Fødselshistorien: Turen går til Rikshospitalet

Det har blitt den 25.juni, her i virkeligheten. I overimorgen har jeg bestilt meg time hos en ammeguru på Stabekk. Det trengs for Prinsessen dreper brystvortene til mammaen sin. De er hvite, blodløse, såre og vonde – døgnet rundt. Jeg får ikke prinsessen til å gape høyt nok. Hun gnafser og biter. To ganger har jeg bedt Ammepoliklinikken på Riksen sjekke tungebåndet hennes, og det skal være ok sier de. Håper vi kan få hjelp på tirsdag altså, for så lenge det finnes melk vil jeg veldig gjerne amme henne. Men skal det være som dette går det ganske enkelt ikke. Auauauu! Fingers crossed.

Tilbake til fødselshistorien. Så var dagen kommet – den 18.mai 2017. Dagen da Prinsesse A skulle bli født. Oh My Lord altså! Livets største dag…sånn etter den dagen da jeg selv ble født.

Oppmøte var kl 07:00. Jeg sto opp litt før kl 05:00, for å dusje og vaske håret med Hibiscrub, samle sammen det siste av det jeg trengte og gjøre meg klar. Samtidig satt min fine venninne Brita seg i bilen fra Tønsberg. Både hun og Hege skulle være med på denne store dagen. Begge har vært venninnene mine siden jeg var 7 år gammel. Vennskapene nærmer seg 40 år altså. Tenk det! Så heldig jeg er.

Jeg tror alle tre var nervøse. Brita og jeg selv, som begge jobber i helsevesenet, kanskje mer enn Hege. Vi visste om mye som kunne gå galt.

Brita hentet meg hjemme – Hege kom kjørende til Riksen litt etter oss.

Kl 06:50 var vi fremme på Riskhositalet. Fødselsfotografen Eva Rose og journalist Trine, som jobber med boken «Fødsel» var også der. De skulle følge med som stille skygger gjennom dagen. Her er Eva Rose i korridoren på Riksen, allerede kledd i grønt for å bli med  inn på operasjonssalen. Det er Eva Rose som har tatt alle bildene du kommer til å se av dagen for keisersnittet. Bildet av Eva Rose, det er det Brita som har tatt.

Jeg var redd. Livredd. Jeg jobber selv i en kirurgisk avdeling, og vet noe om hva som i verste fall kan gå galt når noen skjærer i en kropp – selv i rutineoperasjoner. And what to when scared? Dance! Så Ønskemamma satt på musikk, og så danset vi inne på rommet jeg fikk tildelt.

Når jordmor kom inn i et rom fylt med musikk og dans hadde hun store øyne og lurte på hva vi drev med. Jeg tror dermed at de fleste som skal til keisersnitt velger andre varianter enn dans til full afromusikk for å roe nervene. Hehe!

Vel, når jordmor ankom var dansen over og de egentlige forberedelsene til keisersnittet startet. Jordmor skulle kjenne hvordan prinsessen lå, sette veneflon og kateter.

Ballongen ytterst i kateteret sprakk med et realt smell – inne i kroppen min. Au! I følge jordmor hadde det aldri skjedd i hennes yrkesliv. Typisk at det var meg som lå der da det skjedde. Så var det påan igjen….

Hvor ble det sv den ballongen? Det lurte jeg på her…. «Den er i enden av kateteret» sa jordmor, men verken hun eller vi kunne se den der. Jeg var redd den ble igjen inni kroppen, men fikk stole på at det gikk bra.

Når kroppen endelig var passe klar trillet vi mot operasjonssalen. Det var bare å krysse fingre….

More to come….

29 kommentarer

 1. Madeleine

  Dette kan høres ut som et stramt bakre tungebånd. Det er veldig lite kompetanse på bakre tungebånd, og kun et knippe leger gjør slike klipp. Sannsynligheten er dermed stor for at det er stramt selv om de ikke sier så, da de fleste kun vurderer tungestrengen. Spesielt er det at du har hvite knopper er en sterk indikator på at tungebåndet hennes kan være stramt. Anbefaler å melde deg inn i en gruppe på facebook: «Norsk støttegruppe for stramt leppe og tungebånd». Der finner du info om hvilke leger som er gode på å vurdere dette, og gode råd fra andre i samme situasjon.

  1. onskemamma

   Enig med deg Madeleine – stoler ikke helt på vurderingene rundt tungebånd. Hun jeg skal til på tirsdag skal ha spisskompetanse på området, så det blir spennende.

   1. Madeleine

    Så bra! Anette Resch du skal til? Tvi tvi, håper dere finner ut av det!

   2. onskemamma

    Tine Greve skal jeg til. Alle fingre krysses!!

   3. Madeleine

    Bra du har kommet så langt i prosessen! Forhåpentligvis er det forklaringen på både ammetrøbbel og kolikk! Og hvis ikke, så har du gjort alt i din makt! All ære til deg for at du fortsatt holder ut med de puppene der!

   4. Madeleine

    Veldig spent på vurderingen dere fikk i dag?

 2. Mamma til tre

  Så spennende lesning!

  Jeg hadde termin samme dag som deg, men min prinsesse A kom ikke før 13 dager over termin. Dermed visste også jeg natten før hun kom at neste dag ble bursdag, for da var det ikke aktuelt å la oss gå lengre. Veldig spesiell den siste natten, altså!

  1. onskemamma

   Oioioi, så langt over med nummer tre. Det må ha vært en tålmodighetsprøve. Ja, det er en rar følelse å vite at i morgen – DA kommer barnet.

 3. Camilla

  Her var det tannlegen til eldstemann som påpekte stramt tungebånd (i en alder av 3), og da gav alt ammestyret mening! 10 mnd med skjold, pumping og en tynn baby… Så med nr to, så kjente jeg samme mønsteret tidlig, så maste jeg meg til time på ØNH, og møtte riktig lege på vakt. Klipte tungebåndet, og vips – en helt ny baby! Ikke gi deg på det!

  1. onskemamma

   Nei, kjenner at jeg er usikker på akkurat det. Derfor har vi bestilt time hos ei som skal kunne dette. Fingers crossed!

 4. Jeg pumpet og matet baby med kopp de første ukene(Etter råd fra spesialspl på nyfødt). Fikk også skjold som jeg brukte under ammingen, det er til god hjelp for sugesvake babyer. Jeg fullammet i 6 måneder. Lykke til.

  1. onskemamma

   Hvis du har fulgt historien vet du at vi har vært gjennom både koppmating og skjold, uten særlig hell. Krysser alle fingre for god hjelp hos ammeeksperten.

 5. Ang. amming, jeg hadde vondt i brystvortene, spesielt høyre var verst i nesten 3 mnd, Jeg måtte bite tennene sammen å telle til 10 hver gang jeg la han til, og det var jo relativt ofte, sånn ca hver time … Slitsomt ja, men var ganske bestemt på at jeg skulle fullamme iallefall til han var 6 mnd. Jeg smurte brystvortene med morsmelk etter amming, luftet de tørre, påførte purelan og tilslutt gjorde det ikke vondt lenger. En fryd og glede var det når ting gikk seg til. Nå er han snart 1,5 år, og vi ammer enda 🙂

  1. onskemamma

   Her holder det dessverre ikke å telle til ti, da det er smertefullt hele døgnet. Enten får vi god hjelp til uka, ellers blir det ikke mer amming. Synd, men sant. Vi krysser fingre for eksperten.

 6. Kanskje du har raynauds fenomen? Da blir brystvortene hvite, blodløse og smertefulle. Noe herk spør du meg!!:(

  Håper du får hjelp! Og hvis ikke, så er jo morsmelkerstatning et greit alternativ i nøden<3 Blir så glad av å se oppdateringene dine på instagram. Det ser ut som du koser deg og er så herlig realistisk med hele opplevelsen av barseltiden! Go you!:D

  1. onskemamma

   Ja, ammepol på Riksen mener det er Raynauds også. Fikk bare tips om å varme opp området med en varm klut. Det løser ikke utforddringer, så håper på enda flere tips til uka.

   1. HildeSu

    Hei! Jeg vet noen bruker blodtrykksmedisin ved Raynauds fenomen. Jeg mener det er Adalat Oros. Bare så du vet om det. Lykke til!

    Mvh HildeSu

   2. onskemamma

    Å, takk for tips. Det skal jeg spørre om på neste ammeveiledning.

   3. Kathrine

    Høres ut som du skal til eksperter så det blir spennende å høre! Svigermor er amme veileder og har sagt det skal ligge informasjon om blodtrykksmedisin på ammehjelpen sine sider. Jeg har en bekjent med samme problem. Håper dere lykkes for amming er så fint når det fungerer. Men blir det ikke bedre så husk at det blit flotte barn av morsmelkerstatning også!

   4. onskemamma

    Ja, biter tenna sammen i påvente av morgendagen. Det skal gode råd og tips til i morgen for at vi skal fortsette ammingen altså, men jeg lever i håpet.

 7. Huff da, leit å høre at ammingen gjør så vondt 🙁 Høres ut som en lei kombinasjon av Reynauds fenomen hos deg og stramt bakre tungebånd hos prinsesse A. I Norge er det stort sett bare stramt fremre tungebånd som diagnostiseres på ammepoliklinikker, helsestasjoner o.l. har jeg inntrykk av, mens det i realiteten fins flere varianter (du kan lese mer om det her http://www.drghaheri.com/blog/2014/3/22/rethinking-tongue-tie-anatomy-anterior-vs-posterior-is-irrelevant). Så om de ikke så noe på Riksen, bør du få det sett på av en spesialist som f.eks barnelegen Annette Rasch (http://www.doktorbarnegod.no) som tilbyr evaluering og eventuelt klipp av tungebåndet i kombinasjon med ammeveiledning hos kiropraktikerne ved Bekken og Barn på Stabekk. Vil også anbefale deg å melde seg inn i facebookgruppen for stramt tunge-/leppebånd, der kan du få mye tips og støtte! Lykke til, håper du finner ut av det snarest!

  1. onskemamma

   Timen er på Bekken og Barn. Bare å krysse fingre.

 8. Og Reynaulds fenomen kan gjøre mindre vondt etterhvert 🙂

 9. Jordmor :)

  Sjekk ammehjelpen.no og Raynauds (du har sikkert gjort det alt). Dessverre er det også noen få som har smertefull utdrivning (nesten som kramper når melken drives ut). Noen sier at det blir stor bedring etter 4-6 uker. Så hold ut litt til hvis du kan 🙂
  Lykke til!

  1. onskemamma

   Nå er jo hun lille her seks uker torsdag denne uka, og her blir det ikke noe bedre. Enten får vi god hjelp og nytt håp på tirsdag, ellers må vi ganske enkelt slutte å amme…for dette går ganske enkelt ikke.

   1. Jordmor :)

    Å være en god mor står heldigvis ikke å faller på amming eller morsmelk. Bare du kan kjenne hva som er dine grenser. Når det er sagt, så er det vel ikke mange i landet (verden?) med så god kompetanse på amming som Tine Greve. Så håper du får den hjelpen du trenger 🙂

   2. Jordmor :)

    *morsmelkserstatning

 10. Høres ut som stramt tungebånd og raynauds fenomen som jeg har hatt med begge guttene mine! Var innom så utrolig mange jordmødre og leger med begge guttene før de endelig blei klipt. Selv med andremann, som jeg skjønte hadde stramt tungebånd allerede dagen han blei født , etter alt jeg var gjennom med nummer to..blei ikke klipt før etter seks uker! Ingen ville høre med meg. Når jeg fødte andremann hadde jeg hvertfall utstyrt meg med adalat via fastlegen min for å kverke smertene med raynauds som er uutholdelige når amminga blir feil. Fant tilslutt ut at jeg hadde dette etter seks uker med blod,svette, tårer,smerter og brystbetennelser i seks uker med førstemann! Var en lege på AHUS som kunne sakene sine. Fikk klipt lillegutt og fikk starte med adalat..det hjalp veldigog når sårene grodde kunne jeg kutte ut
  Håper inderlig du får god hjelp i morraAmming skal være kos, ikke smerte. Var på full fart inn i fødeselsdepresjon med nummer en pga dette Meld deg inn i Facebookgruppa som er nevnt over her..masse info der

  1. onskemamma

   Orker ganske enkelt ikke flere Facebookgrupper før jeg vet hvor utfordringen ligger. Sånn det er nå er det uholdbart, og jeg får lyst til å kaste både puppene og ungen ut vinduet. Sånn kan vi jo ikke ha det. Da er i tilfellet flaske og MME bedre, men jeg må vite at jeg prøvde med god hjelp først.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *