Å velge fødselsdato

Sånn – la oss fortsette. På bakgrunn av det samlede bildet med lite liv og flere risikofaktorer ble det bestemt at Prinsesse A skulle hentes ut av magehuset før tiden. Det føltes fint og vanskelig samtidig. Fint, fordi jeg så gjerne ville møte henne, holde henne, se at hun var ok og trøste henne. Vanskelig fordi det er en grunn til at terminen er der den er. Spedbarn har det i utgangspunktet best i magehuset.

Jo tidligere ut, jo mer umodne er barna.  «Vi tar henne  ganskesnart. Du kan få velge mellom den 16. og den 18.mai» sa Dr.Nydelig. Oioio – velge bursdag for eget barn! Rare saker.

Jeg ble i tvil om hva jeg skulle velge – dagen før eller etter 17.mai. Det ville være svangerskapsuke 37+3 eller 37+5. «Det som er risiko ved å ta henne nå er at hun er litt umoden, at hun nok suger litt dårlig, og muligens vil kunne trenge bitte litt oksygen» sa Dr.Nydelig. Men datoen var opp til meg å velge.

En del av meg tenkte at jeg bare ville holde og holde henne den 17.mai – at det ville gi verdens beste nasjonaldag i år. Den andre delen av meg ville gi henne all den tiden hun kunne få i magehuset. What to do?

Dr.Nydelig løste det for meg. «Det er kanskje ikke så greit med bursdag den 16.mai» sa hun «…da skal jo alle stryke skjorter, lete etter bundadskoene og slikt.»

Så var det avgjort. Det måtte bli den 18.mai. Og den avgjørelsen, ja den ga en veldig spesiell og nervøs 17.mai i år. Det er noe underlig, fint og skummelt med å vite akkurat hvilken dag barnet ditt skal bli født – og å vite at for at hun skal bli født må du selv skjæres åpen i lag etter lag….

9 kommentarer

 1. Du er så god ❤

  1. Mariann søberg

   ❤️

 2. Ks mammaer er de barskeste jeg vet om.

 3. Been there. To ganger. Den helt naturstridige følelsen, å vite ditt barns fødselsdato på forhånd.

  Jeg fikk vite det allerede i uke 24 og uke 19. Veldig rart, og jeg synes på ingen måte det at det er «så praktisk» med en dato (ifølge så mange! Jeg fatter det ikke!) oppveies av denne naturstridige følelsen. Og å vite hva som kommer, av smerte og totalt overgi kontrollen. For ved er ks har du virkelig null kontroll.

  Jeg fikk ikke velge dato, og det er jeg glad for, egentlig.

 4. onskemamma

  Så enig med deg M. Underskriver alt.
  Og i grunn ville jeg vært glad for ikke å velge dato, for senest i dag når vi var ute på tur ble jeg gående å tenke på om jeg burde valgt den andre datoen…eller bedt om en senere en. Hjernen altså :o)

 5. Avenger

  Var det da det også ble bestemt at hun måtte tas med ks (vs. at du ble satt i gang), eller var det allerede avgjort tidligere? Moren min har for øvrig fødselsdag den 16. mai og kan underskrive på at Dr. Nydelig hadde helt rett 😉 Er nesten like ille som bursdag på lille julaften om man håper på å få folk på besøk om kvelden. Lurer ellers på hvordan det har gått med bevegeligheten i hendene dine etter fødselen?

 6. Inger-Lise

  Og 17. mai kommer aldri til å bli den samme igjen. Jeg fødte 3. januar, og nyttårsaften siden den gang går med til en litt merkelig form for melankoli. Det er minner og det er en litt tristhet over hvor fort tiden går. Om ikke lenge er jeg ikke verdens navle, det er ikke kult med nattasang og det er ikke lenger kult med mammakos. I tillegg er det alle minnene som dukker opp dagene før ens barns bursdag. Man går gjennom fødselsforløpet gang på gang på gang. Husker tilbake og syns det er merkelig at årene går så fort <3 Jeg tror ikke det hadde spilt så stor rolle for prinsesse A om du hadde valgt 16 mai heller. Det er jo upraktisk som legen sier, men hun var jo over 37 uker, og da er de jo regnet som terminfødte og ikke premature 🙂 Perfekt er hun enten det var ene eller andre dagen hun ble født på 🙂

 7. Hvorfor kunne du ikke bli satt i gang istedenfor keisersnitt?

  1. onskemamma

   Hvis du leser innlegget står det egentlig der. Med tanke på alder var det risiko for at livmorhalsen ikke ville åpne seg, selv på termin. I uke 37, når den ikke heller var moden, regnet de med at igangsettelse ville gitt hastesnitt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *