Who will keep her spirit?

Who will keep her spirit? Hvem kan bevare gleden og lyset i dette skinnende barnet?

Hvem vil best bevare den hun er, og sørge for at hun vokser seg videre inn i seg selv? Til den hun selv vil være. Det har jeg tenkt mye på de siste dagene.

Prinsessen og jeg har besøkt mange barnehager. Søknadsfristen nærmer seg med stormskritt. Jeg kjenner meg usikker på hvordan jeg skal prioritere.

Å dra rundt på besøk har vært veldig nyttig. Og lærerikt. Barnehager har kanskje samme rammeplan å forholde seg til, men oooo – så ulike de er! Noen barnehager er store, andre er små. Noen har avdelinger, andre baser. Noen har nesten bare norske barn, andre en mye større kulturell blanding. Mange har bare kvinner ansatt, noen har mange menn. Noen ligger praktisk nær oss, andre lengre unna.

Noen barnehager er et eldorado for fantasien – som å tråkke rett inn i et fantastisk eventyr. En av barnehagene vi har besøkt var full av farger, kostymer, en scene, herlige oppheng – tilsynelatende et hus for massevis av liv og fantasi. De ansatte jeg så der var dog yngre enn jeg kunne ønske – i sær de som jobbet med de aller yngste barna. En annen barnehage var motsatsen. Her så det ut til at de godt voksne ansatte helt hadde mistet piffen. Kanskje har de aldri hatt den? Inne var det trist og grått på et vis, selv om det fantes noen leker der. Jeg så ikke leken, latteren og iveren. Andre barnehager var en slags mellomting.

Med få dager til søknadsfrist skulle jeg ønske jeg visste hvilken barnehage jeg vil sette øverst på prioriteringslista. Nå er det på ingen måte gitt at man får førstevalget, men det skal jo prioriteres. Akkurat nå slites mammahjertet mellom to alternativer.

En barnehage der det var erfarne voksne, flere menn ansatt, god struktur og en tydlig plan for dagen. Trygghet og erfaring. Samtidig lite farger. Jeg noe usikker på hvor godt rom det var for kreativitet og lekende, fargeglad fantasi. Men stemingen var god og trygg. Den barnehagen er blant dem som ligger såpass nærme at mormor kunne gått dit for å hente prinsessen, om hun kommer for å hjelpe til i blant.

Den andre barnehagen var fantasieldoradoet med nesten daglige, små teateroppsetninger inne. En barnehage der styreren virkelig har omfavnet kreativiteten. Det var den barnehagen jeg tenker at jeg selv ville elsket som barn. Den ligger dog så langt unna at mormor ville måtte ta bussen for å hente om hun skulle være her. Selv kjører jeg bil, så det blir ikke all verdens forskjell for meg.

Barnehagen er mange timer av barnets liv hver dag, gjennom mange uker, måneder og år. Årene der vil prege den personen prinsessen skal vokse seg inn i. Og akkurat nå slites mammahjertet i beslutningen kjenner jeg.

Aller helst vil jeg dra til begge de to barnehagene en gang til. Sitte der helt stille en time, helst under en unsynlighetskappe. Kjenne på stemningen. Høre hvordan de snakker med barna og med hverandre. Men det tror jeg ikke jeg får til.

Jenta mi er veldig blid, sosial og nyskjerrig. Hun er glad i musikk og i mennesker. Og jeg lurer veldig på hva som vil være det beste valget for henne. Hvem skal ta vare på henne, skape innhold i dagene hennes, trøste henne og hjelpe henne mens jeg er på jobb?  Jeg kjenner klumpen sitte i halsen ved tanken, selv om jeg egentlig tror hun vil elske barnehagen. Jeg regner med at flere foreldre kjenner på den samme usikkerheten i disse dager. Man vil jo det beste for barnet sitt. Innen den 1.mars må søknaden være sendt.

Foto: Hilde Brevig, www.fotografhilde.no

Who will keep her spirit? Who will let her shine?

18 kommentarer

 1. «De ansatte jeg så der var dog yngre enn jeg kunne ønske»
  Utdyp gjerne hva du mener med dette. Hilsen en 24 år gammel pedagogisk leder på småbarnsavdeling.

  1. onskemamma

   De var yngre enn deg, og ingen av de to jeg møtte på småbarnsavdelingen var utdannet per nå. Det blir de kanskje etter hvert, men per i dag var det ikke tilfellet. For et lite barn ønsker jeg meg noen med litt mer erfaring. Det mener jeg er helt legitimt.

 2. Min erfaring er at det som er viktig er de ansatte – at de er trygge og tilstedeværende. Unge ansatte kan være topp, de har gjerne mer energi og er flinke til å leke (spesielt unge menn!), men kanskje aller best i kombinasjon med noen erfarne. Innredning av bhg osv ville jeg ikke lagt så mye vekt på. Jenta di trenger først og fremst trygge, gode voksenpersoner. Og erfaringen min (har hatt to barn gjennom hele bhgforløpet) er at det er utrolig mange fine folk som jobber i barnehager! Lykke til med valget, det blir nok bra!

  1. onskemamma

   Ja, den litt mer trauste barnehagen – om jeg skal kalle den for det – har faktisk kombinasjonen mellom godt voksne damer og flere unge menn (som også kom fra flere ulike kulturer) ansatt. Det tenkte jeg på som et pluss. Heldigvis har du rett i at det er utrolig mange fine folk som jobber i barnehage. Det er det fint å tenke på.

 3. Om det er som i Oslo, så er det en ting hva man ønsker, men noe helt annet hvor man faktisk får plass. Til begge mine barn har jeg fått 3. eller 4. valget når de fikk barnehageplass for første gang. Så har vi siden fått byttet, men i begge tilfellene fikk vi aldri plass på 1. valget vårt. Den ene barnehagen stod vi på venteliste til i 2 år, før vi innfant oss med at det ikke var vits. Om det er samme situasjon hos dere bør du gjerne finne 4-5 ulike barnehager som kan være aktuelle. Lykke til!

  1. onskemamma

   Ja, vi søker fem barnehager – i full visshet om at det ikke er gitt at vi får førstevalget. Det er dog en prioriteringskode for enslige søkere, så vi krysser fingre for å ikke ende med sistevalget….men prøver å prioritere slik at vi skal kunne leve med det også.

 4. Jeg ville lagt aller mest vekt på de ansatte, gode rutiner og at de er samkjørte. Spør gjerne hvor lenge de har jobbet der. En venn av meg valgte en fargerik, fancy, ny fresh barnehage, og så viser det seg at det er store utskiftinger av ansatte, de kjenner hverandre dårlig og barnet fikk ikke roen, kjente mennesker som gjør de samme tingene fra gang til gang. De flyttet, og dermed byttet barnehage. Nå er de i en eldre, muligens litt grå barnehage på utsiden. Men ungen elsker å være der. De voksne er samkjørte, de små har kjente fjes rundt seg hver dag, gode rutiner og trygge rammer.
  Det samme la jeg selv vekt på. Mini sin barnehage er liten og så langt fra fancy du kan komme, men hun har det så fantastisk fint der. Jeg ser hvordan de ivaretar de små, alt de gjør er gjennomtenkt og gjenkjennbart, trygge voksne som lar de små blomstre under deres fine vinger.

 5. jeg er den sære som ikke har valgt den nærmeste slik jeg har inntrykk av at de fleste gjør. Men for meg er det viktigst at lille har det best mulig når vi ikke er der for han. Da tåler vi kjøre litt bil. For meg har det vært viktig med avdelingsbarnehage med minst mulig barn. Også hvilke holdning styrer har til tilknytningen som barnet skal skape til personalet. Og at personalet er trygge og rolige men med et godt øye for barna. Så jeg var den vanskelige mamman som besøkte barnehager og spurte og gravde om pedagognorm osv. Men den som lillegullet mitt knyttet seg til raskest og som tydelig viste at hun elsket å være sammen med gutten min var den unge uutdannede jenta 😉 det betyr ikke at jeg ikke tenker at pedagognormen er viktig! Men man må bare krysse fingrene av og til, det er ikke alt vi styrer. Lykke til! Her blir det barnehagebytte på eldstemann og barnehageoppstart på minste. Å mammahjerte vrir seg… skikkelig vanskelig og ikke vite!

 6. Vil du slette kommentaren med mitt fulle navn – ammetåka!

  1. onskemamma

   Jeg plukket bort det fule ammetåkenavnet og beholdt kommentaren. For den likte jeg så godt. Takk.

 7. Jeg støtter meg på flere av de over her. Det viktigste for de små er gode og trygge ansatte, enten de er game, unge, menn eller kvinner.
  Ville spurt/sjekket samholdet mellom de ansatte, hvor lenge de har jobbet der, sykefravær/bruk av vikarer, fremfor nye og fancy lokaler, «kule» leker osv. Barn finner glede i de minste ting, men er avhengig av trygge og varme voksenpersoner for å trives.
  Lykke til med valget ditt! 🙂

 8. Se på hjemmesidene til barnehagene og se om referat fra brukerrådsmøter ligger der.Da får du en liten titt » innenfor». Ellers ville jeg valgt en barnehage som er middels stor og har avdelinger, ikke base. Jeg ville også gått for en som er i skolekretsen dere tilhører ( hvis dere skal fortsette å bo der). Jeg ville også tenkt slik at skulle du bli misfornøyd, er det greieste tidspunktet å skifte barnehage overgangen mellom småbarn og storbarn. Velg en barnehage der flesteparten av de voksne sitter på gulvet, det bør de gjøre mye av dagen på småbarn.
  Hilsen spesialpedagog og 3 barns mor

 9. Inger-Lise

  Vi har valgt barnehage etter filosofien de har, og hos oss er det ca 50% menn som ansatte, og en blanding av unge og mer voksne ansatte. Det jeg føler er fint med vår barnehage (lærngsverkstedet/ tidligere idrettsbarnehage) er at de voksne ser det enkelte barns behov. Jeg har ei jente som trenger et fang i leveringen (gråter aldri, og trives godt, men er ikke helt klar for full fres med en gang hun blir levert eller når hun våkner av dupp). De ser det, de tar hensyn til det. Samtidig har de flotte tilbud som mye aktivitet, barn skal bli trygge på seg selv med å være aktive, de har kokk som lager all mat fra bunn osv. Alt dette er supert, men hadde ikke vært verd noe som helst om de ansatte ikke hadde sett mitt barn som den hun er. Hun får ta ting i sitt tempo, får utfordringer som er gode for henne, og de ansatte viser tydelig ta de kjenner henne godt. Noe annet jeg elsker med barnehagen er at de ansatte leker med barna. De ligger på gulvet, sykler på trehjulasykkel, graver i sandkassa, trekker akebrett og kler seg ut på karnevallet. I mange barnehager sitter ansatte og ser på barna mens de leker.

 10. Kathrine

  Hei! Så fint du skriver. Har selv en liten jente som skal begynne i barnehagen til høsten. Storebroren går i verdens beste barnehage synes vi, så vi har heldigvis søskenprioritet. Da vi for 3 år siden søkte inn broren, undersøkte jeg også en del hvilke bhg vi mente var best for vår gutt. Vi bor i Stavanger, og her er det litt presset, spesielt i vår bydel. Det vi ikke visste første gang vi søkte, var at burde tatt inn i vurderingen hvilke barnehager vi faktisk hadde sjans til å få plass i (hvor mange søkere, står mange før i køen, mange søskenprioritet? osv) Barnehagen vi hadde på førsteplass hadde så mange søkere foran i køen, og vi fikk ikke plass der. Hadde vi hatt barnehagen som vi skrev på andre plass -på førsteplass heller, hadde vi mest sannsynlig komt inn der. I Stavanger er det altså liten sjans at man får plass på 2.,3. Eller 4.valget. Vi havnet i helt annen barnehage i en annen bydel, er godt stykke unna. Men, vi beholdt plassen på ventelista, og fikk plass i drømmebarnehagen året etter. Lykke til med et vanskelig valg og etterhvert barnehagestart 🙂

  1. onskemamma

   Ja, lurt å tenke på. Jeg har spurt alle barnehager vi har besøkt om antall ledige plasser til sommeren og om de kjenner til ansattes barn eller barn med søskenpri som skal inn. Nettopp på bakgrunn av det søker vi kanskje taktisk, og setter vårt egentlige andrevalg som førstevalg. Fordøetevalget virket uansett sånn cirka umulig for vår del.

 11. Vi har valgt å søke den nærmeste barnehagen, med høy pedagogtetthet, fokus på kreativitet og bruk av naturmaterialer på første plass. På andre plass kommer en barnehage lenger borte som har fokus på naturen og faktisk svømmetrening! Vi bor på et mindre sted, så de videre barnehagene er prioritert ut fra ryktet de har og hvor langt det blir å kjøre for å levere…

 12. Annette

  Guttungen min, nå skolegutt, har gått i intet mindre enn 4 forskjellige barnehager. Jeg kan skrive under på at det er stor forskjell fra sted til sted.
  Vi var kjempeheldige og fikk plass i en privat barnehage, riktignok i nabokommunen og utenfor skolekretsen. Og de garanterte plass til lillesøster som skulle begynne høsten etter.
  De store plussene ved barnehagen er veldig lavt sykefravær, de fleste ansatte har jobbet der i +/-15 år og er oppriktig glad i barna! Samt at de lager all mat selv, og har kjøkkenbenker tilpasset barna så barna kan være delaktige. Og de har musikkpedagog en dag i uken.
  Hvis du har muligheten, bør du søke en privat barnehage fremfor en kommunal…da min erfaring er at de har bedre økonomi, kan bestemme selv hvordan de ønsker å disponere midlene og står friere ifht. tilbudet til barna våre.
  Lykke til med valget!

 13. Jeg synes det var veldig viktig å ha bhg i samme skolekrets som han skulle begynne på. Ser allerede nå som de er 5 år og har gått sammen flere år hvor gode venner de er blitt. Stor trygghet å vite at han har flere gode venner når han begynner på skole om 1.5 år

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *