Forliggende morkake?

Så er det nye året her. Håper du hadde en fin feiring i forgårs.

Ønskemamma starter det nye året med å tenke på dette med morkaken, eller placenta, og dennes plassering. Hvis jeg har forstått det rett fester placenta seg på bakre vegg hos de fleste gravide. I følge nhi.no har 5-6% av gravide forliggende morkake ved ultralydundersøkelser før uke 20, mens mindre enn 1% har forliggende morkake ved termin.

Ønskemamma vet fra ultralydundersøkelsen i uke 13 at placenta hos meg er festet på fremre vegg, og at den også ved det tidspunktet lå langt nede. Så vidt jeg forsto var den ved dette tidspunktet nettopp forliggende. Dette er visst et vanligere fenomen etter prøverørsbehandling enn etter normal befruktning, fordi embryoet da oftere fester seg langt nede i livmoren. Sånn var det altså for Ønskemamma. Spørsmålet er om den har begynt å trekke seg oppover, og dermed har gått fra foreliggende (ligger foran fødselskanalen) til fremliggende (festet på frente vegg uten å blokkere fødselskanalen helt eller delvis). Det håper jeg, for blir den liggende nede er det potensielt problematisk. Det kan se slik ut. Bildet nedenfor er gjengitt med tillatelse fra NHI.

morkake placenta

I følge Norsk Helseinformatikk er forliggende morkake en tilstand hvor morkaken (placenta) helt eller delvis dekker den indre åpningen (indre mormunn) i livmoren, det vil si den veien barnet skal ut under fødselen. Typiske symptomer ved forliggende morkake er plutselige blødninger fra skjeden, uten smerter eller sammentrekning av livmoren. Tendensen til blødninger vil øke jo nærmere man kommer termin. Dette skyldes at livmorens nederste del da utvider seg.

NHI skriver: «Dersom det kommer en blødning fra en forliggende morkake, er det typisk at den melder seg i 2. eller 3. trimester, og at blødningen ikke er ledsaget av smerter eller rier. En gravid kvinne som opplever blødning i siste del av svangerskapet, anbefales å ta kontakt med lege eller sykehus straks. Det er viktig å avklare årsaken til en slik blødning. Hos dem som har fått påvist forliggende morkake ved rutineundersøkelsen i 18.-20. uke, er det nødvendig med gjentatte undersøkelser for å få klarlagt om morkaken trekker seg oppover, eller om den forblir forliggende.»

Dersom en forliggende morkake ikke flytter seg må barnet trolig forløses ved keisersnitt. Babyverden.no skriver at det finnes forskjellige grader av forliggende morkake: «Helt forliggende morkake heter på latin placenta praevia totalis, og dekker hele indre mormunn. Om morkaken ikke flytter seg, må barnet forløses med keisersnitt. Ved forsøk på en vaginal fødsel ville ikke babyen kunne komme ut, og kvinnen utsettes for stor blødningsfare. Delvis forliggende morkake heter på latin placenta praevia partialis, og morkaken dekker deler av indre mormunn. Som regel vil en slik plassering føre til keisersnitt på grunn av blødningsfaren. Den siste typen forliggende morkake omtales som dypt sete av placenta, eller placenta praevia marginalis på latin. Der dekker ikke morkaken indre mormunn, men ligger helt inntil. Hos de fleste vil denne flytte seg oppover når livmoren vokser, og de vil kunne føde vaginalt.»

Ønskemamma lurer på om morkakens plassering kan ha vært årsak til den nylige blødningen. Det må jeg spørre om på 18-ukersultralyden denne uken, sammen med flere andre ting. Dette var ny informasjon for meg. Det er mye man lærer når man står med beina midt i en prosess. Sånn er det med alt i livet, og sånn er det i alle fall nå. Har noen av dere hatt forliggende morkake i deler av, eller hele, graviditeten?

43 kommentarer

 1. Jeg hadde det hele graviditeten, og blødde fra uke 12-29, gutten kom i uke 29. Noen dager blødde jeg som en mens, og andre dager føltes det ut som det fosset ut. 100% sykmeld hele svangerskapet. Fikk en frisk og fin gutt, dog litt for tidlig.

  1. onskemamma

   Uff, så skummelt Line! Godt det endte bra, selv om det ble en tidlig fødsel.

 2. Hei. Du skal ikke gruble så mye på dette med morkaken på dette tidspunkt i svangerskapet, for veldig mange har denne langt nede og dekker en del av åpningen ved 18 ukers kontrollen men trekker seg bort sammen med livmoren når den vokser. Har du den på fremre vegg er det jo enda bedre for da trekker den seg enda mer sannsynlig bort frem til fødsel enn på bakre vegg. Tenk deg en ballong hvor du fester en papirbit..Ballongen er livmora og papiret er placenta.Hva skjer når du blåser opp ballongen?Papirbiten følger med. Enkel beskrivelse men veldig grei.Det er altfor tidlig å ta noen avgjørelser eller bekymringer på det i uke 18.Det vil de nok også berolige deg med på 18 ukers kontrollen.Lykke til 🙂 Heier på prinsesse A!

  1. onskemamma

   Fin beskrivelse Mari. Ballong og papirtanker installeres herved.

 3. Har hatt delvis foranliggende morkake i alle tre svangerskapene mine. Ved ekstra kontroll rundt veke 32 så har den alle gongane trekt seg oppover og eg har født vaginalt 🙂

  Så inderlig glad for at det går bra med deg og prinsesse A <3

  1. onskemamma

   Så bra den trakk seg oppover Renate.
   Krysser alle fingre for bitte lille Prinsesse A.

 4. Hei! Jeg hadde i 2 av 3 graviditeter forliggende morkake ved den ordinære ultralyden i uke 18-19. Jeg måtte derfor på ny ultralyd i uke 32 å sjekke om den hadde flyttet seg. Det hadde den i begge tilfellene så det var helt uproblematisk i mitt tilfelle. Jordmor sa at den i de aller fleste tilfeller flytter seg lenger opp 🙂 Jeg har i alle mine graviditeter hatt småblødninger uten at de har funnet en årsak til det, og tre friske barn på termin har jeg fått!

  Masse lykke lykke til videre! Har fulgt deg lenge og er så glad på dine vegne 🙂

  1. onskemamma

   Godt å høre Anne!
   Da krysser jeg fingre.

 5. Lykke til denne uka. Gleder meg til å lese om kontrollen du skal til . Husker min egen 18 ukers kontroll som den beste fordi den varte litt lenger enn de andre.

  1. onskemamma

   Ja, det er spennende tider Monica.

 6. Duangdaw

  Som du skriver, så er forliggende morkake, altså foran åpningen mot livmorhalsen, ikke SÅ vanlig at man har gjennom hele svangerskapet. I de fleste tilfeller så flytter den seg oppover etter hvert. Hvis den ikke gjør det i løpet av svangerskapet, så blir det planlagt keisersnitt. Forliggende morkake er ofte årsak til blødning, men etter hva jeg har skjønt så trenger ikke dette være farlig, så sant blødningene er moderate.
  MEN det mange faktisk KALLER forliggende morkake, er egentlig morkake som har festa seg på fremre vegg. (Mange blander dermed begrepene.) Dette gir vanligvis ikke blødning, men gjør at man ofte kjenner spark veldig mye senere enn man ellers ville gjort. Morkaka fungerer da som støtpute når barnet sparker, så de svake sparkene ikke kjennes. Jeg hadde morkake på fremre vegg, og hadde ingen blødninger. Jeg kjente sporadiske bevegelser fra ca uke 18-19, men tydelige og regelmessige spark kjente jeg først fra ca uke 22! Det var stressende og ga meg mye bekymring, for jeg måtte virkelig konsentrere meg om å kjenne etter spark langt utover mot uke 30.

  1. onskemamma

   Uff ja, det er stressende å ikke kjenne liv duangdaw. Uke 22 er jo langt frem for meg enda. Jeg har jo dessverre hatt flere blødninger, så jeg kjenner at jeg er veldig spent på hvordan dette går.

 7. Jeg hadde foranliggende morkake i et av svangerskapene, men den trekte seg unna underveis slik at fødsel gikk fint. Opplevde flere småblødninger til uke 30 Ca. I det svangerskapet var alle spark og bevegelser veldig dempet, siden morkaken flyttet seg opppver på fremsiden.
  En venninne av meg opplevde mange voldsomme blødninger i svangerskapet, og var sikker på at hun mistet barnet hun ventet. Som da hun våknet midt på natten i en dam av blod, og var sikker på at hun skulle dø selv. Det gikk jo bra, med vanlig fødsel, men gubban så redd en blir.

  Håper at det «bare» er dette som gjør at du får blødninger, for det er stort sett ufarlig – heldigvis.

  1. onskemamma

   Godt å høre at det kan gå bra Trine, for jammen er det stressende og skummelt med blødninger.

 8. Hadde foreliggende morkake som i tillegg delte seg underveis med store kar mellom som strakte seg rett over mormunnen (vasa previa). Ekstremt sjelden tilstand som ble oppdaget fordi vannet gikk i uke 31. Det kunne blitt farlig hvis riene hadde startet med det samme, men det gjorde de ikke. I stedet lå jeg på sykehuset i tre uker med vannavgang og ble overvåket og passet på inntil babyen ble tatt med keisersnitt i uke 34. I uke 34 er babyen så klar for verden at man ikke tar noen risiko lenger i sånne situasjoner. Hun lå en uke på nyfødtintensiven og ble sondematet i en uke til etter det. Alt i alt gikk det veldig bra med alle. Det var en skummel situasjon, men så lenge den er kjent for legene går det jo bra. Hadde det vært en annen tid eller et annet sted hadde vi ikke overlevd, men i vår tid her i Norge ble alle farer ble avverget. Det kommer til å gå bra! Du er forberedt og står på krava og ting går ikke uoppdaget.

  1. onskemamma

   Gubban, så utrolig skummelt Hege! Det var en tilstand jeg haldri hadde hørt om. Nå lærte jeg noe nytt igjen. Ja, jammen er vi heldige som bor i Norge. Så godt at det gikk bra!

   1. Ja, jeg var på en måte glad for at vannet hadde gått så det ikke var en aktuell problemstilling å sende meg hjem fra sykehuset. Jeg var redd for blødninger, for det er jo helt ekstremt stressende, men fikk faktisk ingen i det svangerskapet, til tross for forliggende morkake. Husker at jeg var veldig lei meg over å vite hvordan ting forholdt seg fordi jeg ikke kunne slappe av i en sånn situasjon. Man er jo i beredskap og så redd for at noe skal skje hele tiden. Føler seg rett og slett litt fanget i sin egen kropp med verdens mest verdifulle last, og det huset som skal være det tryggeste er plutselig minebelagt. Jeg håper du slipper bekymringen etter ultralydundersøkelsen nå. Det er jo rett og slett litt røft med et risikosvangerskap, selv om det er overveiende sannsynlig at det går bra uansett.

 9. Henriette

  Heisann.
  Det er spennende tider, men eg har trua på at dette går bra 🙂
  Eg har hatt forliggende morkake i 3 graviditetar. I 2 trakk den seg oppover, og eg hadde ingen problemer, og fødde normalt. I ein graviditet vart ho liggande nede, og eg hadde det dei kallar Placenta praevia partialis. Då meinte dei og at eg hadde vasa praevia, altså store blodkar som låg delvis framføre opninga, og eg fekk beskjed om at eg ikkje under nokon omstendigheter skulle føde vaginalt.Eg hadde blødningar i varierende grad nesten kontinuerlig frå veke 21. Eg hadde ein styrtblødning i veke 32, og fekk lungemodningssprøyter og 2 netter på sykehus. Reiste heim, fekk ny blødning i veke 34 som endte med hastekeisersnitt, og ein flott gut. Ta ikkje bekymringane på forskot. Dette går bra. Ingen krise om morkaka er forliggende. Då passar dei ekstra godt på deg) ;

  1. onskemamma

   Gud bedre så skummelt Henriette. Godt det gikk bra, og at det endte med en perfekt prins!

   1. Henriette

    Det var litt skummelt, men følte meg godt ivaretatt og trygg for det meste. Må og understreke at det for det meste var berre bittelitt blødning, og det vart normalen, og ikkje så skummelt. Er jo ikkje meininga å skremme deg. Mest sannsynlig trekk morkaka seg vekk, og då slepp du jo heile den problematikken 🙂

   2. onskemamma

    Ja, vi krysser fingre. Med ny blødning senest i dag er det skumle tider synes jeg.

 10. Tenker at dette da mest sannsynlig er årsaken til blødningene. Og selv om blod aldri, aldri er gøy, så er det jo da mest sannsynlig helt ufarlig og ganske normalt. Min søster blødde gjennom alle sine tre svangerskap (husker ikke om det var noe med morkaken). Tre fullgåtte svangerskap, tre perfekte små (ikke så små nå lenger, er 20, 18 og 12 år siden).
  Blir veldig spennende med OUL! Er utrolig takknemlig for alt du deler med oss. Håper jo på at det snart, snart, snart er min tur!

  1. onskemamma

   Håper det ikke er farlig, men stressende er det i alle fall Katrine. Snart, snart må det bli din tur. Det må det!

 11. Ved to av mine svangerskap lå morkaken foran, den ene gangen langt ned i uke 18. Hadde litt blødninger rundt uke 14 da. Så ble jeg kalt inn på UL i uke 30, da var den trukket seg opp og jeg kunne føde vanlig. Ble skrekkslagen ved tanken på keisersnitt, så det var deilig. Helt til jeg fikk vite at han lå i seteleie like før termin… men det gikk fint det også, ham snudde seg i tide
  Du skal se dette bare et en av mange bekymringer som melder seg, og som du om noen måneder nesten ikke husker engang

  1. onskemamma

   Det håper jeg på Torita. Med en ny blødning senest i dag er jeg slettes ikke sikker.

 12. Min lå fremme/foran, dog ikke foran åpningen. Ingen blødninger..

  1. onskemamma

   Ingen blødninger høres jammen fint ut Julie. Det ønsker jeg meg.

 13. I mitt siste svangerskap hadde jeg foranliggende morkake med hyppige, små/middels blødninger i første og andre trimester. På ordinær ultralyd i uke 19 hadde morkaken trukket seg en del bakover. På ny kontroll med ultralyd i uke 28 hadde morkaken trukket seg helt vekk fra åpningen – slik at det var grønt lys for vaginal fødsel :). Fikk en frisk og freidig gutt til termin – ønsker deg det samme (dog i jenteutgaven, da)!

  1. onskemamma

   Satser på det samme, i jenteutgaven :o)

 14. Google kan være din beste venn, og din værste. Ikke drukne deg selv i internett og forum, la jordmor være jordmor også tenk på det positive, du er i uke 18! Om seks små uker (24+0) prøver de å redde lille prinsesse A om det skulle skje noe. Uke 28 er hun mer eller mindre sikret å overleve! 🙂 Jeg fikk ekstrasamtale med jordmor, mye bedre å snakke med henne 🙂

  1. onskemamma

   Jeg drukner heldigvis ikke meg selv i verken internett eller forum. Men med 15 års helsefaglig utdanning synes jeg alltid det er spennende å lære mer. Etter å ha mistet tre ufødte barn tenker jeg at det er her naturlig å bli engstelig ved blødninger, som jeg dessverre opplevde senest i dag. Det er det nok ikke så enkelt å forstå med mindre man har stått i samme situasjon. Krysser alle fingre for at prinsessene A holder deg i magehuset minst 10 uker til – helst 20.

 15. Blødninger er alltid skummelt! Når jeg var gravid med mitt barn nr 2 blødde jeg nesten daglig fra uke 6 til 18. Jeg ble gravid på første forsøk etter en MA i uke 12 og angsten for at det ikke skulle gå bra var nesten ikke til å holde ut. Jeg hadde også en lavt liggende morkake som var årsaken til blødningene, men ved kontroll i uke 24 hadde livmoren vokst så mye at placenta hadde «flyttet» seg til bakre vegg. Jeg slet också med en lav Hb pga blødningene som gjorde at angsten nok ble sterkere. Hadde en helt normal fødsel i uke 38. Fikk veldig god oppfølgning av både gyn og jordmor og det regner jeg med at du også får. Stort lykke til videre! ❤

  1. onskemamma

   Godt det gikk bra Linn, og spennende at morkaka kunne flytte seg så mye. Ja, heldigvis opplever jeg at de følger godt opp så langt. Det er fint.

 16. Mamma til to

  Jeg er en av dem som har fulgt deg i det stille deg hele veien. Nå var det på tide med et lite innlegg siden jeg selv har hatt totalt forliggende morkake helt frem til fødsel i ett av mine svangerskap. Det ble oppdaget tidlig, og jeg ble fortalt at den mest sannsynlig ville flytte på seg, noe den altså ikke gjorde. Jeg hadde flere blødninger med påfølgende innleggelser fra uke 29 på Riksen. Ingen av mine blødninger var store eller opplevdes spesielt traumatiske, men det hjalp nok at jeg har kort vei til sykehuset. Jeg ble også veldig godt fulgt opp på Riksen – de er jo veldig flinke der. Jeg jobbet fullt og trente frem til første blødning, men etter den ble jeg «tvangssykemeldt» og fikk forbud mot fysisk aktivitet (utover små rusleturer) og ble anbefalt å holde meg i nærheten av sykehuset. Først ble det satt en KS-dato en uke før termin, men etter den 6-7 blødningen ble babyen tatt med KS i uke 35 siden blødningene kom hyppigere og ble litt større for hver gang. Jeg fikk lungemodningssprøyter et par uker tidligere etter selv å ha bedt om det. KS føltes veldig trygt og babyen klarte seg veldig fint (litt startproblemer med spising etc, men det er lite i den store sammenheng). Jeg ville nok ikke bekymret meg så mye før du evt får bekreftet at morkaken fortsatt er forliggende ved senere kontroll. Viser den seg å være det så er det sikkert lurt å ta visse forhåndsregler i samråd med legene. Ønsker deg masse lykke til!

  1. onskemamma

   Ja, vi får satse på at det skal gå bra Mamma til to. Fingers crossed!

 17. Kan sykemelding med ro være en løsning iom du har disse blødningene?

  1. onskemamma

   Får høre hva Rikshospitalet sier ved neste korsvei.

 18. Anniken Holt

  Hei. Er først og fremst utrolig glad på dine vegne som nå endelig er gravid. Gratulerer så mye! 🙂 Jeg har selv hatt 10 forsøk på Stork, før 2 ivf på CFC, så vet hva det vil si å vente. Endte opp med verdens nydeligste datter for snart 6 år siden, i en alder av 42 år. Hadde et helt uproblematisk svangerskap, men hadde totals foranliggende morkake som ikke flyttet seg. Fikk vite det i uke 18, og ble godt fulgt opp deretter. Alt gikk helt supert, men fikk første blødning i uke 34. Var da på Bærum sykehus i 2 dager, under observasjon før jeg fikk komme hjem. Var alene som deg, og fikk da beskjed om å bo i sammen med noen i tilfelle det skjedde igjen. Skulle heller ikke løfte eller gjøre så mye, og keisersnitt var allerede avtalt i uke 38. I uke 35 begynte jeg å blø igjen, og nok en gang gikk turen til Bærum i ambulanse. Alt gikk rolig og fint for seg denne gangen også, et utrolig bra team av mennesker som bare vil ditt og barnets beste, og etter en del timer bestemte legen seg for å ta ut datteren min… 🙂 En fantastisk flott opplevelse, alt var stille og rolig, ikke noe stress, vi pratet, tøyset og lo, og jeg kunne ikke vært i bedre hender. Følte trygghet hele veien. 🙂 Vil bare skrive dette til deg, da det ikke er grunn til bekymring dersom det visor seg at morkaken ligger foran og blokkerer. Du blir fulgt godt opp av sykehuset, som du skriver er det veldig liten % som forblir totals foranliggende, og du får i såfall beskjed om hvordan du skal forholde deg. Ønsker deg masse lykke til videre, og er spent på navnet på A… 🙂

 19. Har hatt det i 2 av 3 svangerskap. Gikk helt fint, og ingen problemer. Har født vaginalt og ikke mer problematisk enn fødsel med «vanlig» morkake 🙂 Masse lykke til!

  1. onskemamma

   Da var den nok foranliggende og ikke forliggende. Nesten like begreper, men ulike konsekvenser. En formiggende morkake vil blokkere fødselsgangen helt eller delvis. Så koselig med tre barn!

 20. Da jeg ventet lillebror lå morkaken langt nede, men på bakre vegg ved UL i uke 12. På OUL var den flyttet seg oppover, og ikke lenger i veien for vanlig fødsel. Det er visst mest vanlig at morkaken flytter seg oppover ettersom livmoren vokser, men OM det ikke skjer er vi jo så heldige å ha mulighet for keisersnitt også her til lands 🙂

 21. Jeg hadde forliggende morkake som endret seg til delvis forliggende morkake gjennom hele svangerskapet. Jeg merket mindre til spark og slikt med tanke på morkakens plassering, og i tillegg så lå lille bollen vår i seteleie helt frem til forløsningen. Hadde kun en enorm blødning i uke 32, trodde alt håp var ute. Men det var bare morkaken som tullet seg. Ble forløst med keisersnitt 20.mai, med termin 3.juni. Så totalt sett er det litt greit med morkaken der, for man blir fulgt opp mye tettere enn ved et vanlig svangerskap 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *