Hjelp, det er meieristreik!

Hjelpes altså! Nå lurer jeg på om noen av dere har gode råd. Tina Meierier har gått som ei kule, men plutselig virker det å ha blitt streik. Helt ubedt streik. Eller i alle fall en skikkelig gå-sakte-aksjon.

Lille Prinsesse får ikke nok melk, og har ikke gått nok opp i vekt de siste ukene. Hun har den siste tida vært tydelig misfornøyd med meieritilbudet, til tross for at hun under valget stemte på Melkepartiet De Hvite. Jeg pumper og styrer (og vet dermed at hun har rett i at det er for lite melk), ammer, drikker havremelk, pumper, ammer og pumper igjen. Det hjelper litt, men ikke nok. Det er ganske enkelt plutselig ikke nok melk for en liten kropp i vekst.

Ammehjelpen foreslår å legge til Prinsessen ofte. Sikkert et godt råd, men hun vil jo ikke ligge til tomme bryster stakkars – hun skriker og nekter. Pumpe annenhver time sier Tine Greve. Det forsøker vi, men det er ganske enkelt ikke praktisk gjennomførbart når man er alene med barn…og dermed også alene om alt mulig annet.

Morsmelkerstatning vil Prinsessen definitivt ikke ha. BLÆ og spytt fort ut sier hun. Så blandet vi det med morsmelk. Da drikker hun det, men den lille magen protesterer heftig på MME med magevondt og massiv bæsjing + hypergulp – igjen og igjen og igjen. Både NAN oh Hipp er forsøkt.

En litt fortvilende situasjon ganske enkelt. Hun er straks fire måneder gammel, på mandag som kommer faktisk! Det betyr at hun kan begynne å smake på annen mat. Mor gikk derfor til innkjøp av «Min første pærepurè». Styggedom! Det mente prinsessen.

Å ikke kunne gi barnet sitt nok mat er verdens verste følelse. Jeg sender en medfølende tanke til mødre på flukt. Til dem som lever i land der alternativer ikke finnes. Her finnes de. Jeg må bare lete videre etter dem.

Har du tips til å få slutt på meieristreiken? Har noen av dere mistet melken men klart å få den tilbake?

Og har dere gode tips til hva en liten mage og gane kanskje kan like først av smaksprøver? Vi leser bok, men hører veldig gjerne hva som er deres erfaringer.

Alle gode tips mottas med takk og veldig dype bukk!

123 kommentarer

 1. Karianne

  Jeg hadde heller ikke nok da vi kom så langt så jeg måtte til med litt grøt. Tror jeg har sett at noen har prøvd med afipran for å få opp produksjonen og hjelpebryst har jeg hørt mye fint om 🙂 lykke til!

  1. onskemamma

   Hun tar fint både flaske og bryst om hverandre, så tror ikke vi trenger noe hjelpebryst. Afipran mener jeg å ha hørt en gang ja. Det skal jeg sjekke. Takk for påminnelse. Hva slags grøt startet dere med?

   1. Karianne

    Nei, da trenger dere nok ikke det. Vi brukte den med banan, tror det er nestle sin. Det var bare den jeg fant som var fra 4 mnd. Senere har vi mest brukt hipp siden jeg synes de smaker best 🙂 og litt most eple og/eller pære i grøten kan kanskje smake henne etterhvert. Jeg tok det av frukt jeg hadde, kastet i stavmikseren og brukte isbitposer til å fryse det så jeg hadde smaksprøver på lur. Evt kan du også gjøre det samme med pæreglasset 🙂 det blir fort dyrt når de bare spiser bittelitt og glasset har begrenset holdbarhet etter åpning. Det er helt supert for lille, og også for lommeboken . Det var mye overraskede ansiktsuttrykk og grimaser i starten men det gikk seg fort til 🙂 Det kommer seg helt sikkert! Jeg vet at supporterfrue har prøvd det meste for å øke produksjon, du kan jo se på bloggen hennes om hun har noen lure tips til deg:)

   2. Hvis du bruker hjelpebryst vil du få stimulert brystene samtidig som vesla får i seg mat. Men ser at det ikke er like lett å få til alt når man er alene. Kanskje power pumping være nyttig for deg https://goo.gl/images/d3NXiQ.

   3. onskemamma

    Som jeg har svart flere andre ser jeg ikke hjelpebryst som noe alternativ sånn hverdagene er her. Powerpumping derimot, det gjør jeg en gang hver kveld etter at hun har lagt seg. Enn så lenge uten effekt.

 2. Jeg fikk av legen min syntocin (tror jeg det heter, nesespray) og noe jeg mener heter orfipran. Sistnevnte er kvalmestillende, hvor bivirkningen er økt melkeproduksjon… Disse tingene virket på meg, men du må ta kontalt med legen din i så fall. Lykke til 🙂

  1. onskemamma

   Ja, Syntocinon bruker vi. Afipran får jeg prøve å finne litt ut av. Takk for tips.

   1. Bare en liten advarsel: en annen bivirkning kan være diaré.

   2. https://www.dagensmedisin.no/artikler/2017/05/11/frarader-fennikelte-til-ammende/

    Advarsel nr 2, leser nedover at noen anbefaler ammete fra kloster, den inneholder fennikel. Jeg helte i meg mengder av dette for et år siden, og ga også fennikel til mini. Angrer selvsagt nå. Babyen din er forresten for liten for malt og. Lykke til, håper det ordner seg!

   3. onskemamma

    Ja, anbefalingene rundt amme-te er endret. Det har jeg skrevet om i et eget innlegg tidligere.

 3. jeg har fullammet med begge mine og med begge var det runder der det føltes som om der var blitt mindre melk, samt at de var urolig med brystet. hadde en periode der jeg følte meg som en dårlig .ør som ikke fikk i ungen nok mat. ammer og ammet døgnet rundt. la til og la til. med eldste nektet hun å ta puppe selv om ho var sulten(vegring) og det eneste so gi Grete for ho var at vi gikk i senga og a.met der. Åmli g ute blant andre fungerte ikke da ho heller fulgte med på alt anna.

  1. onskemamma

   Siden jeg pumper vet jeg at det er lite melk. Det ser vi jo også av prinsessens vektutvikling. Dessverre får vi ikke til å amme i seng, ellers hadde det vært ganske deilig. Får håpe vi finner en løsning.

 4. Birgitte

  Baby får ut mye mer melk enn pumpen gjør. I den alderen har jeg strevd med ammingen med alle 3 barna mine, jeg gikk og ammet masse Legg baby til og slapp av

  1. onskemamma

   Det vet jeg, at sugende baby er bedre enn pumpe. Hylende unge som bare kaster seg bakover er dog ingen god pumpe. Dessverre.

 5. Det mest effektive som hjelper er å pumpe annenhver time. Men det skjønner jeg veldig godt at ikke er gjennomførbart når man er alene. Kanskje du kan begynne veldig forsiktig med velling(helt tynn grøt) som gis etter amming. Nå når prinsessen er 4 måneder kan du klappe deg på skulderen over den gode ammingen du har fått til. Men når prinsessen ikke vokser nok er det viktigeste nok næring. Grøt kan også blandes ut med morsmelk. Masse lykke til.

  1. onskemamma

   Ja, prøver å blande litt grøtpulver med morsmelk i morgen tror jeg. Tviler litt på at hun tar det enda, men alt er verdt et forsøk.

 6. Mine har likt gulerotmos og sviskemos godt, gjerne iblandet morsmelk. Etterhvert blandet jeg i litt grøtpulver i mosene. Sviskemos og aprikosmos setter virkelig fart på magen også.
  For å få mer melk har jeg ikke andre tips enn hvile og å spise og drikke godt.
  Krysser fingrene for bedre tider snarest!

  1. onskemamma

   Mos blandet med morsmelk kan jeg prøve. Kanskje hun synes det smaker litt bedre.

 7. Rikke M M

  Hei 🙂 har du prøvd syntocinon nesespray? (Reseptbelag)? Det er en nesespray som setter igang utdrivningsrefleksen av melken, den bidrar til frigjøring oxytocin (hormoner) Har opplevd at ved bruk av denne så kommer melken fortere, og dermed slipper lille å bli så utålmodig, som igjen gjør at hun kanskje spiser oftere for da kan du bare legge henne til brystet når du kjenner at utdrivningsrefleksen starter. mye lettere å pumpe også når en bruker den

  1. onskemamma

   Ja, den bruker vi også.

 8. Det var jo en ganske fortvilt situasjon.. som alt annet vil det snart gå over og det er jo en liten trøst. Babyen min sluttet å amme selv da hun var nesten 6 mnd, da hadde jeg gitt litt fast føde før. Hun ville ikke ha melk i noen form og hun vil fortsatt ikke ha melk, til og med sjokolademelk, haha! Hun er snart 2 nå.
  Jeg fant at hun måtte bare vennes til, hun likte det bare hun fikk litt tid og noen forsøk på seg. Jeg ga mye gulrotmos og babyris i begynnelsen og blandet litt melk i. Kanskje de dyrebare dråpene dine kan hjelpe lille prinsessen å godta forskjellig mat når det er blandet inn. Rotgrønnsaker smaker godt for babyer. Har du hørt om Annabel Karmel? Hun er babymatekspert i Storbritannia og har mange gode bøker.

  1. onskemamma

   Tusen takk for tips! Hadde aldri hørt om Annabel Karmel, men nå er to bøker bestilt fra Amazon.

 9. Å jeg husker vi var igjennom det samme. Prøvde alle råd men hos oss var det lite som hjalp. Eneste vi kunne gjøre var å gi nan fra apoteket. Såkalt h.a. Som er litt bedre for magen. Det er vondt når man ikke kan gi de mat som metter. Lykke til

  1. onskemamma

   Ja, det er en helt forferdelig følelse Monica! Har tatt en telefon til apoteket nå i kveld, så får jeg ya turen dit en av de nærmeste dagene.

 10. Vi hadde det samme problemet som deg. Fikk beskjed av helsesøster å begynne med litt grøt, iblandet morsmelk, fordi han gikk ned i vekt. Ang morsmelkerstatning; har du prøvd å ha i malt? Gutten vår nektet å ta morsmelkerstatning før vi hadde i det. Lykke til! Det ordner seg, men jeg forstår at det er tungt nå.

  1. onskemamma

   Ja, dette er stess altså. Føler at vi er lenket til hjemmet akkurat nå. Skal prøve litt grøtpulver i morsmelk i morgen. Malt…aldri prøvd. Hvordan brukes det?

   1. Malt kjøper du på glass i vanlig butikk. Nesten samme konsistens som honning. Bland oppi noen dråper i varm melk, din eller tillegg og rist flasken. Denne hjelper også magen, så ikke ha i for mye. La henne venne seg til det.
    Ellers kjøpte jeg et tillegg på apoteket som jeg tror het Prosorbe. Dette er uten melkeprotein, så da unngikk vi magevondt og massiv gulping.
    Støtter forslag om å begynne å tilvenne henne grøt. Den kan også blandes med både din melk og tillegg.
    Du kan også prøve å gi henne melk fra et lite medisinglass e.l. eller skje, selv om hun tar flaske. Urolig hva som plutselig fungerer.
    Du får til dette Tina – det er bare fryktelig slitsomt mens det varer. Nå må venninnene dine trå til så du kommer deg litt ovenpå og ikke stresser så mye.

 11. kjersti

  I den perioden så er det nesten som å begynne på nytt igjen, mye pupp og så kommer brystsprenger tilbake når produksjonen har gått opp, det kreves 3-5 dager, så har du fått opp produksjonen

  1. onskemamma

   Vi har allerede holdt på over en uke så det ser dessverre ikke ut til at det gjelder for alle.

 12. Lillemor fikk også vondt i magen av nan, men ikke av nan ha1… fås på apoteket, og er DYRT i Norge! Over halvparten så billig i Sverige… er for hyperallergikere, noe lillemor ikke var, men den er tydeligvis mildere for magen enn vanlig nan… Det fungerte iallefall for oss og meg som måtte gi opp amming etter 1 måned!

  1. onskemamma

   Takk for tips Marte! Skal sjekkes ut!

 13. Nå er det 15 år siden jeg hadde barn, fikk aldri melk, så ble mme fra dag 1, da hadde de en som hette colett. Den var best for magen til min. ja også litt maltekstrakt oppi for magen sin del og noen dråper d-vitamin. Blir vel kanskje hakket søtere med maltekstrakt og da noe babyer vil like? Også er man ikke en dårligere mor hvis man sier nok er nok ang amming. Ble helt forferdet over hvor mange som følte de måtte fortelle meg hvor egoitisk jeg var som ikke ammet barna mine,

  1. onskemamma

   Ja, har hørt flere med store barn ha gode erfaringer med Collett. Det ser ikke ut til at det finnes på markedet lengre. Jeg kan i alle fall ikke finne det.

 14. Prøv malt i erstatningen!funket som bare det på begge mine.

  1. onskemamma

   Hvordan brukes det Tine?

   1. Malt rørte jeg ut i vannet før jeg hadde oppi pulveret til MME. Min erfaring fra mine to flaskebarn er at malt virket mer avgjørende enn f.eks. svisker. Storebror trengte 1 ts malt annen hver av flaskene om dagen, mens lillesøster trengte bare 1 ts om dagen. Her må du nesten bare prøve deg fram. Lykke til!

   2. onskemamma

    Takker. Er det avførende må vi unngå det, for her renner det alt for mye ut bak.

 15. Birthe V

  Jeg anbefaler også Collett. Jeg måtte også gi opp ammingen tidlig (som hun over her skriver), og det gikk fint med Collett. Han fikk ikke vondt i magen, og gikk fint opp i vekt. Prinsessen din er jo også større nå, og det er ganske vanlig å begynne med grøt og fruktpure fra 4 mnd. Det gjorde jeg også, for vi som ikke ammer begynner alltid å gi fast føde fra 4. mnd. Håper det ordner seg 🙂

  1. onskemamma

   Collett har jeg ikke sett noe sted. Har sett etter det. Vet du hvor det selges?

 16. Solveig

  Jeg merket stor forandring etter å ha begynt med denne teen. Jeg er skeptisk til helsekostprodukter, men etter ca 3 kopper med te pr dag, øket produksjonen min såpass at jeg klarte å amme jentungen til hun var 9 mnd.
  https://sunkost.no/produkter/smart-mat-drikke/amme-te-kloster-20-psr/

  Også vil jeg tipse om en app som jeg brukte mye med yngstejenta, hvor jeg kunne se en viss sammenheng med melkemengde i forhold til det hun trengte og utvikligssprangene hennes.
  https://itunes.apple.com/no/app/baby-wonder-weeks-development/id529815782?mt=8

  1. onskemamma

   Ja, amme-te drikker jeg også.
   Appen bruker vi. Den er super!

   1. Solveig

    Merket forresten forskjell på de forskjellige typene amme-te, det var vel det jeg ikke fikk frem i kommentaren min 😉

 17. Birthe V

  De hadde det på apoteket når sønnen min var baby, men det er 15 år siden. Da hadde det også på butikker som Kiwi og Rimi og sånt, Men sjekk hvertfall apoteket, kanskje de har.

  1. onskemamma

   Ikke sett det der. De jeg kjenner som har brukt det har store barn. Kanskje det har gått av markedet?

 18. nan ha 1. når lille ikke tålte den andre.. ellers når vi skulle over på grøt, noe han overhodet ikke likte, ble den blandet helt tynt på flaske. da gikk det nedpålag litt større hull i en flaskesmokk så alt kommer gjennom. her har vi måtte prøve alt nytt av mat over en lengre periode før han ville ha det. lykke til.

  1. onskemamma

   Takk for tips!

 19. Vi brukte MME fra helsekosten. Den lukter ikke slik som NAN gjør og ble akseptert av vår prinsesse.

 20. Ønskerenliten

  Lurer på om jeg så det på meny ccvest. De hadde iallefall en type som ikke var hipp eller nan. Mulig jeg blander med semper, men kan være verdt en titt 🙂

  1. onskemamma

   Har sett etter det på Meny Østerås, som jo er rett i nærheten, men har ikke sett det. Er nok mulig det ikke finnes lengre.

 21. Birthe V

  Kan være at det har gått av markedet, men du kan jo google det også, Om de har det et sted. Veldig dumt hvis de har fjernet det da, for den er virkelig bra. Håper at du finner ut av det enten med amming videre eller en mme som fungerer 🙂

  1. onskemamma

   Ja, googlet det forrige uke men fant i grunn ikke ut av det.

 22. Birthe V

  Kan også anbefale nettstedet «flaskehjelpen.no» som har mange tips til morsmelkserstatninger.

  1. onskemamma

   Takk for tips!

 23. Å, forstår så godt frustrasjonen din! Har vært der selv, og det er sårt og vondt ❤️ Men jeg lover det går over! Hos oss ble det flaske fra 8 uker, og hadde heldigvis aldri magetrøbbel (vi brukte Nan Ha som er litt lettere fordøyelig, men det med erstatning er litt sånn prøve-og-feile prosess ofte… Én fordel med Nan Ha er forøvrig at gulp ikke lukter surt! Vi hadde skikkelig gulpebaby, men litt greiere når ikke alt lukter)
  Men nå som hun er så stor kan du fint prøve litt grøt f.eks, det er mildt for kresne babytunger Men ofte må de smake den samme tingen maaange ganger før de skjønner at de faktisk liker det likevel. Så bland grøt eller pureer med morsmelk, så er det litt mer velkjent smak på ting
  Du er megaflink!

  1. onskemamma

   Ja, får prøve å blande litt med morsmelk. Det er dog en utfordring – når problemet egentlig er at det ikke er nok morsmelk. :o)
   Hadde ikke prinsessen hatt magetrøbbel hadde det ikke vært noe stress med MME, men enn så lenge har jeg ikke funnet noe hun tåler. Kjempestress. Føler plutselig at vi er lenket til hjemmet igjen.

   1. Husk at den lille magen må tilvennes MME også, hun tåler det nok.
    Opplevde akkurat det samme rundt 4mnd hvor melken bare opphørte så og si, eller jeg gjorde samme oppdagelse som deg via pumping.
    Noen dager tok det før MME «satt», men så gikk det seg til også og vekstkurven pekte riktig vei. Samt at jeg så smått begynte å introdusere bitte litt grøt.
    Masse lykke til!

   2. onskemamma

    Hun tåler det nok dessverre ikke – som hun heller ikke har tålt det hvis jeg har inntatt melkeprodukter i ammeperioden.

 24. Tora Eline

  Ser du har fått mange gode råd! Det som hjalp for oss var faktisk hjelpebryst. Mme i hjelpbrystet sånn at lille slapp å bli lagt til tomt matfat. Kunne legge til ofte og slapp unna en del pumping. Sikkert ikke lett å manøvrere i alle disse rådene, men merk deg det som blir sagt om at det kommer til å løse seg. Det gjør det! Lykke til, supermamma!

 25. Kristin

  Ikke råd, men min erfaring..; Jeg brukte den nesesprayen en kort periode da jeg pumpet. Jeg pumpet hver andre time og etter 2 pumpinger med nesespray var brystene tømtuten at ny melk ble produsert, tok 1-2 dager før det kom så mye som en dråpe ut her, men da kom det melk og økte slik at jeg kunne «fullpumpe» jenta mi.
  Legen min ga meg nesespray under tvil og med beskjed om å bruke den lite (hun klarte ikke si hva lite var) hun var skeptisk til nesespray for den kan få kroppens eget hormon til å virke dårligere, da blir det mindre melk. Jeg koset meg med alkoholfritt øl på kvelden, men det er ikke vitenskapelig bevist at det virker. Lykke til!

  1. onskemamma

   Interessant Kristin. Skal jammen prøve et par dager uten nesespray. Øl liker jeg ikke – verken med eller uten alkohol.

 26. Jeg har ingen tips til å øke produksjonen, fikk ikke det helt til selv. Men som erstatning kan du kan jo også vurdere å kjøpe morsmelkerstatninger beregnet på barn med kumelkproteinallergi på apoteket, hvis nan ha ikke tåles. De er kanskje rare på smak, men ble godt likt her i gården. Vi brukte Nutramigen (luktet høgg, men det var ikke jeg som skulle drikke den 😉 fra 3 mndrs alder da vi skjønte at ungen ikke tålte kumelk. Det finnes andre typer og, pepticate blant annet, men her kan sikkert apotek veilede deg for hva som er verd å prøve.

  Malt tilsettes ofte for å motvirke treg mage, særlig aktuelt for barn som får mme tror jeg (?). Vi brukte det, og det funket fint. Men plutselig ga det magevondt, så da sluttet vi. Alt med måte 🙂

  Lykke til! Hun har jo vokst fint fram til nå, så dere får til denne fortvilende kneika også!

  1. onskemamma

   Ja, ringte Apotek1 på Bekkestua tidligere i kveld. De er suverene, og hadde flere ulike typer, så jeg tar en tur dit en av de nærmeste dagene.

 27. Har du prøvd SinLac grøt? Den kan brukes fra 4 måneder, uten laktose og gluten (i tilfelle dette kan være bedre for magen til jenta di). Ernæringsfysiolog på sykehuset til sønnen min har anbefalt denne fordi den er næringsrik og smaker godt, vi har derfor også fått den anbefalt til annen alder.
  Ellers vet jeg mange som kjøper velling i Sverige og gir på flaske. Verdt et forsøk? De har flere å velge i, uten palmeolje, økologisk osv.
  Hva med å legge deg inn på «hotell» hos familie eller venner, få mye hvile, avlastning, masse mat og søvn samtidig med at du setter alle kluter til med ymse råd og tips?.
  Hilsen annen enestående mamma.

  1. onskemamma

   Takk for tips Cala. Sinlac har vi faktisk kjøpt inn. Tenker vi forsøker den i morgen. Bare litt usikker på hvordan jeg skal blande den. Det står nemlig på pakken at grøtpulveret skal har i 50 grader varm væske, men så varm skal man jo ikke lage morsmelk….
   Masse søvn går jo ikke sammen med et pumperegime, og så lenge vi ikke finner noe som funker må det pumpes. Gleder meg til hun kan spise annen mat og drikke vann av tutekoppen kjenner jeg…..

   1. Jeg gjorde det sånn at jeg lagde Sinlac på vann, men lagde den da skikkelig tykk, sånn at jeg kunne røre inn en god dose morsmelk når grøten var blitt kaldere. Fungerte fint det. Masse lykke til!

   2. onskemamma

    Lurt! Vi får prøve. Gjetter at hun enn så lenge ikke vil ha det, men lever i håpet.

 28. Spiser du nok? 🙂 Så at noen nevnte alkoholfritt øl her oppe. Det var kanskje vørterøl de tenkte på. Det har mye karbohydrater og kalorier, så jeg antar at det er derfor det kan virke for noen. Det med at babyen snur seg skrikende vekk når melken går treigt husker jeg fra begge mine. Det føltes ikke bra. Det gikk seg imidlertid til etterhvert, akkurat i tide til at de begynte å spise litt velling i tillegg. Kanskje du kan blande litt grøtpulver med morsmelk, så smaken ikke blir for ukjent? Så lenge babyen din veies og holdes kontroll på jevnlig og helsesøster ikke er veldig bekymret, er det kanskje ok å fortsette som du gjør en stund til? Skjønner det godt om du er sliten <3

  1. onskemamma

   Vi kan ikke forsette som nå – funker ikke for noe av oss. Da får mor f.eks ikke tid til å spise. Hehe! øl hater jeg, men nå drikker jeg havremelk med Oboy – alt skal prøves liksom. I morgen prøver vi litt grøtpulver i morsmelk. Bare litt usikker på hvordan jeg skal blande det. Det står nemlig at grøtpulveret skal har i 50 grader varm væske, men så varm skal man jo ikke lage morsmelk….

   1. På nestle sine egne nettsider står det at sinlac lettest blandes ut i cirka 40 grader(!!!), så jeg ville blandet ut med vann i smaksprøve og morsmelk går sikkert helt fint det også.

   2. onskemamma

    På esken står det 50 grader. Vi blandet i litt varmt vann og tilsatte morsmelk. Hun hatet det. Haha!

 29. Hei! Jeg har pumpet og gitt mm på flaske hele tiden fordi lillegutt ikke vil drikke «rett fra krana». Da han ble tre måneder, hadde han litt liten vektøkning, og jeg hadde bare akkurat med melk. Så prøvde vi med mme i tillegg til mm, men det tålte han ikke. Han kastet opp og ble skikkelig dårlig av både nan og hipp, så jeg turte ikke prøve mer. Måtte derfor prøve å øke melkeproduksjonen selv. Ammete. Spiste havregryn med melk. Spiste grøt med kanel, og spiste kanelsnurrer. Pumpet hver 2. time på dagen, og sto opp to ganger om natta – i to døgn, for at produksjonen skulle ta seg opp. Det hjalp, men vi lever fortsatt i daglig spenning om det blir nok melk. Har derfor kjøpt pepticate (uten melk) på apoteket, slik at vi har i bakhånd hvis det skulle bli for lite. Håper han tåler den, vi har ikke prøvd den ennå. Da han ble fire måneder prøvde vi grøt. Nestlé havregrøt. Det endte med mageknip, oppkast og voldsom bæsjing igjen. Så nå har vi startet med anna mat. Først most gulrot, så svisker og så potet. Bare små porsjoner blandet med kokt vann. Fra en ts første dag, og så økt litt om litt. Og det har gått bra! I dag prøvde vi Sinlac grøt uten melk og gluten. Bare en ts første dag, og det ser også ut til å ha gått bra. I morgen blir det to ts grøt, og så øker vi utover uka. Vet ikke om du fikk noen gode råd av dette, men om ikke annet så kan du kan jo finne litt trøst i at det er flere som sliter med lignende utfordringer. Lykke til, håper du finner gode løsninger!

  1. onskemamma

   Samme reaksjoner som frøkna her har fått på Hipp og NAN. Ekkelt. Sinlac har vi kjøpt, og jeg planlegger å prøve en første smak i morgen. Blanda du den i morsmelk eller vann?

   1. Marita

    Jeg blandet den i kokt vann. Redd det skulle bli for mektig hvis jeg blandet den med morsmelk. Ga ham morsmelk først da, så grøt.

 30. Med eldstemann hadde jeg samme problem på ca den alderen. Jeg var helt fortvilet. Det viste seg til slutt at det EGENTLIGE problemet var at jeg prøvde å løse litt for mange problemet med puppen… jeg la ham til når han egentlig var trøtt. Han spiste jo, men bare litt. Så sov han for lite, for han ble sulten. Så ble det en ond sirkel av ikke store nok måltider. Sier ikke at det samme er tilfellet for dere, men verdt en tanke? Jeg ser at vektøkningen ikke har vært så god, men den trenger ikke være helt jevn, selv om spisinga er helt i orden.

  Ellers kan du prøve litt vellingpulver i flaska. Jeg ser du har fått veldig mange råd, jeg har ikke lest alle. Er bildet øverst tatt nå? Hvis du får pumpet ut så mye på en runde, i tillegg til at hun dier, har du jo plenty med melk.

  Ellers sa helsesøster at det ikke var alle barn som klarte seg med kun mm/mme rundt fire måneders alder. Kanskje A er en av dem, at hun må begynne å få mer kalorier fra fast føde.

  Dessverre er det sånn at man bare må prøve seg fram.

  1. onskemamma

   Sånn er det ikke her. Hun er heldigvis ei rolig og blid frøken vanligvis, så vi bar ikke hatt det syore behovet for å prøve å løse «babys verdensproblemer» med pupp. Jeg fikk tilbake mensen og melka forsvant. Bildet er fra den lykkelige tida da meieriet var i full drift. Hehe!

 31. Therese

  Da minstemann kom ut med dobbeltsidig leppe- kjeve- ganespalte ble matingen fort trøbbel. Spaltebarn legger ofte dårlig på seg pga ineffektiv spiseteknikk (svelger mye luft og gulper MASSE). Vi ga MME iblandet litt extra virgin kokosolje – da likte han det bedre og fikk i seg mer kcal per ml. Hadde også kokosfett i grøten etterhvert, og en dæsj olje eller smør i middagsmaten. Han var god og rund i forhold til de andre spaltebarna på Riksen ihvertfall, og nesten aldri syk de første årene, noe som er ganske uvanlig på spaltebarn 🙂 veldig anekdotisk evidens dette, men det er det eneste tipset jeg kan komme med som du ikke alt har fått. Uansett vil det gå seg til og du vil nok finne frem til hva som funker for dere i tillegg til at hun blir eldre og skal ha mer fast føde etterhvert. Du gjør en kjempejobb m ammingen uansett og du kan jo ikke noe for at melkeproduksjonen går ned – husk det! 🙂 Lykke til!

 32. Jordmor :)

  Stress er ammingens verste fiende. Dette er jo styrt aller mest hormonelt. Prøv å få nok søvn og hvile. Har du noen som kan avlaste deg? Kan du få litt ro, og pleie deg selv (og evt få til å pumpe litt oftere, så kan det kanskje gjøre susen?)

  Pass på å ikke bruke bh som strammer, det kan hemme melkemengden.

  Syntocinonspray har en bivirkning, og det er mindre melk, så heller reduser enn å øke!

  Afipran har man gått litt bortifra, men noen kan ha effekt av den. Kan være verdt et forsøk, men da må man fortsette å ta den..

  Håper det går seg til!

  1. onskemamma

   Stresser ikke så mye…bortsett fra nå med dette styret da. Det er jo ikke egentlig praktisk gjennomførbart når man er alene, med massiv bæsjing, brystvegring, amming, flasker, pumping annenhver time, sterilisering av utstyr,..og påan igjen. Det får man ikke gjort avstressende dessverre. Prøver et par døgn uten nesespray, og ser hvilken vei det drar produksjonen. Og håper på besøk i helgen, så enn kan pludre litt med prinsessen mens mor pumper, pumper og pumper igjen.

   1. Jordmor :)

    Det var absolutt ikke ment som kritikk altså! Jeg syns det er tøft av deg å stå på for å få til ammingen + å være åpen og sårbar rundt det. Stor stjerne i boka til deg 🙂 Håper det går seg til, hvis ikke må du være stolt og fornøyd med den gode innsatsen du har gjort for at frøkna skal få morsmelk!!!

 33. Ragnhild

  Huff, så fortvilet situasjon dere er i. Jeg ser du har fått mange råd. Jeg mener bestemt at produksjonen min økte betraktelig etter jeg tok noe som het ‘Lecitin'(?). Kjøpt på helsekost eller apotek, og jeg tok de for å forhindre brystbetennelse som var i anmarsj. Masse lykke til!

 34. Her var sviskemos, most banan og most Avacado favoritter i begynnelsen ☺️
  Kanskje hjelpebryst vil få prinsessen til å stimulere din produksjon samtidig som hun får ønsket mengde melk?
  Masse lykke til❤️

 35. Mine babyer har kommet til ett punkt hvor morsmelk ikke var nok lenger, merket det på uro og dårligere søvn. Ved hhv 5 og 4 mnd alder startet vi med grøt og most potet ispedd morsmelk. Ganske raskt fikk de ett kveldsmåltid, økt antall måltider etterhvert. Ammet like hyppig, maten ble i tillegg. Ungene ble fornøyde igjen. De har ikke vært flaskebarn, minste kun en gjesteopptreden når han sleit med nakken rundt 2mnd alder, så mme var ikke noe alternativ her. Ungene ble ammet til 14 og 12 mnd, så det gjorde ingenting å innføre mat tidlig.

  Mine unger har vokst fint på mm, men det jeg har fått ut ved pumping (med spray) har vært stusselige mengder og har ikke samsvart med det ungene har fått ut.

  1. onskemamma

   Godt å høre. Får prøve litt grøt med morsmelk tror jeg…en liten smak i alle fall.

 36. Hei! Gikk gjennom en lang periode selv hvor lille nektet å ta puppen. Han hylgråt og kastet seg bakover. Et triks som hjalp veldig var å amme rett etter at han hadde våknet etter dupp. Etter en stund gav han opp å nekte og alt ble normalt igjen. Det handler mye om å være litt sta og litt lur Sett bort fra dette kan jeg anbefale power pumping. Det skal visst være veldig effektiv for å øke produksjon Lykke til! Mest sannsynlig er dette en fase dere må gjennom

  1. onskemamma

   Power pumping gjør jeg en gang i døgnet, og vi legger til etter dupp. Prinsessen sover dog ikke veldig mye på dagtid – lille frøken nysgjerrig liker å være våken 😀

 37. Jeg syns produksjonen øker dersom jeg legger til ofte. Trenger ikke ligge til mer enn et par minutter hver gang, det viktigste er at hun legges til ofte. Ikke lett – håper det ordner seg

  1. onskemamma

   Legger henne til ofte, men hun hyler, kaster seg bakover og vil ikke ligge der. Det tror jeg er fordi melken ikke kommer fort nok nå.

 38. Christel

  Kan det hende prinsessa kunne like MME basert på geitmelk i stedet for kumelk? I tilfelle vet du hvor du får tak i det 😉

  Pass på å bruke lang tid på stimuleringen i starten av pumpingen med Symphony slik at melken kommer godt ut før de lange dragene starter.

  Sender ellers over en stoooor dose naturlig Oxytocin og håper det overdøver Adrenalinet! Lykke til!

 39. Hva med melkefri morsmelkerstatning? Det hadde jeg prøvd hvis hun blir dårlig av de vanlige. Til mellomste brukte vi den i grøten også (og kjøpte grøt uten melkepulver) for han tålte ikke kumelk. Den smaker litt rart, men bebissene liker den likevel.

  1. onskemamma

   Ja den grøten, Sinlac, har vi kjøpt. Den skal prøves i dag tenker jeg. Melkefri erstatning vil vi også prøve. Det er dog en hel jungel. Tolk en telefon til Apotek1 i går og hørte med dem. Så rundt det tror jeg at jeg skal ta en prat med helsestasjonen først. I tillegg ønsker jeg helst noen dager med kun morsmelk, fordi. NAN og Hipp dessverre virker å ha forstyrret hele tarmsystemet til prinsessen big time.

  2. onskemamma

   Min bebis ville IKKE ha den mellefrie grøten. Hun hylte som om den skulle være et mordvåpen. Melkefrie erstatninger skal prøves. Må bare snakke med helsestasjonen om hvilken – for deter en hel jungel på apoteket.

 40. Hei, dette er en fortvilet situasjon. Har en jente på 5 måneder, vi har hatt samme problemet. Fikk et par tips av min danske lege, lag et litt større hull på flasken hun er vant til å bruke. Bland litt grøt pulver i morsmelken, gi fra kjent flaske. Hvis hun ikke ville ha, lag litt sukkervann (dette er omdiskutert) dette har spedbarn fått i lange tiden. Hun mente det var viktigere at jenta vår spiste og fikk nok næring enn at hun fikk i seg bittelitt sukker 🙂 Det er ikke mye velling de trenger når de er så små 😉

  1. onskemamma

   Godt tips. Bare så redd for størrelsen på det flaskehullet. Vil jo ikke at hun skal sette i halsen heller.

 41. Har ikke ammetips, men når det gjelder mat: Min likte (og liker fortsatt) krydder. Noe av det første han spiste var gulrotpuré smaksatt med ingefær, hvitløk, vårløk og lime. Hvitløk og lime funket vel i det meste, egentlig, så lenge det var i små mengder. Babymat på glass er jo per definisjon ikke noe godt, men man kan gjøre mye for å jazze dem litt opp om man ikke har tid eller lyst til å lage alt fra bunnen.

  1. onskemamma

   Kult! Unger som liker krydder er stas. Ja, oppjazzing av glass har jeg tenkt er et fint alternativ på sikt…man kanskje til og med tidlig?

 42. Kathrine

  Hei Tina! Ser du har fått mange gode råd. Du har vært knallgod som har fullammet i 4 mnd. Jeg måtte også introdusere mer mat ved 4/5 mnd da han ikke la nok på seg, og ikke var fornøyd. Hadde god erfaring med å starte med hirsegrøt fra Holle (dansk økologisk merke, fantes på helsekost for 2-3 år siden hvertfall) Den er i tynne flak, og blandes ut med vann/mm/mme etter ønske. Veldig tynn og virket lett fordøyelig (han slet med treig mage.) ellers var 50/50 banan og avokado favoritter, eller kokt søtpotet. Noen dråper mm eller mme i fruktmosene hjalp i begynnelsen for å tilvenne smakene. I tillegg ammet jeg, (før eller etter grøt/fruk-måltid) og fikk fortsette med det i flere måneder selv om annen mat ble introdusert. (Du nevnte at 50 grader vann til grøt er varmere enn til mme. Grøten kjøler seg fortere ned enn melken. Serveres lunken:) Lykke til. Du er god!

  1. onskemamma

   Å, takk for gode tips Kathrine. Tror ganske enkelt jeg skal prøve alle – litt etter litt.

 43. Hei
  Det beste rådet jeg noensinne fikk og det eneste som fungerte for meg var nattammingsmetoden. Jeg kontaktet ammepoliklinikken med førstemann Han vrengte seg også bort fra brystet og lå bare og hylte når lageret var «tomt».
  Jordmoren der sa at melkeproduksjonen reagerte raskest på nattamming. Jeg skulle amme så lenge jeg kunne på natta, koseamming på en måte. Selv om det var fristende å få ham til å sovne så fort som mulig fordi jeg selv satt og duppet av.. Amme til puppen er myk, bytte selv om babyen virker mett og få den til å ta litt på andre puppen også.
  Kanskje dette fungerer for dere også? Hørt om mange som mister melk en periode når mensen kommer eller babyene sover lengre perioder på natta.
  Dersom du blir virkelig desperat kan du også løfte henne opp annenhver time på natta/sovende/ og få henne til å koble seg på. Det fungerer garantert.

  1. onskemamma

   Ser ikke ut til at den garantien fungerer her dessverre. Har henne oppe flere ganger per natt…og pumper etterpå. Blir nesten ingen natt igjen for mor, og det er heller ikke ok.

 44. Innrømmer at jeg ikke har lest gjennom kommentarene så mulig du har fått samme råd, men jeg har hatt det ganske likt deg; ufattelig store mengder melk de første mnd, så mindre melk etterhvert. Merker at både utdrivningsrefleksen er dårligere og at det faktisk kommer mindre melk enn før. Ungen hyler og er misfornøyd, liksom gir opp før melken kommer.. men jeg har faktisk funnet ut at om jeg får i meg masse væske og mat selv, så produseres mer melk. Problemet er jo da at jeg går litt opp i vekt.. men for meg er det liksom så direkte sammenheng mellom inntaket mitt og melkeproduksjon at det er det eneste rådet jeg har. Men har faktisk begynt å introduere mat ved 4 mnd alder på alle mine, nettopp pga at jeg har følt tiden var inne. Har dog fortsatt med amming til de var over året..

  1. onskemamma

   Ja, tror det kan være sånn Anett. Jeg vet jeg har drukket og spist litt mindre de siste ukene. Det virker ikke å ha vært noe sjakktrekk. Så nå bælmer jeg innpå noen dager, og ser om det hjelper. Grøt eller frukt vil hun IKKE ha noe av enda. Fy og fysj sier hun.

   1. Ja, bare drikk masse og spis nok. Jeg mistet melken helt da jeg fikk omgangssyke med ene ungen. Ble så tydelig da.. og i helgen var vi i bryllup. Hadde barnevakt til minste (3mnd), så skulle liksom barnevakten komme når hun trengte å ammes. Det hadde gått veeeldig lang tid uten mat, og det kom liksom ingen melk. Jeg merker det veldig godt når melken kommer, så jeg vet når ungen får i seg noe og ikke. Rett etter fødselen er jeg liksom full av hormoner, er stadig skrubbsulten og spiser og drikker mye, men så går det noen mnd og man glemmer seg selv litt? Håper det ordner seg for dere!

 45. Kokt potet most og blandet med morsmelk likte mine små godt i starten. 🙂 «Skrapet» banan og avokado var også slagere. (Bare skrape bananen eller avokadoen med skje, slik at det blir helt mykt). Trikset for å få dem til å like noe nytt er å blande det med morsmelk. Først mye morsmelk og lite av det andre og så mer og mer av det andre og mindre morsmelk. Håper det går seg til! Lykke til!

 46. Martine

  Her startet vi med veldig tynn hipp havregrøt. Hun likte det ikke første og andre gang hun smakte det, men elsket det fra gang tre! Avokado og mango mos har også vært en hit fra dag 1. Gi tynn mos i starten 🙂

  1. onskemamma

   Vi får prøve avocado og mango etter hvert. Hipp er basert på melk, så den tror jeg ikke vi tør prøve oss på enda.

 47. Ragnhild

  Gi litt fruktpure på skjeen sammen med grøten. Det funket her. Samme med most banan (bindende for magen) & gulrot og/eller søtpotetpure. Hadde du bodd nærmere skulle du fått min fantastiske damper/blender. Den damper grønnsakene & moser dem i samme beholder.

  1. onskemamma

   Hun hyler fortvilet av smaksprøver på både frukt og grøt så langt, men kanskje jeg kan forsøke å blande det ja. En sånn barnematblender har jeg så lyst til å bruke. Har en venninne som elsker sin. Har du en som skal ut av huset betaler je mer enn gjerne porto for at den skal komme flygende vår vei.

 48. Jeg begynte med eggeplomme i bløtkokt egg, kun plomma for det er hviten som kan gi allergiske reaksjoner, det fordøyes godt og gir ikke magevondt på samme måte som fiberrikt korn vil ala grøt og velling. Avokado er også fint for små mager. Eller så har jeg også opplevd mindre melk i perioder og det er som du sier fortvilet, har ingen råd annet enn legg til så ofte som mulig og gjerne etter hun har drukket flaske, da er hun fornøyd med å bare kose, kanskje….? og vil forhåpentligvis stimulere, men du har sikkert prøvd alt.

  1. onskemamma

   Uff ja, fort ila situasjon. Hun tar heldigvis fortsatt gjerne puppen, men bare hvis det er noe i den…. Eggeplomme er fint, men må i følge anbefalingene vente litt til. Avocado derimot, det får vi prøve en da snart tror jeg. Ser mange har god erfaring med det, og næringen i den er jo super.

 49. Hei. Har du lest om tilbakelent amming? Om lille har brystvegring kan dette være ett forsøk å prøve. Npr babyer er rund 4 mnd er det svært mye som skjer både i deres utvikling og at melken ofte ikke kommer flommende på samme måte som i starten.. det går seg nok til. Iløpet av ett par uker tipper jeg det løsner igjen. . Ville ikke gitt opp puppen helt. Men om lille må ha litt tillegg en liten stund for å få i seg mat så er jo det riktig men fortsett å tilby puppen. Om du ikke får til å ligge å amme så kan det være en ide å holde sengen en dag og bare kose seg hud mot hud og amme masse.. utrolig effektivt.. kan amme sittende. Men det handler om å bare være sammen hud mot hud og få alle signaler fra babyen uten andre ting som forstyrrer håper det løsner for dere..

  1. onskemamma

   Liggende amming funker dessverre ikke for oss. Tilbakelent amming har vi brukt en del. Hovedutfordringen nå er at det ikke er nok melk, samtidig som prinsessen slettes ikke tåler NAN eller Hipp. Sukk.

   1. Disse tingene jeg skrev er tips til å øke melkeproduksjonen.:) Holder på med ammehjelpereksamen så har lest en del i det siste. 🙂 Hud mot hud. Trenger ikke å ligge for å amme. kan sitte i sengen hud mot hud. Sett alt annet på pause.:) Ro ned og slapp av.. Skjønner at det er frustrerende. Men det vil sannsynligvis går seg til selv om det ikke føles slik akkurat nå. Og husk at det er uhyre sjelden at man bare mister melken 🙂

 50. Hei!
  Jeg har dessverre ingen tips, men ville bare si at jenta di er heldig som har deg. Skjønner at det føles håpløst nå, men det kommer til å bli bedre veldig snart – rett og slett fordi hun har en mamma som svarer på og tar i mot tips fra 100 kommentarer, som ringer apoteket på sene kvelder og som pumper alt hun kan. Husk å spise, (jeg anbefaler massivt sjokolade- og kosematinntak) få hjelp av gode venner, og gråt litt når det er vanskelig. Stå på, du er et forbilde!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *