker å ta kontakt.

Åpne donorer har forpliktet seg til et møte med sine donorbarn. Hvis barnet selv ønsker det. Barnet plikter ikke å møte sin donor dersom barnet (altså den unge voksne) ikke skulle ønske det.

donor donorbarn anonym identitet utvikling fertilitet prøverør ønskemamma ønskebarn

Ved fertilitetsbehandling i mange land kan paret eller kvinnen som er i behandling velge mellom anonym og åpen donor. Velge for sitt barn. Det kunne man også i Norge tidligere. Det kan man ikke nå. I Norge er det per i dag bare tillatt med åpne donorer. Og i dag diskutererer altså Bioteknologirådet om de skal endre på det eller ikke. Spennede. Og viktig.

donor donorbarn ønskebarn prøverør

Ønskemamma er ikke donorbarn. Men jeg møtte selv faren min for første gang da jeg var 20 år. Frem til da hadde jeg ikke møtt ham. Ikke en gang sett er bilde eller hørt et navn. Jeg har levd en situasjon som ligner på den mange donorbarn befinner seg i per i dag. Og jeg jobber som psykolog. Jeg har dermed mange tanker rundt dette med åpen versus anonym donor.

Til helgen tror jeg jammen jeg skal dele en gammel kronikk med dere – hvis jeg tør altså. En kronikk jeg en gang skrev om det å lete etter og å møte eget opphav. Etter 20 år. Den kronikken sto på trykk i Aftenposten en helg for mange år tilbake. På søndag  skal jeg dele den med deg. Trur eg.

…og før det er det kjempekoselig om du sender en stemme eller tre for Ønskemamma. Sender du mblogg25 til 2012 er vi fortsatt med i mammablogkonkurransen, både du og jeg.

Stem

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *