Aktivitets-og leketips mottas med takk og piruett

Det har blitt den tedje søndag i advent. Julekortene er sendt. Julegavene er (i alle fall nesten) pakket inn. Prinsessen synes verken julekortskriving eller gaveinnpakking er særlig attraktive aktiviteter, så det tas etter hennes leggetid. Som så mye annet.

Men hva liker egentlig 7-måneder gamle babyer å holde på med? Kjenner at vi ønsker oss tips til både aktiviteter og leketøy som har vært en hit hjemme hos dere.

For let’s face it…når klokka blir 16, vi har holdt det i gang i ni timer, og det fortsatt er tre timer til leggetid….ja, da hender det at mor går tom for ideer. Så i den tiden kjeder vi oss litt noen dager, og kan bli slitne og leie begge to.

Prinsessen er enda ikke mobil. Så hun kan ikke velge hvor hun skal ligge, eller hva hun skal få tak i (…og dét blir stress for mor når hun får til det, men fint for henne.)

Vinteren som enestående forelder for baby synes jeg er mer krevende enn våren og sommeren var. Da gikk vi ofte en tur ut i 17-tida, enten med vogn eller bæresele. Så kom vi inn igjen med frisk luft i nesa  i tid for kveldsmat og stell. Den kveldsturen ut tar vi ikke nå, og det merkes. Mor drasser liksom ikke barnevogna ut i mørket og kulda når hun ikke nå. Siden det ikke kommer noen annen forelder hjem etter arbeidstid, vi ikke har besteforeldre i nærheten og dermed stort sett er alene om ettermiddagene kan dermed de siste timene av dagen bli litt trå nå på vinteren kjenner jeg. De inneholder jo mating, stell, pludring og sang…også trivielle aktiviteter som klesvask, sterilisering av utstyr og litt matlaging, men enda er det tid å fylle. Noen ganger pludrer prinsessen fint alene en stund på gulvet. Andre dager vil hun helst ha selskap mesteparten av tida.

Det som er en hit her for tida er aktiviteter med andre barn og aktiviteter med musikk – aller helst kombinert. Babysang i kirken og Tegn og trall-kurs i stua er alltid en suksess. Det samme er treff i barselgruppa. Alle de aktivitetene foregår om formiddagen.

Leker som knitrer er stas. Den aller mest populære leken vi har er en tøystav fylt med cellofan som mormor har sydd. Det er en superhit. Den veier lite, passer perfekt i en babyhånd, har fine farger og morsom lyd. Nå er den i grunn helt flattygget, men fortsatt høyt elsket.

Speil er like festlig hver gang. At mor leker med hånddukker elller lager dyrelyder med kosedyrene kan fremkalle trillende latter. Ting med lyd, lys og blink skaper interesse.

Nå er vi i overgangen fra riste-knitre-og rangle-leker til andre og litt mer avanserte ting kjennes det som. Men til hva? Det er liksom for tidlig å krype opp i sofaen for å lese en bok (jada, vi har noen sånne små med myke sider eller med kraftige sider til å bite i) eller å se en film, spille et spill eller bake pepperkaker. Gleder meg veldig til vi kan dele sånne aktiviteter, men det er jo et stykke frem.

Så vi trenger noen tips som kan passe akkurat nå. Vi mistenker sterkt at denne interaktive bamsen kommer med julenissen i år. Kanskje blir den en hit?

Ut over det vet jeg ikke helt hva hun mest kunne hatt glede av. Hva har din(e) baby(er) elsket at dere holdt på med i denne alderen? Del gjerne lenker i kommentarfeltet om du har gode tips.

Da blir vi glade, både prinsessen og jeg.

51 kommentarer

 1. Lillemor hadde flere småbøker av tre! kjøpt på BR, tror jeg…

  1. onskemamma

   Takk Marte!

 2. Jenten min har en slik bamse fra Fischer Price som du har avbildet i innlegget. Den er helt super med forskellige nivåer 🙂 Problemet vårt er vel at hun blir fort lei av lekene sine:/ Nå har jeg begynt å pakke vekk noen leker og så bytter jeg på det innimellom. Da blir de nesten som nye leker:) Ellers kan jeg anbefale stableleker slik som dette:
  https://www.mimmis.no/sebra-stableklosser-10-stk-farm
  Er veldig gøy å rive ned når mor har stablet eller legge ting oppi osv:)
  Her er også fantorangen sin tannpussesang en stor hit. Generelt barnesanger. Koser hun seg av og til i vippestolen med dette om mor trenger et par minutter til å få gjort noe.
  Hun er nå 9 mnd forresten:)

  1. onskemamma

   Tusen takk Malin! Tipsene skal sjekkes ut.

 3. Vi hadde leker fra lamaz og fishcer price. Leker som holder og er spennende.

 4. Inger-Lise

  Lamaz og fisher price har vi hatt mye av. Stableklosser og stabletårn, puttekasser(kanskje fra 1 år) biteleker, og slike myke bøker av stoff. Vi hadde også sing-sangkort som var poppis. myke bamser som var lette å ta i, og greie å bite på, og gjerne litt leker som rasler og har farger, slik som feks denne: https://lekmer.no/freddie-the-firefly/p/76874?country_override=NO&dfw_tracker=27748-379851&gclid=EAIaIQobChMI287s6NeQ2AIVwQ8YCh2LbQGMEAQYBCABEgLFGvD_BwE&gclsrc=aw.ds

 5. Jeg hang leker i ulike høyder fra et kosteskaft (bundet fast til kantene på lekegrind). Da kunne lillegull fange de med tærne og undersøke.
  Leker med mer ulike materialer er lurt. Noe hardt, noe blankt, mykt, helt ulikt de vanlige babyleker. Da har de mer å jobbe med. Fram med fjær, silikon kjøkkenredskaper, babytannbørste, frynsete skjerf, og alt annet trygt.

 6. Madeleine

  Den alderen der er litt vanskelig, mellomfase. For liten og for stor for mye. Her gikk det fortsatt i rangler av mange slag på den tiden. Når krabbinga begynner så åpenbarer det seg masse av muligheter! Da fant vi mye glede i lekeland. Hele dager uten avlastning er tøft. Selv om vi er to foreldre så jobber mannen min så mye at det er sjeldent han er hjemme før ungene er i seng. Til gjengjeld er han jo der i helgene, og en å dele gleder og utfordringene med. Kanskje det er en idé å få tak i en dagmamma som har kapasitet til å ha henne noen timer i uka. De tar ikke mange kronene i betaling, og godt å vite at man har noen timer til å fikse ting på egenhånd.

  1. onskemamma

   Ja, tenker også at dette er en litt vanskelig mellomfase Madeleine. Du har helt rett i at hun er for stor til noe og for liten til det meste annet. Dagmamma noen timer per uke kunne absolutt være en idé – sånn hvis man finner en man stoler skikkelig på. Hadde vært bra å vite at man bare kunne stikke en liten tur på butikken, posten, til frisøren, tannlegen eller noe annet man måtte trenge uten at prinsessen må være med.

 7. Tiden går så fort, og utviklingen de neste månedene er nesten ikke til å tro. Hun er på vei til å dra seg rundt, sette seg opp, krabbe og snart gå rundt bordet og utforske alt hun ser. Jeg vil anbefale deg når du kjøper leker å tenke på hva som brukes litt over tid. F. eks byggeklosser som hun kan se på nå, og bygge med om noen mnd. Barn har så mange leker, og de små er like glad i en tresleiv fra kjøkkenet som dyre leker. Jeg er selv alene med ei på 5. La hun ligge på gulvet med et par leker, lekegrind, vippestol og høy spisestol med litt leker. Varier så hun ikke blir lei. Veldig snart vil hun trives veldig godt på gulvet, dra seg rundt og oppdage alt som er rundt i huset. Kos dere og god jul Hilde

  1. onskemamma

   Ja, klosser får hun faktisk av meg til jul..,nettopp for å kunne se på nå og bruke senere. Også syr mormor noen nye knitreleker som er lette å håndtere når man ligger på magen. Lurt med noe som varer over tid, og veldig enig i å bruke ting som er i hus. Fargerike plastskjeeer er en hit per nå. Vil helst ikke ha alt for mange leker, men heller ha færre leker hun faktisk bruker. Det er fort å drukne i et hav av plastleker her i verden som vi bor, og det føles ikke bra å ha alt for mye når så mange har så lite.

 8. Gåvogn fra brio er spennende å dytte litt fram og tilbake på, putte ting oppi etc, før hun kan reise seg. Den får dere sikkert mye glede av på sikt ihvertfall☺
  Jeg har full forståelse for at ettermiddagene blir lange! Greit å prøve å ha aktiviteter litt nærmere middagstid. Dra en tur på butikken på ettermiddagen eller invitere noen på kaffe etter middag?☺ masse lykke til! Det blir bedre ☺

  1. onskemamma

   Ja, tror mange i barselgruppa opplever timene fa 16-19 som litt lange de dagene er alene. Her er det de fleste dager. Når våren kommer blir det bedre igjen vet jeg, men akkurat nå er det noen dager det er litt trått. Når jeg tenker meg har vi kjøpt en sånn Brio gåvogn brukt på Finn. Den står enn så le ge hos mormor. Kanskje vi får ta den med tilbake hit etter jul.

 9. Forresten, andre ting på hjul er kanskje også spennende før man blir mobil. Og som motivasjon for å bli mobil. Solide, enkle leikebiler for eksempel. Igjen, brio har noen enkle, gode.

  1. onskemamma

   Godt tips!

 10. Er det veldig kaldt ute der du bor? Vi går stort sett ut på ettermiddagen, nå er hun vel så stor at hun kan sitte på akebrett? Det synes hun sikkert er stas! Går ikke ut hvis det er veldig kaldt, men er det under ti minus, og ikke vind… har en kjøkkenskuff med tresleiver og lokk og litt forskjellig (barnevennlig), den er det kjempemorsomt å rive ut av og leke med, men det er kanskje litt tidlig?

  1. onskemamma

   I dag er det minus 10 her. Hun kan jo ikke site selv enda, så akebrett må vente til neste vinter. Det blir gøy. Sikkert andre som synes det er stas å rusle med barnevogn i bekmørket og kulda, jeg er bare ikke en av dem.

 11. Birthe V

  Sånne spille og lage lyd leker var sønnen min glad i husker jeg, og store snurrebasser. Også var det spennende hvis jeg tømte ut kjøkkenskuffen med sleiver og andre ufarlige kjøkkenredskaper. Da satt han lenge og skramlet og dunket med alt fra skuffen:) Men det er sant at det blir mye lettere å finne på mer ettersom de vokser litt mer til. Lykke til:)

  1. onskemamma

   Takk for tips. Sleivet har vi, så det kan vi finne frem. Kanskje når hun lærer seg å sitte.

 12. Skjønner det er slitsomt, en ide er å invitere folk på middag. Mennesker er ofte mest gøy, både for store og små

  1. onskemamma

   Mennesker er det beste sier Prinsessen. Hun pludrer mer fornøyd for seg selv også med sosial summing i rommet.

 13. Jeg har fire barn, så lillebror ble stort sett overlatt til seg selv, han syns det var veldig stas når de eldre søsknene lekte med han eller bare så på TV med han. Kanskje du kan invitere naboungene for å leke litt, eller se på Barne-TV, det er ofte stor hjelp bare med andre barn til stede, og da får du kanskje gjort litt også. Pluss, bonus for naboen som får litt fri. Bare en ide.

  1. onskemamma

   Ja, andre barn er hun kjempeglad i. Babyer kommer tydeligvis med innebygget sensor for små mennesker.

 14. Karianne

  Brio stableleken var gøy leeeenge, klosser og dyr fra duplo ble tidlig gøy og er det enda (hun er 3 år nå) og alt som ikke er leker er stas. Sangkort har vi kost oss med og dyrene i hakkebakkeskogen på spotify 😀 Signerer å begrense antallet leker og heller rullere på det man har fremme. Det blir fryktelig fort så aaaaalt for mye i hus! Og de leker ikke med det heller når det blir for mye å velge i.

  1. onskemamma

   Ikke sant? Helst ikke et hav av leker. Klosser kommer med julenissen. SingSangkort hat vi, men jeg har ikke vært flink til å bruke dem. Nå skal jeg jammen plukke dem frem igjen. Takk.

   1. Karianne

    Såpebobler var og er også utrolig gøy og er billig moro, det er stor stas på badet når hun kan sitte selv og beundre dem 🙂 Da de nok var litt eldre fikk de diverse «matvarer» i tre som de har lekt mye med i flere år nå 🙂

 15. Helt enig i at ettermiddagene kan bli lange, til tross for at det kommer to hjem for å hjelpe til med underholdningen her i huset. Skulle ønske det var lettere å gå ut eller besøke noen, men det blir lettere til våren. Synes det som fungerer best er å flytte på seg litt, leke under stuebordet, på kjøkkenet, barnerommet eller badet og ha litt andre leker liggende der. Og ikke minst kikke inn i oppvaskmaskina! Dessuten elsker min lille frøken å bade, så det korter ofte ned tiden til leggetid. Jenta mi er omtrent akkurat like gammel som din prinsesse og har begynt å få utløp for nyskjerrigheten sin. Veldig artig å plukke duplo ut av en stor boks og åle seg bort til nye leker. De utvikler seg jo i kjempefart for tida, så om noen uker er det sikkert annerledes.

  1. onskemamma

   Ja, tror mange kjenner på det samme i kveldstimene. Min lille prinsesse kan ikke åle enda, og er ikke kjempegod på å rulle heller. Det skaper naturlig nok en del frustrasjon for henne enn så lenge. Hun vil ha ting hun ikke får tak i, og komme seg steder hun ikke kan forflytte seg til. Prøver å flytte henne med meg rundt, men vi har ikke verdens største plass. Å bade liker hun. Gleder meg til hun kan sitte selv. Da planlegger jeg å fylle vann i balje og sette meg på gulvet ved siden av mens hun plasker. Enn så lenge må det konstant to armer til for å holde og å vaske.

   1. Vi har en liten badestol som hører med Stokke flexibath, den anbefales. Frøkna mi ligger tilbakelent oppi der og plasker selv og har gjort det lenge allerede, det gjør badingen mye triveligere for både mor og barn her i huset iallfall 🙂

   2. onskemamma

    Det er et babysete med i balja vår også, men hun sitter ikke godt i det. Får vente til hun kan sitte selv. Da innvies en ny, lekker lilla balje.

   3. onskemamma

    Det er et babysete med i balja vår også, men hun sitter ikke godt i det. Får vente til hun kan sitte selv. Da innvies en ny, lekker lilla balje.

 16. Hei, har en på 9 mnd, så jeg kjenner «utfordringen» 🙂 Her er lydbøker veldig populært. Kjøpte et par på Ark sin nettbutikk med stor knapp, slik at mini kan trykke selv, noe som er stas. En annen noe billigere løsning er å «miste» kjøkkenting på gulvet. Plastboller, lokk, øser, fjøler (egentlig alt den lille ikke kan skade seg på), salatslyngen har aldri vært mer nyttig, og mulighetene er mange 🙂 Selve mistingen blir nok morsommere når den lille blir mer mobil og racer avgårde for å få tak i alt som egentlig ikke er lov til å leke med, men «voksenting» var også stas før den tid 😉

  1. onskemamma

   For en koselig idé med lydbøker Vibeke.
   Er glad i det selv. Har du noen tips til hva din lille er glad i, og som vi kan forsøke etter hvert?

   1. Vibeke

    Dyrelyder er den store favoritten her, både typisk norske gårdsdyr og mer eksotiske dyr 🙂 pleier noen ganger å ta med bøkene på gårdsbesøk (Bogstad gård for eksempel) for å vise at bildene er ekte dyr. Det blir noen morsomme aha uttrykk i ansiktet til lille da 🙂

 17. Skjønner, og husker så godt. Pleide å gå ut sent, sånn etter formiddagsluren, i to-tiden for å få vært ute så lenge som mulig. De ettermiddagstimene (16-19) er noen ganger litt mer ensomme enn de trenger være. Ofte var en liten cafe-tur nok. Se en utstilling. Vi koste oss veldig lenge inne med pysj på formiddagen, og da gikk det fint å «spare» uteturen til tidlig ettermiddag. Det fine med denne alderen er at hun jo har sengen med seg, og jeg angrer litt på at jeg noen ganger var for opptatt av rutinene, som kveldsstellet, som gjorde at jeg var hjemme i fire-tiden. At jeg ikke blåste mer i det, og tok henne enda mer rundt. Hun elsket å titte og være med, kanskje tilogmed en trikketur i bæresele holder? Husker hun elsket å rive i aviser og «bla» i sånne tøy- eller trebøker. Hang in there, bare noen dager til mørket snur nå!

  1. onskemamma

   Gode, fine ord Nina.
   Takk. ❤️

 18. Nå er min lille litt eldre (10måneder), men her har store lekebiler og stableklosser vært en hitt de siste månedene.nå er det veldig gøy å kjøre rundt på gulvet i kleskurven 😉 ellers har vi arvet et par bråkete fisher price leker som vi rullerer på å ha i bruk.

  1. onskemamma

   Herlig! Den kleskurven skulle jeg gjerne sett.
   Da noteres lekebiler på listen over smarte ting, for det har to av dere nevnt i dag. Det ville jeg ikke naturlig tenkt på, så det var fint.

 19. Alt som ikke er leker er utrolig stas her i huset. F.eks. hvis jeg finner frem plastbokser og lokk etc. Gjerne med rangle/litt mindre leker i. Også har vi hatt stor suksess med en gåvogn som ikke er helt ulik denne http://www.shopping4net.com/no/Leker/Leker/Babylek/Laer-aa-gaa-vogner/Happy-Baby-Grow-with-Me-Musical-Walker.htm?gclid=EAIaIQobChMI_Pvr5YWS2AIVDbobCh1lWA5bEAQYCCABEgIT6PD_BwE.

  Apropos det å sitte i badebaljen, har du vurdert badestol? Det ligger mange ute til en billig penge på Finn 🙂

 20. Også synes minsten det har vært supergøy med «borte-tittei», spesielt hvis jeg har tatt et teppe eller gulpeklut på hodet og han får dra det av

 21. De beste lekene til barn i den alderen er rett og slett ting man finner på kjøkkenet 😉 Sleiver, skjeer, visper, rivjern, osv. Ikke noe vits i å blakke seg på fancy blinkende leker. Og når hun begynner å krabbe og finne fram selv er det selvsagt kjempestas å kunne åpne en skuff og dra fram disse tingene.

  1. onskemamma

   Tror vi holder oss unna rivjernet altså, men skjeer er stas. De fyller dog ikke tiden fra klokka 16-19 alene. :o)
   …gruegleder meg til hun kan dra ut skuffer og åpne skap. DA må det ryddes da!

   1. Therese

    Jeg lot minstemann få boltre seg i skuffen med tupperware og matbokser i den alderen. Stor stas, om enn litt ekstra oppvask for min del Vi var også ute nesten hver dag, selv om vinteren – om så bare for en halvtimes tid. Ble ting trått og kjedelig inne hjalp det ofte å bare bytte rom – gå fra den ene stua til den andre, eller en tur på kjøkkenet. Drømmehagen var en tidlig hit på TV, det fenget og fascinerte veldig fra han var veldig liten. Han var nok en tålmodig baby, han kunne ligge lenge på kjøkkengulvet og kråle seg rundt uten å bli sint mens jeg lagde mat e.l. Ble han lei var det bare å gi han en tresleiv så var han fornøyd i enda et kvarter

   2. onskemamma

    Herlig! Det var jammen en tålmodig liten kar. Her er Teletubbies en hit – men bare i 5-7 minutter.

 22. Kristine

  Gåstol (el hva det heter) med masse dingsebomser og lyder er populært hos min kar 🙂 Får sikkert kjøpt billig brukt på FB el Finn. Men den tar litt plass da :/

 23. Ønskerenliten

  Vi har ei som straks blir 8 mnd og vi har slitt litt med det samme, men nå har vi nylig funnet noen nye favoritter. Det hun leker aller mest med er lekepianoet fra playgroo og kuben fra vtech 🙂 https://www.rudo.no/nettbutikk-lek-lek-og-laer-aktivitet/playgro-activity-piano?ml1=552 og https://www.br.no/vaare-kategorier/leker-til-babyer-og-smaabarn/aktivitetsleker/vtech-snu-og-laer-kubus?id=000000000118524001&utm_source=kelkoo&utm_medium=cpc&utm_campaign=Early%20development/Toddler%20toys/Toddler%20electronic%20toys/Toddler%20electronic%20toys&utm_term=VTECH%20Turn%20and%20Learn%20Cube

  Andre favoritter er som flere nevner klosser og en pop up leke hvor hun trykker på knapper så spretter det opp et dyr. Det står ofte 1år+ på de lekene, men hun fant fort ut av det selv om hun bare er 7mnd. Hun liker også bøker, som denne fra skip hop https://www.rudo.no/nettbutikk-lek-lek-og-laer-aktivitet/skip-hop-peek-play-book

  Tails bøkene fra jellycat har vært en favoritt lenge. De knitrer og halene er veldig spennende å utforske for små fingre 🙂 https://www.babyshop.no/fluffy-tails-book/p/95878?country_override=NO&gclid=CjwKCAiA693RBRAwEiwALCc3u0VpzmWvKe9VW-SM5AG8YXA_mw6aasfzs2JM249iI3L0IbyWrU6MdBoC0iwQAvD_BwE

  1. onskemamma

   Tusen takk for hode tips! Gull!
   Og godt å høre at flere har det litt på samme måten.
   De tailsbøkene har jeg lett etter men ikke kunnet finne dem.

   1. Ønskerenliten

    Tailsbøkene er geniale, men har ikke funnet de andre steder i Norge enn på nettbutikken til babyshop. Vi har garden,cat og fluffy tails hvor garden tails er den største favoritten 🙂 De er dyre, men har fått mange leketimer ut av hver krone 🙂

 24. Hei, kjempefin blogg du har. Og gratulerer med premiesøt baby 🙂
  Ettermiddagen blir fort lange, ja…
  Jeg har ei født i juni, hun har knekt koden med åling og holder ut lenger på gulvet for seg selv, men må absolutt opp etter en stund hun også.
  Jeg vet ikke hvor mye du bærer. Men jeg synes det er til kjempehjelp å snøre henne opp på ryggen, mens jeg holder på med husarbeid, baking etc. Da holder hun ut veldig lenge. Funker tom å se et TV-program eller to på laptoppen mens jeg styrer på kjøkkenet 🙂 Altså, det går faktisk an å få gjort litt!

  1. onskemamma

   God idé AB. Ryggbæring har jeg ikke prøvd enda. Det virker litt komplisert å få plassert dem bakpå der alene, men det går kanskje bra? Hod jul til dere!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *