Hvordan går det med ammingen?

Lørdag og helg. Prinsessen og mammaen har vært på en miniferie på Gjøvik. Så fint altså. Mer om det senere, men i dag: hvordan går det med ammingen? Det spørsmålet har flere av dere stilt, så det kan jeg svare på.

Starten på ammingen av lille prinsesse var mildt sagt utfordrende. Ikke sugetak, skjold, masse luft i magen for prinsessen som ikke klarte å lage vakuum i skjoldene, Raynauds fenomen for mor, en stadig sulten unge….

Jeg var rett ved grensen for å kaste inn ammehåndkledet, men ga altså et par private ammeveiledningstimer hos Tine Greve en sjanse.

Tine Greve – my hero! Det var der vi e n d e l i g fikk god veiledning, og der vi fikk håp. Mye kommer til å endre seg fra prinsessen nå er seks uker til hun blir åtte uker, sa Tine. Med veldig smertefulle bryster døgnet rundt virket to uker som en evighet, men jeg ga det de to ukene. Eller det gjorde jeg i utgangspunktet ikke. Jeg sa til Tine at det var helt klin uaktuelt å gi det to uker, men at jeg kunne gi det to dager. Inntil neste time hos Tine. Hvis det ikke var bedre innen de to dagene ville det ikke være verdt det å fortsette.

Nå er prinsessen altså 11 uker. Jeg skal ikke si det er helt problemfritt å amme, men jeg fullammer fortsatt – nå heldigvis uten skjold. Sugetaket til prinsessen er fortsatt for smalt. Jeg får fortsatt Raynaud og vonde brystvorter, men ikke like uttalt. Nå går jeg på medisiner, og tror de hjelper meg.

Og Tine hadde rett – mye endret seg fra prinsessen var seks til hun ble åtte uker gammel. Plutselig var hun mer våken, strekere og fikk litt bedre tak. Etter timene hos Tine Greve lever jeg nå i både håp og tro om at vi kanskje er heldige å kunne fortsette ammingen lenge enda. Det er jeg så takknemlig over!

Amming er praktisk, hyggelig (når det ikke gjør forferdelig vondt) og fint. Så kan vi fortsette gjør vi det. Selv om jeg gladelig innrømmer at jeg fortsatt er drittlei hele ammingen mang en natt. Det er fordi vi ikke får dreies på liggende amming, og fordi en trøtt prinsesse suger dårligere på natterstid…og fordi mor sitter vondt i senga men likevel ikke gidder flytte seg til lenestolen i stua. Når morgenen kommer syves jeg det er koselig å amme igjen.

Så de første tre månedene av livet blir prinsessen i alle fall fullammet. Går det bra å fortsette å fullamme gjør vi det. Skulle det plutselig bli slutt på melken eller skjære seg på annet vis er jeg heldigvis ganske avslappa på det også. Men akkurat nå fungerer det. Så heldige vi er!

Ha en finfin lørdag, i sol eller regn. I morgen kommer jeg forresten til å be deg om et råd. Et vi virkelig trenger.

9 kommentarer

 1. Så kjekt å høre at ammingen fungerer 🙂
  Er veldig kjekt å følge bloggen din da jeg selv har en liten jente på 5 måneder. Ammingen har gått fint her men har vært litt slitsomt til tider da hun er så nysgjerrig og skal følge med på alt annet enn å spise:/ Nå får hun heldigvis grøt hver kveld og en del smaksprøver på grønnsaksmos og fruktmos.
  Er jo ikke så lenge til du selv kan begynne å gi litt fast føde om ikke du ønsker fullamming til 6 mnd da 🙂
  Synes du er kjempe flink som har holdt ut med ammingen til tross for alle problemene du har møtt underveis 🙂 tenk på de som ikke får det til i det hele tatt.
  Ha en fin dag videre :-):-)
  Klem

  1. onskemamma

   Så koselig med en som ligger litt foran i løypa Malin. Ja, nå begynner hun her å bli nyskjerrig også. Første gang på tur nå at det krølla seg litt til fordi hun helst ville både spise og e på andre ting samtidig. Men det er jo gøy også. Gleder meg veldig til vi kan begynne med smaksprøver jeg. Venter til hun er fire måneder i forhold til beregnet termin tenker jeg, så om seks ukers tid da. Kos dere i dag!

 2. Cathrine Pedersen

  Så bra det går bedre! Jeg ammet i 11 mnd med Nr 1, og i 3 mnd med Nr 2 fordi det var vondt og jeg fikk flere brystbetennelser. Begge har astma og melkeallergi, men begge er flotte unger og han siste har klart seg fint på flaske.
  Så ingen skam å kaste inn håndtklede hvis det blir for tøft.
  Klem

  1. onskemamma

   Så bra Cathrine. Enig med deg. Foreløpig går det fint her, men man vet aldri. Vi får ta det som det kommer.

 3. Kan jeg spørre hva som hjalp ifht raynauds fenomen. Var hos legen på mandag og fikk beskjed om at jeg har dette. Men var lite og gjøre med fikk jeg beskjed om, annet enn å slutte og amme. Dette er mitt andre barn. Ammet det første uten problem i godt over et år. Nå har jeg virkelig kjempet med meg selv for å greie tre mnd…

  1. onskemamma

   Adalat 10 mg, tre ganger daglig. Fikk det på blå resept. Dumme forpakninger, for en pakke varer bare tre dager. Henter dermed ti pakker i slengen. Legen kan henvende seg til Nasjonalt kompetansesenter for amming når legen selv mangler kompetanse rundt dette. Det er der Tine greve jobber når hun ikke jobber privat på Stabekk. De har rådene, og et liten infoskriv også. Ville prøvd det – det hjelper for meg. Ikke helt, men det gjør det levelig i alle fall.

   1. Tusen takk for svar 🙂 da skal jeg kontakte legen over helgen. «Levelig» høres perfekt ut akkurat nå! Holder på å bli skikkelig desperat…

   2. onskemamma

    Det skjønner jeg. Sånn var det for meg også. Kjente at jeg ble sinna på hele ungen…som bare gjorde det beste hun kunne. Masse lykke til!

 4. For en fantastisk mamma du er! Strekker deg virkelig langt for barnets beste. Håper dere finner ut av liggende amming asap. Det er digg å amme/ammes i søvn synkront. Ikke alltid jeg kunne huske om babyen våknet i det hele tatt, da det krevde så lite av meg. Ønsker deg dette også. Håper medisinen din hjelper og ubehaget blir borte, slik at drt blir mest kos eller bare kos med den ammingen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *