Dette mener folket

Aftenposten har spurt tusen mennesker hva de mener om eggdonasjon. Dette svarte de:

Eggdoasjon meningsmåling

De har samtidig spurt dem hva slags politisk parti de stemmer på. Resultatene angående hvilke partiers velgere som var for og mot eggdonasjon var litt overraskende tenker Ønskemamma.

Eggdonasjon folkeavstemning

At KrF sine velgere er mot eggdonasjon var riktignok ingen overraskelse. Derimot hadde jeg ikke forventet at flertallet av velgerne til absolutt alle andre partier skulle være for. Det betyr dermed tilsynelatende (dersom vi tenker oss at de tusen spurte er et representativt utvalg) at partiledelsen i flere partier er på kollisjonskurs med sine egne velgere.

Det blir dermed veldig spennende å følge denne saken fremover, for å se om Norge vil opprettholde dagens praksis eller endre seg i tråd med store deler av Europa for øvrig.

Eggdonasjon Europa

Mon tro hva som er regelverket i Norge noen år frem i tid?

3 kommentarer

 1. Kan ikke forstå at d ikke skal være lov når sæddonasjon er lov.. Kjønnscelle er kjønnscelle sier nå jeg:-)

 2. Hei og gratulerer med graviditeten❤️

  Jeg er selv noen uker foran deg i løypa med ei lita jente i magen. For oss blir dette nummer 2 og mest sannsynlig vårt siste barn, om alt går bra, selv om vi er unge. Vi måtte ha ICSI med begge pga mannlig faktor. Og er uendelig takknemlige for hjelpen vi har fått via det offentlige helsevesenet Er det noe jeg skjønner godt er det utrolig store ønske om å få barn. Spesielt når det ikke er en selvfølge og man trenger hjelp.

  Men det jeg lurer på med sånne oppslag Aftenposten kommer med er hva folk egentlig vet når de sier ja eller nei til eggdonasjon. Da tenker jeg ikke på biologi, skaperverket og opprinnelse som KrF er så opptatt av (for å forenkle det hele litt), men hva som praktisk skjer i forkant, under og etter egguttak vs sæduttak.

  I prinsippet burde egg- og sæddonasjon være det samme, men for oss som har vært gjennom ivf er man smertelig klar over de praktiske forskjellene:
  Relativt strenge medikament regimer som produserer mer egg enn normalt+ bivirkninger , ultralydkontroller i forkant av uttaket, uttak via bukpunksjon via vagina, økt væske i buk, fare for overstimulering, blødninger, adheranser++

  Ved mine uttak har det vært en lege, en embryolog og 2 spesialsykepleiere tilstede. Det forteller litt om forskjellen på å sende mannen alene med en kopp på do 30 minutter i forkant av egguttaket.

  Med kort regime må man forvente at en frisk kvinne som meg, i riktig alder, vil måtte bruke 3-4uker på et uttak. Muligensvis mer om man får bivirkninger i etterkant.

  Jeg vet ikke hva som er rett eller galt når det gjelder eggdonasjon, men det er hvertfall viktig at om det skal bli lov med eggdonasjon at det må være gode systemer på plass for å ivareta kvinnene som donerer. Og at det ikke ender med noen form for utnytting av svakerestilte kvinner.

  Og angående tips mtp utstyr: gå for den «minste» lista, men sørg for at den dekker hva du trenger for de første ukene hjemme med jenta di. Mange sier det er bare å supplere – men min erfaring var at det ikke alltid er like lett å sjonglere nybakt mamma, baby og supplerende shopping de første ukene. Da håper jeg du heller har tid til å sette deg på utekafé mens vesla sover (forhåpentligvis) i vognen sin

  Lykke lykke til videre i svangerskapet!

  1. Morbær

   Mitt inntrykk er at argumentet med belastningen for donor (medisinering, prosedyer rundt egguttak osv) er blant de som oftest trekkes fram i debatten. Vil også tro at de som vurderer å bli donorer setter seg inn i hva det innebærer; enten på egenhånd eller via klinikken de kontakter. Har også liten tro på at noen vil bli presset til å bli donorer, men det er min mening.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *