Finnes ulovlige barn?

I dag koker det. Det koker litt og sukkes tungt i miljøet av single kvinner som velger å dra utenlands for å kunne motta fertilitetsbehandling. Årsaken til økt temperatur og oppgitte sukk er at TV2.no har lagt ut en sak der de har valgt denne overskriften:

etikk lovverk ønskebarn donorbarn prøverør danmark

Gravide med ulovlige barn. Dette er ulovlige barn sier TV2 om barna til de eneggede tvillingene Nina og Bente, som begge venter barn unnfanget ved hjelp av donor i utlandet. Finnes ulovlige barn?

Nei. Det finnes selvsagt ikke ulovlige barn. Et menneske er et menneske. Et barn er et barn – alle født med like stor verdi. Ikke alle barn er født like heldige selvsagt, men i utgangspunktet er jo alle mennesker født med lik verdi. Og alle mennesker som blir født er lovlige mennesker. Å hevde noe annet er….tja….om ikke annet så er det i alle fall underlig. Jeg velger å tro at det ligger ubetenskomhet og mangel på kunnskap bak overskriften. Men uheldig er den.

Hele saken kan du lese og se her om du vil:

ønskebarn donorbarn forbudt prøverør ønskemamma

Disse barna er helt vanlige barn. De er som alle andre barn. Forskning viser vel så langt (selv om det foreløpig ikke finnes mye forskning) at donorbarn født av såkalte selvvalgte enslige mødre klarer seg vel så godt andre barn, og de er blant annet funnet å ha noe mindre angst og depresjoner. Reduksjonen i psykiske symptomer knyttes til at det er barn av mødre som virkelig har ønsket seg barn, som ofte har ventet på dette eller disse barna veldig lenge, er trygge i eget valg og klare til å bruke mye tid sammen med barna sine.

Blande kortene

Men det er vanlige barn. De er ikke ulovlige. TV2 sin reporter blander kortene. Har ikke satt seg godt nok inn i saken antakelig, og så klusser det seg til.

Det er ikke tillatt for single kvinner å motta fertilitetsbehandling i Norge i 2015. Det er en realitet. Det er dog ikke ulovlig for norske kvinner å motta slik behandling i utlandet. Det skjer ikke lovbrudd når en norsk singel kvinne drar til eksempelvis Danmark eller Spania for å motta fertilitetsbehandling. For i de fleste andre land i Europa er dette tillatt. Kvinnene betaler dyrt for det, på lovlig vis. Og barna – ja, de er både lovlige og vanlige.

Så mangler mange barn født av single kvinner ved bruk av donor en biologisk far i oppveksten. De har i stedet en bilogisk donor. Noen barn har to donorer, hvis det dreier seg om såkalt embryoadopsjon – altså fertilitetsbehandling der både eggdonor og sæddonor brukes samtidig. Bruk av donor er selvsagt ikke uproblematisk. Det ville jeg aldri hevde, og det var et av de temaene jeg skrev om tidlig i prosessen. Dessverre har både bilder og avsnitt falt ut av innlegg jeg skrev på den gamle bloggplattformen, men teksten finnes her om du vil lese den.

Etisk er det mange problemstillinger knyttet til egg og/eller sæddonasjon. Men så er det sånn da, at etiske problemstillinger og forbud er to ulike ting. Det er her det virker å gå litt i surr for TV2 sin journalist.

Tvillingene

Tvillingene Nina og Bente i TV2 sitt innslag, begge gravide med hvert sitt såkalte donorbarn, har valgt å stå frem for å være til hjelp for andre. Det er jeg glad for at de tør, for jeg vet at kritikken kan være hard.

Jeg sier som dem om graviditeten og de kommende barna, og om hvorfor de står frem. De vi at andre skal: «…vite at det er ikke noe skam rundt det. Det er bare et mirakel – rett og slett.»

5 kommentarer

  1. Takk Camilla. Ja, jeg tror TV2 har fått mange klager i dag.
    En av dem kom fra meg.

  2. Veldig enig i at journalisten var uheldig med den overskriften, men fikk ikke inntrykk av at verken tv2 nyhetene eller god morgen norge var negativ til dette. Syntes det var veldig fine innslag, og tror det bidro mer positivt enn negativt i fht debatten om donorbarn. Satt med frysninger over hvor heldige disse kvinnene må føle seg. Å få oppleve barn er jo virkelig et mirakel. Tenker vel egentlig at det kun var overskriften det var noe galt med, eller reagerer du på innholdet i innslagene også? Håper å få høre hvordan planene dine er fremover. Håper sånn for deg!!

  3. Ja, den type debatter bør definitivt modereres. Nettroll bør temmes litt, og kanskje også vernes mot seg selv. Men det genererer vel flere klikk når de lar være å moderere….

  4. Jeg tror at så lenge man er åpen med barnet og ser på eggdonasjon som adopsjon (hvertfall når man bruker både donor fra mann og andres egg), så er det ok. Eggdonasjon er positivt for kvinner som sliter med å bli gravid, da man med andres unge, friske egg har en utrolig større suksessrate mht til å oppnå det de ønsker – å bli gravid. Men det er per dags dato en prosedyre som ikke er lov å utføre ved norske klinikker og sykehus. Folk drar så til utlandet likevel. Så det er vel det tv2 prøvde å formidle.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *