Luke13: Den mest kritiske uken og genetisk veiledning

Utenfor vinduet er det den 13.desember. Og en fantastisk fullmåne. Selveste Lucia-dagen. På sykehuset der Ønskemamma jobber kom barna i en barnehage gående som Luciatog i dag. Små, vakre og hvitkledte gutter og jenter med lys og lussekatter. Ønskemamma satt seg på huk for å se, så hun kunne være i øyehøyde med barna. Med bittebittelille i magen kjente jeg at tårene sto i øynene. For tenk om….tenk om det er mitt barn som går i et sånt tog om noen år. Hjemme har jeg tatt frem verdens fineste adventsstake som jeg har fått i gave av moren min. Elsker den! Du ser den på bildet over.

I Ønskemammas julekalender for voksne er det dermed luke 13. Bak den luken skjuler uke 8 av gravidteten seg. Det er visstnok den aller mest kritiske uken med tanke på fosterets utvikling og eventuell fosterdød. Ønskemamma holder pusten.

Appen Pregnancy+ sier dette om uke 8:

Eggdonasjon foster embryo

Prins eller prinsesse? Dét lurer Ønskemamma veldig på.

Nå har lille minimini fått denne størrelsen:

Embryo uke 7 8

Et bringebær altså. Ønskemamma elsker bringebær, og akkurat det har jeg faktisk spist mye av disse siste ukene. Passe friskt, passe syrlig.

Allerede i uke 8 får jeg faktisk time til genetisk veiledning på Rikshospitalet også. Det var veldig tidlig synes jeg, men bedre tidlig kanskje? Genetisk veiledning er et tilbud til alle kvinner over 38 år – eggdonasjon eller ikke. Det er i grunn litt underlig at tilbudet gis til kvinner som har benyttet eggdonasjon med yngre donor, og Ønskemamma tror det nok vil bli endret med tiden, men per i dag er det fortsatt slik.

Testen er todelt – først en samtale og en blodprøve nede i Forskningsveien (rett over gaten for bygget Ønskemamma har studert psykologi i seks år)  i uke 8-10. Noen uker senere en omfattende ultralyd på Rikshospitalet i uke 12-13. Hvis man kommer så langt i gravditeten. Denne gangen kommer jeg i alle fall til samtale. Ønskemamma har vært innkalt til den samtalen flere ganger tidligere, da med egne egg. Så har jeg måttet avlyse grunnet abortene.

Denne gangen møter jeg. Snakker med en veldig hyggelig og erfaren dame. Det aller første spørsmålet hun stiller er om det var eggdonasjon eller egne egg. Det gir jo statiske store ulikheter i risiko for kromosomfeil. Hun får vite at eggdonor er 27 år, og så beregner hun foreløpig risko ut fra det. Endelig estimert risiko beregnes etter at blodprøveresultatene har kommet og jeg forhåpentligvis kommer så langt i gravditeten at det blir ultralyd også.

Duotest

Det er i hovedsak trisomi 13, 18 og 21 man  snakker om. Blir riskioen estimert som høy får man tilbud om fostervannsprøve eller morkakeprøve. Som Ønskemamma tenker i dag er ingen av de to testene aktuelle, fordi de gir risko for barnet. Får jeg høy risiko er det mulig jeg vil tenke annerledes. Det er ikke alltid så enkelt å forutsi sine egne valg i fortid.

Dette har jo vært en diskusjon i Norge de siste månedene. For i dag finnes det en blodprøve som regnes som så godt som like sikker som fostervannsprøve. Harmony heter den, og man kan bl.a dra til København for å ta den. Ønskemamma kjenner flere som har tatt den, og jeg hadde selv bestilt time for Harmony i den første graviditeten. Kanskje gjør jeg det også denne gangen.

Tilbake til Forskningsveien. Terminen ble nemlig også regnet ut denne dagen.

Terminhjul

Weeee! Den datoen ligger gjemt bak en av de kommende kalenderlukene…..

Håper du har hatt en fin Lucia-feiring i dag. Måtte det en gang bli Lucia-fest i barnehagen alt for tidlig en 13.desember!

I morgen avsløres forresten stjernedryssvinneren. Følg med.

34 kommentarer

 1. So far so good 🙂 Heia ønskemammakroppen, jeg håper og tror 🙂 Takk igjen at du deler!

  1. onskemamma

   Fingers crossed Nina!

 2. HildeSu

  Nei, så spennende!
  Jeg har nok helt falt av tidsregningen nå, mellom sanntid og tidsforskyvingen på historien… Men det går veien denne gangen, tror jeg!

  Klem fra HildeSu

  1. onskemamma

   Snart er vi i rute HildeSu!

 3. Karianne

  Sååå godt å lese en luke i denne spennende reisen hvor dramatikken heldigvis ikke står i fokus på samme måte som tidligere – krysser alt som krysses kan for at det fortsetter slik <3

  1. onskemamma

   Det er dessverre av og på med dramatikk Karianne.
   Not an easy game.

 4. Lotta ☄

  Heier på deg Ser ut som du helt klart klarer å velge det som er best for deg og «minimee.»
  Følger spent med og heier på dere

  1. onskemamma

   Takk for det Lotta!

 5. Prøverørsmamma

  Spennende ❤️❤️❤️

  1. onskemamma

   Alt for spennende!

 6. Ann kristin

  Spennende spennende…. krysser alt jeg kan for deg

  1. onskemamma

   Takk Ann Kristin!

 7. Da jeg ventet lillebror fortalte jeg det til lillesøsteren min da jeg var ca 8 uker på vei, noe som resulterte i at hun kalte han «Raspberry» gjennom resten av svangerskapet. Gikk igjennom tidlig forsterdiagnostikk, men siden blodprøve og UL viste at det var minimale sjanser for trisometrier sto jeg over resten av prøvene. Håper ditt bringebær klarer seg like bra som min!

  1. onskemamma

   Hehe! Herlig Liane.
   Raspberry er ikke det verste kallenavnet.

 8. Camilla

  Den adventsstaken var fantastisk fin 3 åringen min har gått Lucia i barnehagen i dag. På dagen 3 år etter at jeg fikk ham med hjem fra sykehuset (etter 8 uker på nfi)

  1. onskemamma

   Aaaaw, så koselig Camilla.
   Og ja, jeg elsker adventstaken.

 9. Med bittebitteliten i magen på selveste Luciadagen og en tidlig blikk på en klipp her om dagen, Ja da senker juleroen seg her hjemme

  1. onskemamma

   Mens her i virkeligheten har roen dessverre ikke senket seg…

 10. Monicafos

  Godt å høre at mini er med i magen! Henger ikke helt med i fortid og nåtidskrivingen, men er du ajour nå? Er selv 8+4 (ca) så da er vi ganske likt ute. Kvalmen er forferdelig! Har du fått tilbud om afipran kvalmestillende av lege? Har selv fått det, men livredd alle medisiner når jeg er gravid, så tenkte å høre med deg om du har hørt noe om frarådinger av de leger du samarbeider med i prosessen. Ha en fin kveld ❤️

  1. onskemamma

   Weeee, så spennende Monicafos. Snart 9 uker altså.
   Nei, fastlege har ikke gitt noe tilbud om Afipran, men når du sier det vet jeg om flere andre som har brukt det.

 11. Luckymama

  Lucia altså! Kvitkledde små barn med glitter og lys; eg smeltar kvart år. Har jobba mange år i barnehage og det er berre den koseligaste dagen med forventningsfulle, glade små og rørte foreldre ❤️ Nyyydelig adventsstake forresten!

  1. onskemamma

   Ja, de hvite, glitterkledte små er så rørende Luckymama!

 12. Jegcgar nettopp kommet hjem fra min Vetlegutt på 5 sitt Luciatog i bhg. Like kjekt hvert år… og hvert eneste år så triller tårene på ho mor. Gutten min ser på meg og han vet at mamma blir rørt av slikt (og tegninger og uttalige perlekjeder og pynteting).
  Siste året i bhg og forhåpentlvis er det trioen min som står på samme plass (i samme bhg om vi får plass?)…Da griner nok mor like mye!
  Og den adventsstaken er så nydelig! Så den faktisk i vinduet i bhg vi var i idag og jeg falt pladask.Vet du hvem som selger den? Aldri sett den i butikk…
  Ønsker deg alt godt Ønskemamma.Jeg følger deg nå og da på bloggen og er så utrolig glad for at det har lyktes og at du har en voksende spire i magen din.

  1. onskemamma

   Aaaaw, så koselig Karin. Rørte tårer er koselig.
   Luciastaken får du i alle fal kjøpt her:
   http://www.designbelysning.no/luciatog-lysestake-18128.html
   Den er dyr, men forhåpentligvis varer den livet ut.

 13. Ville du ha terminert graviditeten om det skulle foreligge kromosomfeil? Det er jo kanskje noe man faktisk ikke kan vite på forhånd tenker jeg. For å svare litt på mitt eget spørsmål hehe. Jeg dømmer ikke for eller imot så det er sagt, men det kunne vært interessant å høre dine refleksjoner rundt det!

  1. onskemamma

   Tror det er umulig å si på forhånd Karin, men i tankene ville jeg nok gjort det med sikker trisomi 13 eller 18, men ikke ved trisomi 21.

 14. Dette er så spennende!! Og opplysende. Jeg er selv gravid etter ivf (6+6 i dag) og vil være 39 år når (hvis?) mini blir født. Trodde jeg var over kneika i uke 6 da hjertet startet å slå, men skjønner at det er bare å stålsette seg. Første UL denne uka. Krysser fingrene for et bankende hjerte..❤️

  Hvordan ble du forresten innkalt til genetisk veiledning? Gjennom henvisning fra fastlege? Eller ivf-lege? Jeg har selv tenkt å bestille blodprøve i Danmark i tillegg. Utrolig at man tilbyr fosterdiagnostikk som gir 1% sjanse for spontanabort fremfor en like sikker blodprøve.

  1. onskemamma

   Ja, Norge ligger etter på så mange plan når det gjelder fertilitetsbehandling og tilbud til gravide virker det som Thea. Både fastlege og gynekolog kan henvise deg til duotest. Fin tid å bli henvist på for deg nå tenker jeg.

 15. Krysser ALT for deg og bittebittelille fortsatt! 🙂

 16. Bor i et annet EU land. Her er første trimester screening et must for alle gravide. Blodprøve og ultralyd skjer på det samme dag.
  Jeg selv er gravid, i uke 29.
  Av og til tenker jeg at sånne tester bare skaper unødig stress. Vi må stole på våre kropper og naturens regler.

  1. onskemamma

   Det tenker jeg nok litt ulikt om enn deg B.
   Jeg tenker at når gode, risikofrie undersøkelsesmetoder finnes er det fint å benytte seg av dem. Så står heldigvis alle fritt til å takke nei.

 17. Spennende ønskemamma heier masse på deg og håper alt kommer til å gå bra denne gangen ❤️

  1. onskemamma

   Vi holder i håpet navnesøster!

 18. Duangdaw

  Når det gjelder det med duotest for oss som har brukt eggdonor, så fikk jeg beskjed om at de fortsatt ikke vet hvordan mors alder kan påvirke et donorembryo under svangerskapet, derfor vil de visstnok fortsette med duotesten også for oss!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *