1.juli skjer det! Trenger du noen å snakke med?

Så ble endelig lovendringen et faktum, også her i Norge. Som et av de siste landene i Europa tillater Norge fertilitetsbehandling for single fra 01.07.2020. Det har mange av oss ventet på – lenge. Hva jeg føler rundt endringen skrev jeg om da det ble en realitet, i innlegget «Så kom dagen.»

Jeg er så enormt heldig å ha blitt mamma. Det tok fire år fra prosessens start til jeg holdt lille A i armene mine. En lang og humpete vei mot mammalivet, men hun var verdt å vente på. Så veldig verdt det!

Nå skal jeg ikke ha flere barn. Hadde jeg vært 5-6 år yngre hadde jeg prøvd å få et barn til, men sånn blir det ikke. Hadde jeg visst det jeg vet i dag hadde jeg også forsøkt å få barn som singel mye tidligere. Veldig mye tidligere – minst 10 år faktisk. Sånn ble det ikke.  Danmark og det å få barn alene var (alt for) lenge bare en fjern tanke.

Så er det sånn at jo eldre man er ved oppstart av fertilitetsbehandling, jo mer komplisert og kostbar kan både behandlingen og svangerskapet bli. Sånn ble det for meg. Ved at fertilitetsbehandling for single nå blir tillatt i Norge vil kanskje flere tenke tanken tidligere.  Det tror jeg er fint.

Så vet jeg samtidig at det koker i hodet under en sånn prosess – skikkelig! Det kommer opp tusenvis av tanker og spørsmål både når det gjelder vurderingen av om man skal ta et så stort valg og når det gjelder praktiske og etiske spørsmål underveis. Kanskje står nettopp du med begge beina i livets største valg akkurat nå, og kanskje trenger du noen å snakke med. Jeg jobber jo som psykologspesialist, og jeg kan ganske enkelt mye om tematikken – på flere ulike måter. Jeg har en kombinasjon av kunnskap ikke mange andre i Norge har. Utdanningsmessig vet jeg en del om barns utvikling . Erfaringsmessig har jeg vært gjennom både inseminasjoner, prøverørsbehandling (IVF) og eggdonasjon som singel – ved flere ulike klinikker i flere ulike land. I tillegg har jeg oppveksthistorie der jeg ikke fikk vite hvem min egen far var før jeg var 20 år – en historie ikke så ulik den mange barn som har kommet til verden ved hjelp av donor vil leve.

Denne erfaringen gjør ikke at jeg sitter med alle svarene, men jeg opplever at det gjør meg rustet for god dialog med andre som står i (eller vurderer) å få barn på egenhånd. Trenger du noen å snakke med i fortrolighet i prosessen kan du bestille en time for samtale via nettsiden min Psykolog Avantis.

På Psykolog Avantis finner du en egen fane for single med barneønske.  Det spiller ingen rolle hvor i landet (eller utlandet) du bor, for her snakkes vi skjerm til skjerm gjennom en god og sikker videoløsning.  Samtalene vil ligge på kveldstid eller i helg, så du trenger ikke tenke på det å ta deg fri fra jobb eller studier heller.

PS: Har du en partner, men det likevel er sånn at dere trenger hjelp av enkelt eller dobbeltdonor (egg/sæd) snakker jeg selvsagt gjerne med dere også. Da er det greit å starte med å klikke her. 

Kanskje snakkes vi?


(…og ja, jeg jobber med mye annet enn fertilitet også. Det ser du på nettsiden min.)

…og du, del gjerne!
Jeg pleier aldri å be dere dele innlegg, men dette blir jeg glad om du deler. Jeg vet hvor viktig det var for meg selv å finne noen å diskutere med I fortrolighet underveis i prosessen – noen som kunne mye. Det måtte jeg lete en del for å finne. Deler du dette slipper kanskje noen andre å lete like mye. ?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *