Fødselshistorien: det de glemte

I forrige innlegg skrev jeg litt om oppholdet på barsel på Riksen, som samlet sett overgikk mine forventinger. Masse fine, varme og omsorgsfulle folk.

Keisersnitt er tungvint, fordi man verken kan stå, gå eller gjøre noe så enkelt som å snu seg i  senga helt i starten – og å hoste og å le er helt uaktuelt. Auauauu! Men med unntak av en litt dramatisk episode den første natta gikk det veldig fint synes jeg. Overraskende fint egentlig. Allerede etter 16-18 timer var jeg oppe og gikk i korridorene, med sykehusskjorte, kateter og hele pakka. Lekkert! Hadde det ikke vært for at jeg våknet med kjempehøy puls og brystkassa full av slim jeg ikke fikk hostet opp denne første natta hadde jeg nok kanskje ikke vandret rundt så tidlig altså, for sånn innmari godt var ikke det, men det gikk. Fordi det måtte.

Allerede fra natt nummer to (mener jeg å huske) sto jeg opp selv for å stelle prinsessen. Å komme seg opp og ut av senga var utvilsomt det mest utfordrende, sett bort fra det med hostingen. I sær var det vanskelig å komme seg ut av senga fra liggende stilling med prinsessen i armen. Utrolig nok gikk det også, med dype smertepust. Det gikk fordi det opplevdes så viktig tror jeg.

Det mest tungvinne med keisersnitt, sånn jeg opplevde det, er jo at man ikke kan løfte noe som er tyngre enn barnets vekt på seks uker. Det gir en del begrensinger når man bor alene, med tanke på barnevogn, bilsete, handling av mat, bleier og slikt, men det gikk det også. Nå er vi endelig ferdige med de ukene med restriksjoner, og det er kjempedeilig.

Så til det ene, bitte lille og trivielle de glemte på barsel. To av dere gjettet det:

Yepp, de glemte det lille brettet med flagg og saft i stettglass på. De ga det til andre på avdelingen, det så jeg jo, men ikke til oss. Det spiller jo ingen rolle, men jeg husker at jeg tenkte på det en eller annen gang i timen etter fødselen, for akkurat det øyeblikket hadde jeg gledet meg til. Jeg var jo ofte på Riksen i svangerskapet, og så mange av de brettene bli båret inn på rom der undre nettopp hadde skjedd. Jeg tenkte at en dag er det vår tur til å feire med flagg, hvis alt går bra, og for en følelse det skal bli!

Så glemte de det ganske enkelt, selv om jeg vet de egentlig har det som praksis. Kanskje er det oftere sånn ved keisersnitt, for jeg vet  at sånn har det vært for flere som har fått barn på keiserlig vis. Det er ikke viktig, for hun jeg hadde i armene var finere enn hele verdens flagg til sammen, men jeg husker at jeg tenkte på det akkurat den første dagen.

Så det øyeblikket, og det bildet som jeg hadde tenkt at skulle inn i prinsessens minnebok, gikk vi glipp av. Jeg har derfor fått låne bildet fra barsel hos Caroline Berg Eriksen...og så kan vi jo late som om det var vårt. Hehe!

Romeo fikset forresten dette med våret eget bilde ved å flagge hjemme da. Det er storebroren sin det! Mulig har tok seg et glass champagne i det stille også. Hvem vet? Han føler seg forresten litt neglisjert for tida kan han hilse å si. Lillesøstra får liksom all oppmerksomheten her i huset,

I morgen skal jeg spørre deg om et råd. Dere er så mange kloke, erfarne folk dere lesere, så jeg satser på massevis av gode svar.

24 kommentarer

 1. Visste ikke at dette var praksis Jeg? Har visst gått glipp av noe.. Jeg har tre barn, første født (keisersnitt) i 2011, nr to i 2015 og tredjemann født bare to dager etter din prinsesse. Og ingen av gangene har vi fått noe flagg..!
  Men gratulerer til deg, jeg har fulgt deg lenge, men aldri lagt igjen en kommentar. Er så glad på dine vegne, og gråt som bare en høygravid og hormonell jente kan da jeg så at prinsessen din var født <3

  1. onskemamma

   Det er nok ulik praksis på ulike sykehus. Så vidt jeg vet er det praksis på Riksen og Ahus i alle fall.
   Takk for koselige ord Silje. Fint å høre fra stille langtudslesere.

   1. Første er født på Ullevål og de to andre på Ahus, men fortsatt er dette helt nytt for meg.. men men. Fikk sosoml du skriver noe viktigere; de fineste skattene i verden ❤❤ god helg til dere!

   2. Morbær

    Fødte selv med KS på Ahus, og fikk heller ikke verken flagg eller saft og så heller ikke at andre fikk det, så vet ikke om det er praksis der..

 2. Inger-Lise

  Skjønner jo at du syns prinsessa var viktigere enn flagget, men det er jo noe med å få det flagget, og den oppmerksomheten. Det er en hyggelig gest, og det bør også gjelde de som føder via keisersnitt. Flott at Romeo tok ansvar 🙂

  1. onskemamma

   Romeo er en kjernekar vettu :o)

 3. Jeg fikk heller ikke flagg etter keisersnitt. Hadde gledet meg til det øyeblikket, men kom aldri – selv om jeg så at andre hadde flagg og stettglass på rommene. ( Den gangen fødte jeg ei jente, uten far i bilde) Mange år senere fødte jeg en gutt på Ahus, da fikk jeg både flagg og saft i høye glass☺️Pappaen og jeg var så stolte! Er jo ikke noe » viktig», men uansett noe som bør gjøres likt for alle – keisersnitt eller ikke❤

  1. onskemamma

   Enig med deg Elly. Viktig er det ikke med r nyfødt nurk man ikke kan slutte å stirre på på armen, men det er noe med at når man ser at slike brett bæres inn på andre rom så hadde det vært hyggelig om det gjorde det for alle.

 4. Katrine

  Gratulerer så mye med prinsessen! ❤

  Jeg fikk mitt 3 barn for noen uker siden, og det var første gang jeg fikk flagg. Har «savnet» det de andre gangene.. hadde også planlagt ks, og kjenner veldig igjen smertene du beskriver! Var alene på barsel på nettene, så jeg var en av de som ringte på i tråden x antall ganger (stakkars de ansatte).

  Du trenger ikke svare hvis du ikke vil, men jeg lurer på hvorfor det ikke ble igangsatt vaginal fødsel istedet for ks? Da er man jo som regel i bedre form etterpå.

  Jeg gleder meg til å følge dere videre! blir det søskenforsøk? Og ved bruk av eggdonor, kan man bruke samme donor ved søskenforsøk?

  Så vil jeg bare si at du er fantastisk tøff som fortsatt forsøker med ammingen.. jeg vet selv hvor slitsomt og altoppslukende og frustrerende det er når ammingen ikke går som smurt. Husk at du også skal være mamma, ikke bare matfat, så stol på deg selv hvis du føler at alt er prøvd og nok er nok 🙂

  1. onskemamma

   Hei Katrine.
   Har svart på det spørsmålet om igangsetting tidligere. Kort: De gjør ikke det med førstegangsfødende på 43 år med risikosvangerskap i uke 37, når livmorhalsen ikke er moden.
   Søskenforsøk: Jeg har fire embryoer i fryseren som er anlegg til genetiske helsøsken. Det er altså samme både eggdonor og sæddonor som jeg nå har brukt. Skulle veldig gjerne forsøkt å gi lille prinsesse et helsøsken med dem, men tror dessverre alder og økonomi vil stoppe meg. Jeg er ikke for gammel for klinikken (lurer på om grensen for å forsøke er 46 år) men jeg synes nok selv jeg er for gammel. Og så koster det jo mye med barn, og de skal følges opp på så mangt, så jeg tror det blir med henne. Men 100% sikker er jeg ikke. Jeg har ikke søsken selv, og det er noe jeg virkelig skulle ønske jeg hadde. For henne hadde det kanskje vært spesielt viktig.
   Og du… ammingen er i ferd med å ta seg opp. Hurra for Tine Greve og hennes gode råd altså, og for min egen stayerevne :o)

 5. Ida Emilie

  Jeg fikk flagg og glass ved keisersnitt. Eller samboeren min fikk flagget på gangen mens jeg lå på postoperativ og babyen kjempet for livet på nyfødtintensiv. Flagget føltes veldig malplassert. Husker ikke om jeg fikk det eller ikke nå i mai etter vaginal fødsel. Vi var vel litt i ørska.

  Håper det går bra med dere 🙂 så morsomt det må være å ha de fine bildene fotografen tok!

  1. onskemamma

   Ja, er så glad jeg kontaktet Eva Rose. Elsker de bildene. ❤️

 6. Så kjedelig at det skjedde en glipp på det. Slike små ting kan fort bety mye når man er i barselbobla.. Jeg fødte også på Riksen og la ikke merke til flagg egentlig, men tror kanskje de kom med det, saft og brødskiver like etter fødsel? Husker ikke helt.. Mat og saft brydde jeg meg ikke så mye om da.

  1. onskemamma

   Det betydde ikke mye den dagen Elise, men husker at jeg tenkte på det. Hadde det skjedd på dagen alle barseltårene kom derimot, kunne det sikkert føltes som om det betydde mye…for da syntes jeg plutselig det var litt trist og leit at de ikke hadde mer kjøttpålegg igjen til frokost…sammen med alt annet som ble trist den dagen. Haha, de barseltårene altså!

   1. Jeg skjønner hva du mener. Det burde ikke være noe forskjell på slike rutiner. Fødsel er fødsel, uansett om det er vaginalt eller keisersnitt. Flagg verdig uansett hvordan et barn kommer til verden.

 7. Hadde keisersnitt på riksen ei uke før deg. Ikke noe flagg på meg heller Derimot i 2015, etter en grusom vaginal fødsel, kom flagget fram. Tenkte knapt på at det «manglet» denne gangen da Var så opptatt av verdens nydeligste baby, hvertfall i mine øyne, var frisk og fin.

  1. onskemamma

   Å, så koselig med ny baby. Gratulerer så mye! Brukte ikke mye tid på å tenke på det jeg heller, for man blir jo oppslukt av baby. Samtidig tenker jeg at man godt kunne endret rutinene i avdelingen, så man også flagget for verdensborgere som blir til på keiserlig vis….sånn når man først egentlig gjør det i avdelingen.

   1. Her gikk det litt fort når jeg postet

    Helt enig med deg. Litt rart at man ikke kan gjøre like stor stas på keisersnitt som vaginal forløsning. Min første fødsel var ikke noe å rope hurra for, men keisersnittet jeg hadde nå ble en veldig fin opplevelse (som hadde fortjent et flagg)

    Og gratulerer så mye til deg og. Er så glad på dine vegne❤️

 8. Tvillingmamma til to keisere

  Faren og tvillingene fikk flagg og juice på barsel mens jeg var på p.o. . Likestilling på sitt beste. Mor er ikke her, men fødselen er over liksom. Må le litt av bildene, men er super fornøyd med barsel jeg også.

 9. Jeg fikk ikke flagg ved vanlig fødsel på Riksen nylig. Tenkte ikke på det jeg. Tror ikke det er helt fast praksis.

 10. På Ullevål har vi også flagg, men flaggene er på føden. De blir derfor gitt ved det første måltidet rett etter fødsel, på fødestua. (Ikke på barsel) Vet ikke om PO har flagg, er jo en annen avd. Kanskje de burde hatt det de osgå:)

  1. Kjersti

   Slik var det på Riksen da jeg fødte der i 2014. Fikk på fødeavd, ikke på barsel. Uansett – grattis med baby!!

 11. Jeg fikk heller ikke flagg… Men synes faktisk at keisersnittet var «ingenting» i forhold til andre inngrep som f eks blindtarmen. Var til min store overraskelse oppe og gikk på null komma niks etter snittet. Hadde lite smerter, sammenlignet med et par andre kikkhullsoperasjoner jeg har hatt. Tro det eller ei 🙂 :-O

 12. Jeg ville klippe navlestreng til tvilling to. Men da ble det i stede full dramatikk og de løp avgårde med ungen straks etter fødsel og lynrask avnavling. Ikke alle detaljer. Blir som man drømmer om nei.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *